Hva er optimale kolesterolverdier? Og er de optimale kolesterolverdiene like for alle? Hvor høyt kolesterol du kan «tillate» deg er avhengig av din alder, kjønn og andre faktorer som blodtrykk, vekt, røyking, kosthold, aktivitetsnivå og eventuelle andre sykdommer og medisinbruk. Sagt forenklet, jo flere risikofaktorer du har jo lavere kolesterolnivå bør du tilstrede. Kolesterolverdiene kan forbedres til en stor grad av kosthold og vektnedgang.
Det finnes ikke noen pålitelige tegn på høyt kolesterol og aterosklerose før sykdommen er kommet ganske langt. Derfor kan det hjelpe å vite om sine risikofaktorer for å utvikle hjerte- og karsykdom og kolesterolnivå (eller la fastlegen ha kontroll). Overvekt, røyking og usunt kosthold er risikofaktorer for høy kolesterol. Høyt kolesterol fører ikke alltid til sykdom, men er en viktig risikofaktor i utvikling av hjerte- og karsykdommer.
Kostholdsendringer for å redusere kolesterolverdier:
- Erstatt eller spe ut kjøttdeig med moste og krydrede bønner, linser og erter
- Erstatt smør, kjøttpålegg og ost med avokado, pesto og nøttesmør
- Erstatt stekesmør med rapsolje og olivenolje – les hva slags fett de nyeste europeiske retningslinjer anbefaler!
- Unngå kjøttpålegg, bacon, kjøttkaker og annet bearbeidet kjøtt
- Erstatt ku-melk med havremelk og soyamelk
- Lag sunn dessert av tørket frukt og nøtter, og salater av frukt og bær
Her finner du flere praktiske tips og forslag til sunne bytter for et hjertevennlig kosthold
Optimale/ønskelige verdier for kolesterol
Har du ikke en kjent hjerte- og karsykdom, er verdiene optimale dersom:
- Totalkolesterol <5,0 mmol/L
- LDL-kolesterol <3,0 mmol/L
- HDL-kolesterol >1,0 mmol/L (menn) eller >1,3 mmol/L (kvinner)
- Total-/HDL-kolesterol-ratio <5
- Triglyserider <1,7 mmol/L
Har du fått påvist en hjerte- og karsykdom eller er i en høy risikogruppe, er det opp til legen din å avgjøre hvilke kolesterolverdier som gjelder i ditt tilfelle.
Kolesterol og åreforkalkning
Kolesterol er et fettstoff som produseres i kroppen og er en livsnødvendig del av cellemembran. Men når man har for mye kolesterol i blodet, avleires kolesterolet i store og små blodårer i ulike organer i kroppen, skader blodårene og fører til aterosklerose, eller tetter blodårer og gir åreforkalkninger. Aterosklerose kan i sin tur føre til sykdommer som hjertekrampe, hjerteinfarkt, hjerneslag, hjerneblødning, abdominal angina (magesmerter etter måltid pga. trange blodårer i tarmkrøset), gangsperre (smerter i bena ved gange) og impotens (erektil dysfunksjon). Les mer om forebygging av hjerte- og karsykdommer med plantebasert kosthold
Normale, men ikke optimale kolesteroltall – hvis du ikke er i risikogruppe
Sjekk normale (ok men ikke optimale) kolesterolverdier (referanseområder) på nettsider til laboratoriet Furst:
Total kolesterol, referanseområde
Kjønn | Alder | Referanseområde | Enhet |
---|---|---|---|
Kvinne | 0 – 29 år | 2,9 – 6,1 | mmol/L |
Kvinne | 30 – 49 år | 3,3 – 6,9 | mmol/L |
Kvinne | > 50 år | 3,9 – 7,8 | mmol/L |
Mann | 0 – 29 år | 2,9 – 6,1 | mmol/L |
Mann | 30 – 49 år | 3,3 – 6,9 | mmol/L |
Mann | > 50 år | 3,9 – 7,8 | mmol/L |
HDL-Kolesterol, referanseområde
Kjønn | Referanseområde | Enhet |
---|---|---|
Kvinne | 0,95 – 2,74 | mmol/L |
Mann | 0,75 – 2,14 | mmol/L |
LDL-Kolesterol, referanseområde
Kjønn | Alder | Referanseområde | Enhet |
---|---|---|---|
Kvinne | 0 – 29 år | 1,15 – 4,34 | mmol/L |
Kvinne | 30 – 49 år | 1,35 – 4,74 | mmol/L |
Kvinne | > 50 år | 1,95 – 5,34 | mmol/L |
Mann | 0 – 29 år | 1,15 – 4,34 | mmol/L |
Mann | 30 – 49 år | 1,35 – 4,74 | mmol/L |
Mann | > 50 år | 1,95 – 5,34 | mmol/L |
Kolesterolverdier i blodprøvesvar, tolkning
Laboratoriet Furst bruker følgende retningslinger ved analyse av blodprøvesvar. Er kolesterol > 6 mmol/L, bør verdien kontrolleres i ny prøve. Ved nivå 5 – 6 mmol/L er kontrollprøve bare aktuell hos personer under 50 år. Er forskjellen mellom kolesterol i de to prøver mer enn 0,5 mmol/L, bør en tredje prøve tas. Ved lett forhøyde kolesterolverdier bør også HDL-kolesterol og triglyserider bestemmes og trekkes inn i risikovurderingen. Følgende retningslinjer kan være til hjelp:
<5,0 | mmol/L | Ønskelig nivå. |
5,0 – 6,4 | mmol/L | Lett hyperkolesterolemi, kostråd avhengig av alder, andre risikofaktorer o.l. |
6,5 – 7,9 | mmol/L | Moderat hyperkolesterolemi. Diettbehandling. |
>8,0 | mmol/L | Uttalt hyperkolesterolemi. Diettbehandling, evt. supplert med medikamenter. |
Kilde: Laboratoriet Furst og Nasjonale Retningslinjer for individuell primærforebygging av hjerte-karsykdommer (IS-1550, 2009)
Les også: Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, ernæringsfysiolog (master i samfunnsernæring) Erik Arnesen, om plantebasert kosthold lenke