Nyheter

Stem plantebasert – dette sier (og gjør) partiene om kjøttforbruk og grønnere kosthold

Synes du at bedre folkehelse, bedre livskvalitet, lengre liv og mindre sykdom er viktig (i tillegg til bedre miljø, bærekraftig landbruk, rettferdig fordeling av matressurser og dyrene), stem for et grønnere kosthold! Kosthold med mindre kjøtt og meieriprodukter, og med…

Er veganske pølser og kjøtterstatninger sunnere enn kjøttpølser og andre kjøttprodukter?

Er det virkelig slik at all ferdigmat er usunt? Ferdigmat kan være veldig sunn, mye sunnere enn det mange lager til middag hver dag. Spesielt ferdig vegetarmat er sunnere enn ferdig kjøttmat. Ferdigmat er en fellesbetegnelse på mange ulike typer…

Kjøtt og kjøttprodukter kan øke risiko for å dø for tidlig, og risiko for ni sykdommer

Inntak av både rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt er forbundet med økt risiko for å dø for tidlig av alle årsaker til sammen, samt risikoen for å dø av ni forskjellige sykdommer. Dette ifølge en studie publisert i British Medical Journal. Forskerne…

Melkedagen – meieriprodukter, kreft i prostata og mettet fett

I dag feirer noen, nemlig meieriindustrien over hele verden, melkedagen. Melk og meieriprodukter er ikke bare unødvendig i kosten, men bidrar også til noen sykdommer. Meieirprodukter kan øke risiko for kreft i prostata, og er den største kilden til mettet…

Kreftfremkallende stekemutagener HCA, PAH og kreft i tykktarmen

En fersk studiegjennomgang som har analysert 39 relevante vitenskapelige studier med til sammen 21 344 krefttilfeller viser at kreftfremkallende stoffer som dannes ved steking av kjøttet på høyt temperatur kan være årsaken til kjøttets kreftfremkallende virkning. Det finnes flere vitenskapelige…

Det er viktig å ta jodtilskudd før planlagt graviditet

Tidligere studier har avdekket at mer enn halvparten (63 prosent) av gravide i Norge hadde for lavt inntak av jod, noe som kan være forbundet med blant annet dårligere språkutvikling, finmotorikk og adferdsproblemer hos barnet. En ny studie fra Folkehelseinstituttet…

Vegetarisk og vegansk kostveiledning – master i samfunnsernæring Nina C. Johansen

  Plantebasert kosthold som vegansk, vegetarisk, fleksitarisk, pescovegetarisk o.a. blir stadig mer populære. Det er mange gode grunner til å spise mer plantebasert - både kutte litt ned på kjøttet, halvere sitt inntak av mat fra dyr eller kuttet ut nesten…

Jodkalkulator fra meieriindustriens markedsføringsorgan melk.no

I 2013 var det oppdaget at kun mindre enn 20 % norske gravide fikk i seg nok jod - les mer her.  Jodkalkulator, et mat-beregningsverktøy, er i den forbindelse utarbeidet av meieriindustriens markedsføringsorgan melk.no, eller Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter. Jodkalkulator er lansert…