Nyheter

nordmenn spiser for mye protein

Nordmenn spiser dobbelt så mye protein som man behøver

Jeg har et innlegg på forskersonen.no, som et svar på enda en etter min oppfatning tendensiøs artikkel fra journalisten Ingrid Spilde. Mange tror at jo mer protein som finnes i kosten, desto sunnere, slankere og mer muskuløs blir man. Dessverre…

rødt kjøtt kreft

Skuffende fra Wasim Zahid

Wasim Zahid er enig med norsk kjøttindustri, i at WCRF o.a. kreftforsker-miljøer bruker "studier av dårlig kvalitet" i sine kostråd om kjøtt. Verdens største kreftforeninger og kreftforsker-miljøer, samt WHO, WCRF og Harvard universitet anerkjenner at rødt kjøtt er sannsynlig kreftfremkallende…

Professor i husdyrfag Svihus

Kjøttadvokatene underkjenner fakta

Kjøttindustrien sprer stadig myter, både om næringssottfer, dyrket mark i Norge og bærekraftig matproduksjon. En av kjøttindustriens talsmenn er professor i husdyrer-næring, husdyragronom Birger Svihus. Han fikk spalteplass i Aftenposten meniner, med en lang kronikk full av myter. Derfor har…

Frisk med smoothie – GoodbyeLupus.com

Hvordan spise sunnere, mer frukt, bær og spesielt grønnsaker i hverdagen? Lege Brooke Goldner har et par smarte løsninger. Grønn smoothie er en av dem. Hvorfor? Fordi smoothie fungerer for alle! De sunneste og groveste grønnsakene, som all slags kål,…

Kjøttindustriens propaganda Matprat

Debatt i Aftenposten om propaganda fra kjøttbransjen

Debatt i Aftenposten: Kjøttindustriens Animalia og Matprat (som dessuten lager bok i skolefaget Mat og helse - Matopedia) vil så tvil om vitenskapen bak kostrådet om å kutte en del ned på kjøtt. Både #Matprat og #Animalia, som finansieres av…

marit kolby morgenbladet hva og når skal vi spise

Marit Kolby bok Hva og når skal vi spise – vitenskap eller ideologi?

Marit Kolby Zinocker utga bok Hva og når skal vi spise, Frisk forlag. Faste (periodisk faste), tidsbegrenset spising, ultraprosessert mat, tilsetnings- og næringsstoffer er det boken handler om. Mye er bra og interessant, men det er mange påstander som åpenbart…

Derfor er kålrot og rotgrønnsaker sunt!

Kålrot er mest rik på C-vitamin blant norske vintergrønnsaker. I tillegg bidrar den med fiber, betakaroten, antioksidanter og andre helsefremmende stoffer. Å skjære kålrot i stenger og spise med dip, sammen med andre grønnsaker, er en god måte å spise…

havregryn-sunn-næringsrikt

Havre: sunn, næringsrik og kolesterolsenkende

Havre er sunt, næringsrikt, lettvint og gir langvarig metthetsfølelse. Havregryn er rikt på jern, sink, fosfor, vitamin B1, vitamin B6, kobber og fiber. Den inneholder stoffet betaglukan som senker kolesterolet. Havre inneholder både løselig og ikke-løselig fiber. Løselig fiber kan…

Sunnere snacks

Gå for sunnere snacks og mellommåltider! Ofte inneholder dette for mye kalorier, dyrefett, bearbeidet plantefett og sukker, altså tomme kalorier. I tillegg - for lite næring og lite av sunne stoffer. Velg sunt - lag selv eller velg smart på…

lysin aminosyre

Aminosyren lysin: de sunneste kildene

Vil man dekke behovet for aminosyren lysin hvis man kutter ned på kjøtt og meieri? Det er lett å få nok av den med halvert inntak av animalske produkter. Også vegansk kosthold som er riktig sammensatt, dekker behovet fullt ut.…