Vitamin B2, eller riboflavin, finnes det mest av i kornprodukter som knekkebrød (av type Rugsprø, Finncrisp), kornblandinger, hvetekim, helkornshirse, mandler, soyamel, solsikkefrø, hveteflak, hvetekli, quinoa og sopp.
Produkter berikede med vitaminet som soyamelk, havremelk, næringsgjær og soyaprodukter kan med fordel inkluderes i kostholdet. Riboflavin kan være vanskelig å dekke behovet for med et rent plantebasert/vegansk kosthold hvis man ikke inkluderer berikede matvarer i kosten (2).
Anbefalt daglig inntak av vitamin B2 er 1,3 mg per dag for menn og 1,2 mg for kvinner (3, side 20).
Hvorfor er Vitamin B2 viktig?
Vitamin B2 deltar i omsetningen av proteiner, fett og karbohydrater. Det er derfor viktig for bl.a. vekst, syn, leverfunksjon, hud, sårtilheling og nervesystemet (6).
Symptomer på riboflavinmangel
er tretthet, forsinket vekst, fordøyelsesbesvær, sprekker og sår rundt hjørnene av munnen, hevelse og sårhet i halsen og overfølsomhet for lys (6).
- Les også om andre viktige næringsstoffer
Kilder:
- Matvaretabellen 2014. Mattilsynet, Helsedirektoratet og Universitetet i Oslo. http://www.matvaretabellen.no
- Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet, Helsedirektoratet, 2014
- University of Maryland – artikkel
- Craig WJ, Mangels AR: Position of the American Dietetic Association: vegetarian diets. J Am Diet Assoc 2009, 109(7):1266-1282; http://www.vrg.org/nutrition/2009_ADA_position_paper.pdf
- Norsk lærebok «Grunnleggende ernæringslære», Forfattere: Jan Ivar Pedersen, Hanne Müller, Anette Hjartåker, Sigmund A. Anderssen, Utgivelsesår: 2012, 460 sider, 2. utgave, Bokmål, ISBN/EAN: 9788205426566