Vitamin A og betakaroten

Vitamin A og betakaroten er viktig å få med kosten. Søtpotet, gulrot, spinat, grønnkål, tørket aprikos, tomat er alle gode kilder. Og det er enkelt å få nok hvis man spiser plantebasert. Noen meieriprodukter er kunstig beriket med vitaminet. Leverpostei kan inneholder for mye av dette næringsstoffet.

jernmangel-ikke mat

Jernmangel

Jernmangel betyr lave jernlagre, på grunn av misforhold mellom tilførsel, tap og forbruk av jern. Mangel behøver ikke gi symptomer, men kan redusere fysisk prestasjon. Den vanligste årsaken er blodtap. Diagnosen stilles med blodprøve, og behandling er høydose jerntabletter – minst 60 milligram jern i en tablett.

Grønnsaker, frukt og bær som er rike p vitamin C, samt fruktryser optimaliserer opptaket og utnyttelsen av jerni tarmen

Få mer jern med grønnsaker og frukt

Jern er viktig for mange prosesser i kroppen, men kan ikke produseres i kroppen og må derfor tilføres med kosten. Noen grønnsaker og frukt er ganske jernrike. Grønnsaker, frukt og bær er i tillegg rike på vitamin C og/eller fruktryser – stoffer som forbedrer, optimaliserer opptaket og utnyttelsen av jern i tarmen.

kilder jern mat vegetar

Hvordan få nok jern uten kjøtt?

I norsk kosthold er det kornprodukter som er hovedkilden til jern. Også mange andre matvarer fra planteriket inneholder rikelig med jern og andre viktige næringstoffer. Røde linser og andre belgvekster som bønner, erter, kikerter og soya, grovt brød, gresskarfrø og soyaprodukter er gode kilder til jern, og inneholder flere ganger mer jern enn det er i kjøtt.

Aminosyren lysin er viktig ved trening, og finnes i rikelige mengder i bønner, erter, kikerter, linser, soya og peanøtter

Aminosyrer i mat

Hva er aminosyrer? Dette er molekyler, proteinenes byggesteiner. De er viktige for at kroppen klarer å bygge protein, og kombineres på utallige måter for å danne ulike proteiner. I alt finnes det 20 forskjellige aminosyrer i kroppen. Åtte av dem (hos voksne, og ni hos spedbarn) kan ikke menneskekroppen produsere selv.

proteinmangel

Proteinmangel i Norge?

Kan man få proteinmangel i Norge, hvis nordmenn spiser mindre kjøtt? Nordmenn spiser allerede for mye protein. Det er både sunt og fullstendig trygt å halvere kjøttinntaket i norsk kosthold for befolkningen – uten å erstatte kjøtt med noe som helst – det er totalt unødvendig!

karbohydrater-okinawa

Mye karbohydrater i verdens sunneste kosthold, Okinawa

Det at karbohydrater ikke er sunt er en myte. Verdens slankeste og lengst levende befolkning, Okinawa-innbyggere (en øy sør i Japan), har et svært høyt innhold av karbohydrater i kosten, opp til 80 % (1). Okinawa-innbyggere spiser dog ikke karbohydratene sine i form av sukker, brus eller fine hveteboller.

magnesium i mat og helse

Magnesium i mat – slik får du nok, uten kosttilskudd

Magnesium er det er mest av i fullkorn – brød, pasta og havre, samt i bønner, erter, nøtter, grønnsaker, frukt og mørk sjokolade – samme mat som gir mye kostfiber. Dagsbehovet er 280 – 350 mg. 100 gram havre, 100 gram hodekål og 3 skiver grovt brød per dag vil dekke behovet. Tilstrekkelig inntak kan forebygge diabetes type to og flere andre sykdommer. Magnesiumtilskudd kan noen ganger være effektiv mot ulike symptomer og plager, til tross for bivirkninger.

b12-kilder-mat-makrell-sild-egg-melk-rilskudd-vegansk

Vitamin B12 kilder: mat og tilskudd

For å vå nok vitamin B12 med kosten er det kun små mengder mat fra dyr, for eksempel 2 bokser makrell per uke, som må til. Likevel er mangel utbredt i Norge. Dette til tross for at over halvparten nordmenn spiser for mye, helseskadelig mye av kjøtt og meieriprodukter

zink-korn-linser-bønner-nøtter-kjerner-vegansk

Sink – sunne kilder

Sink finnes i mange ulike matvarer. Variert vegetarkost som havre, rugbrød, belgfrukter (bønner, linser og erter), nøtter og kjerner, grønnsaker, frukt og bær er den sunneste måten å få nok sink på, og vil normalt dekke behovet. Ved å foretrekke disse unngår man de usunne stoffene som finnes i kjøtt.

Omega-3 fettsyrer - rapsolje, nøtter

Kilder til omega-3 fettsyrer – de beste og sunneste

Omega-3 ALA er essensiell for mennesker, og finnes i både rapsolje, linfrø, chiafrø og mange andre matvarer fra planteriket. De langkjedede fettsyrene EPA og DHA finnes i alger og fisk, og er ikke viktige å ha i kosten unntatt for gravide, ammende og barn under to år.

vitamin D-sol-beste-kilden

Vitamin D kilder – mat og tilskudd

Vitamin D er vanskelig å få nok av med kosten. I sommerhalvåret dannes vitamin D i huden når huden utsettes for sollys. I vinterhalvåret er det i Norden ikke nok sollys til at kroppen kan produsere tilstrekkelige mengder vitamin D ved soleksponering.

jern plantebaserte kilder vegetar vegansk

Jern

Jern er et grunnstoff, metall, mineral som kroppen trenger for transporterer surstoff. Mineralet er også viktig for immunitet og noen andre funksjoner i kroppen.

Hovedkilden til jern i norsk kosthold er kornprodukter og grønnsaker. Kjøtt bidrar kun med 20 % av jerninntaket. Linser, bønner, gresskarfrø, hvetekli, kakao, soyaprotein og sesampålegg inneholder flere ganger mer jern enn kjøtt.

Vitamin B2

Matvarer som naturlig er rike på vitamin B2, eller riboflavin, er kornprodukter som knekkebrød (av type Rugsprø, Finncrisp), kornblandinger, hvetekim, helkornshirse, mandler, soyamel, solsikkefrø, hveteflak, hvetekli, quinoa og sopp (1).