- Aprikos er sunt og godt, gir lite kalorier og mye næring, og vokser spesielt godt en del lengre sør enn Norge. Heldigvis har vi mulighet til å bruke aprikos året rundt grunnet handel med andre land. Tørket aprikos får du kjøpt på i praksis alle matvarebutikker. Du finner den sammen med andre tørkede frukt. Eller plassert i bakeavdeling, sammen med andre sunne matvarer – svisker, rå valnøtter og rå mandler.
Aprikos er en kilde til kalsium, magnesium, jern, beta-karoten (vitamin A), vitamin E, fiber og kalium. Derfor bør den være en naturlig del av et sunt kosthold, både plantebasert kosthold og blandet kosthold.
Næringsinnholdet i tørket aprikos, i 100 gram
- Kilokalorier 181 kcal – 8 % av dagsbehovet
- Karbohydrat 39,4 g 17 % av dagsbehovet inkludert kostfiber
Mono- og disakkarider 39,4 g
Sukker, tilsatt 0 g - Kostfiber 5,3 g – 21 % av dagsbehovet
- Protein 2,2 g – 4 % av dagsbehovet
- Omega-3 0,12 g – 5 % av dagsbehovet
- Omega-6 0,13 g – 1 % av dagsbehovet
- Kolesterol 0 mg – det er ikke behov for å spise kolesterol med kosten
vitaminer:
- Vitamin A – 199 mikrogram-RE/RAE (dagsbehovet er 700 – 900)
- Beta-karoten 2390 µg ( ihht Danmarks matvaretabell Frida – lenke ) (variasjon 1270 – 4540 mkg) – 40 % av dagsbehovet.
- Vitamin E 3,7 alfa-TE – 46 % av dagsbehovet
- Tiamin 0,02 mg
- Riboflavin 0,01 mg
- Niacin 2,5 mg
- Vitamin B6 0,09 mg – 8 % av dagsbehovet
- Folat 13 µg – 4 % av dagsbehovet
- Vitamin C 1 mg 1 % av dagsbehovet
mineraler og mikroelementer:
- Kalsium 71 mg – 9 % av dagsbehovet
- Jern 1,4 mg – 9 % av dagsbehovet
- Kalium 1039 mg – 34 % av dagsbehovet
- Magnesium 34 mg – 12 % av dagsbehovet
- Sink 0,2 mg – 3 % av dagsbehovet
- Selen 0 µg
- Kopper 0,3 mg – 33 % av dagsbehovet
- Fosfor 67 mg – 11 % av dagsbehovet
- Jod 18 µg – 12 % av dagsbehovet
Kilde: Matvaretabellen.no og kostholdsplanleggeren.no
Tørket aprikos er spesielt rik på næringsstoffene vitamin E, kalium og kostfiber
Det er 240 kilocalorier i 100 gram tørket aprikos, men det er sunne og verdifulle kalorier hvis man tenker på innholdet av næringsstoffer. Den er rik på jern (4,1 mg – som er 9 % av dagsbehovet), kalium (1880 mg – som er 34% av dagsbehovet), kalsium (92 mg – som er 9 % av dagsbehovet), magnesium (65 mg) og fiber (hele 22 gram – nesten hele dagsbehovet)! Det er gode grunner til å erstatte kakestykke med tørket aprikos.
Frukten inneholder samtidig fruktsyrer, noe som gjør at noen næringsstoffer, nemlig jern og sink, tas mye bedre opp – både fra aprikos og fra matvarer som spises sammen med den. Les om opptaket av næringsstoffer fra plantemat her
Det kan være knapt med kalsium i et rent plantebasert kosthold. Tørket aprikos inneholder hele 92 mg kalsium per 100 gram, dvs. en tiende del av dagsbehovet.
Kan vokse i Norge
Aprikos kan vokse i Norge, og Bama skriver på sine nettsider: Fra engasjerte og innovative produsenter i Lærdal har vi nå fått levert en helt unik produksjon av norske aprikoser. Ideen til aprikosdyrking i Lærdal kom etter en reise rundt omkring i Europa, hvor formålet var å studere morellproduksjon.
Sunne plantestoffer – ikke bare næring
Aprikos har et lavt innhold av både energi (lite kalorier) og fett, samt et høyt innhold av vitamin E og kostfiber, skriver Opplysningskontoret for frukt og grønt på sine nettsider. Vitamin E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress, og det samme gjelder beta-karoten i aprikos. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen. I tillegg inneholder aprikos flere sunne plantestoffer som kan ha flere gode helseeffekter. Det å spise aprikos kan være gunstig for både tarmen, øyne og hud, takket være vitaminene A, C og E som har antioksidativ virkning. Aprikos har høyt innhold av mineralet kalium, noe som bidrar til normalt blodtrykk. Mer om helseeffektene ved aprikos og sjekk kildene her på Healthline
Les også om andre frukt og bær: https://optimaltkosthold.no/matvarer/frukt-og-baer/
Les mer Penere med frukt og grønt
Slik bruker du tørket aprikos
- Rå kaker og sunnere snacks
- I godteriskål, sammen med rå nøtter og biter av mørk sjokolade
- Hjemmelaget energibar/proteinbar
- Salater med gryn – som couscous, bokhvete o.a. gryn, her gir aprikos både sødme, syre og spennende konsistens
- I frokostblanding, sammen med havre og chiafrø
- I matpakke på fjelltur
- Smoothy etter trening
- I risretter (pilaff) og quinoaretter
- I hjemmelaget brød og muffins
- Som et godt middel mot forstoppelse – med rikelig med vann
Har du noen andre ideer? Del gjerne her – i kommentarfeltet!
Har et aprikostre inntil husveggen i Skien. Det gir mye aprikoser. Høstet en bøtte i dag som ble til nydelig syltetøy. Det er minst en bøtte til på treet. Går det an å tørke aprikosene? Hvordan går jeg fram for å prøve det?