Nyheter

Produksjonspotensial i jordbruket og nasjonal sjølforsyning med mat. 

Produksjonspotensial i jordbruket og nasjonal sjølforsyning med mat

I vår kom kanskje årets viktigste rapport som avslører kjøttlobbyens myter. De to største forskningsinstitusjonene innen landbruk i Norge; Nibio og Ruralis har nylig gitt ut rapporten: Produksjonspotensial i jordbruket og nasjonal sjølforsyning med mat.  Rapporten har beregnet at dersom det…

Kverulanter (som Audun Korsæth fra NIBIO) om de nye kostrådene i Aftenposten

De nye nordiske kostrådene NNR 2022 oppfordrer til betydelig kjøttkutt, både for helsen, miljøet og bærekraft. I 2023 er det verken nytt eller kontroversielt å anbefale kjøttreduksjon. Dette gjør også EAT-Lancet rapporten 2019, FNs klimapanel 2023, WHOs oppsummering 2022, Danmarks…

nordmenn spiser for mye protein

Nordmenn spiser dobbelt så mye protein som man behøver

Jeg har et innlegg på forskersonen.no, som et svar på enda en etter min oppfatning tendensiøs artikkel fra journalisten Ingrid Spilde. Mange tror at jo mer protein som finnes i kosten, desto sunnere, slankere og mer muskuløs blir man. Dessverre…

rødt kjøtt kreft

Skuffende fra Wasim Zahid

Wasim Zahid er enig med norsk kjøttindustri, i at WCRF o.a. kreftforsker-miljøer bruker "studier av dårlig kvalitet" i sine kostråd om kjøtt. Verdens største kreftforeninger og kreftforsker-miljøer, samt WHO, WCRF og Harvard universitet anerkjenner at rødt kjøtt er sannsynlig kreftfremkallende…

Professor i husdyrfag Svihus

Kjøttadvokatene underkjenner fakta

Kjøttindustrien sprer stadig myter, både om næringssottfer, dyrket mark i Norge og bærekraftig matproduksjon. En av kjøttindustriens talsmenn er professor i husdyrer-næring, husdyragronom Birger Svihus. Han fikk spalteplass i Aftenposten meniner, med en lang kronikk full av myter. Derfor har…

Frisk med smoothie – GoodbyeLupus.com

Hvordan spise sunnere, mer frukt, bær og spesielt grønnsaker i hverdagen? Lege Brooke Goldner har et par smarte løsninger. Grønn smoothie er en av dem. Hvorfor? Fordi smoothie fungerer for alle! De sunneste og groveste grønnsakene, som all slags kål,…

Kjøttindustriens propaganda Matprat

Debatt i Aftenposten om propaganda fra kjøttbransjen

Debatt i Aftenposten: Kjøttindustriens Animalia og Matprat (som dessuten lager bok i skolefaget Mat og helse - Matopedia) vil så tvil om vitenskapen bak kostrådet om å kutte en del ned på kjøtt. Både #Matprat og #Animalia, som finansieres av…

marit kolby morgenbladet hva og når skal vi spise

Marit Kolby bok Hva og når skal vi spise – vitenskap eller ideologi?

Marit Kolby Zinocker utga bok Hva og når skal vi spise, Frisk forlag. Faste (periodisk faste), tidsbegrenset spising, ultraprosessert mat, tilsetnings- og næringsstoffer er det boken handler om. Mye er bra og interessant, men det er mange påstander som åpenbart…

Derfor er kålrot og rotgrønnsaker sunt!

Kålrot er mest rik på C-vitamin blant norske vintergrønnsaker. I tillegg bidrar den med fiber, betakaroten, antioksidanter og andre helsefremmende stoffer. Å skjære kålrot i stenger og spise med dip, sammen med andre grønnsaker, er en god måte å spise…

havregryn-sunn-næringsrikt

Havre: sunn, næringsrik og kolesterolsenkende

Havre er sunt, næringsrikt, lettvint og gir langvarig metthetsfølelse. Havregryn er rikt på jern, sink, fosfor, vitamin B1, vitamin B6, kobber og fiber. Den inneholder stoffet betaglukan som senker kolesterolet. Havre inneholder både løselig og ikke-løselig fiber. Løselig fiber kan…