
Aprikos er sunt og godt, gir lite kalorier og mye næring, og vokser spesielt godt en del lengre sør enn Norge. Heldigvis har vi mulighet til å bruke aprikos året rundt grunnet handel med andre land. Tørket aprikos får du kjøpt på i praksis alle matvarebutikker. Tørket aprikos er plassert i bakeavdeling, sammen med andre sunne skatter – svisker, rå valnøtter og rå mandler. Aprikos er en kilde til kalsium, magnesium, jern, beta-karoten (vitamin A), vitamin E, fiber og kalium. Derfor bør tørket aprikos være en naturlig del av et sunt kosthold, både plantebasert kosthold og blandet kosthold.
Næringsinnholdet i tørket aprikos, innhold i 100 gram tørket aprikos
- Kilokalorier 181 kcal – 8 % av dagsbehovet
- Karbohydrat 39,4 g 17 % av dagsbehovet inkludert kostfiber
Mono- og disakkarider 39,4 g
Sukker, tilsatt 0 g - Kostfiber 5,3 g – 21 % av dagsbehovet
- Protein 2,2 g – 4 % av dagsbehovet
- Omega-3 0,12 g – 5 % av dagsbehovet
- Omega-6 0,13 g – 1 % av dagsbehovet
- Kolesterol 0 mg – det er ikke behov for å spise kolesterol med kosten
vitaminer:
- Vitamin A 44 RAE (Beta-karoten 525 µg) – 6 % av dagsbehovet
- Vitamin E 3,7 alfa-TE – 46 % av dagsbehovet
- Tiamin 0,02 mg
- Riboflavin 0,01 mg
- Niacin 2,5 mg
- Vitamin B6 0,09 mg – 8 % av dagsbehovet
- Folat 13 µg – 4 % av dagsbehovet
- Vitamin C 1 mg 1 % av dagsbehovet
mineraler og mikroelementer:
- Kalsium 71 mg – 9 % av dagsbehovet
- Jern 1,4 mg – 9 % av dagsbehovet
- Kalium 1039 mg – 34 % av dagsbehovet
- Magnesium 34 mg – 12 % av dagsbehovet
- Sink 0,2 mg – 3 % av dagsbehovet
- Selen 0 µg
- Kopper 0,3 mg – 33 % av dagsbehovet
- Fosfor 67 mg – 11 % av dagsbehovet
- Jod 18 µg – 12 % av dagsbehovet
Kilde: Matvaretabellen.no og kostholdsplanleggeren.no
Les også: Magnesium i mat – slik får du nok, uten kosttilskudd
Tørket aprikos er spesielt rik på næringsstoffene vitamin E, kalium og kostfiber
Det er 240 kilocalorier i 100 gram tørket aprikos, men det er sunne og verdifulle kalorier hvis man tenker på innholdet av næringsstoffer. Tørket aprikos er rik på jern (4,1 mg – som er 9 % av dagsbehovet), kalium (1880 mg – som er 34% av dagsbehovet), kalsium (92 mg – som er 9 % av dagsbehovet), magnesium (65 mg) og fiber (hele 22 gram – nesten hele dagsbehovet)! Det er gode grunner til å erstatte kakestykke med tørket aprikos.
- Les også: Er melk en nødvendig og sunn kilde til kalsium?
- Svensk studie viser at melkedrikking fordobler risiko for å dø for tidlig
- Melk kan gi økt risiko for benbrudd
Tørket aprikos inneholder samtidig fruktsyrer, noe som gjør at noen næringsstoffer, nemlig jern og sink, tas mye bedre opp – både fra aprikos og fra matvarer som spises sammen med aprikos. Les om opptaket av næringsstoffer fra plantemat her
Det kan være knapt med kalsium i et rent plantebasert kosthold. Tørket aprikos inneholder hele 92 mg kalsium per 100 gram aprikos, dvs. en tiende del av dagsbehovet.
Les også:
Aprikos kan vokse i Norge
Aprikos kan vokse i Norge, og Bama skriver på sine nettsider: Fra engasjerte og innovative produsenter i Lærdal har vi nå fått levert en helt unik produksjon av norske aprikoser. Ideen til aprikosdyrking i Lærdal kom etter en reise rundt omkring i Europa, hvor formålet var å studere morellproduksjon. Les mer her Norske aprikoser fra Lærdal | Frukt & Grønt | Bama Storkjøkken (bamastorkjokken.no)
Sunne plantestoffer i aprikos
Aprikos har et lavt innhold av både energi (lite kalorier) og fett, samt et høyt innhold av vitamin E og kostfiber, skriver Opplysningskontoret for frukt og grønt på sine nettsider. Vitamin E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress, og det samme gjelder beta-karoten i aprikos. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen. I tillegg inneholder aprikos flere sunne plantestoffer som kan ha flere gode helseeffekter. Det å spise aprikos kan være gunstig for både tarmen, øyne og hud, takket være vitaminene A, C og E som har antioksidativ virkning. Aprikos har høyt innhold av mineralet kalium, noe som bidrar til normalt blodtrykk. Les mer om helseeffektene ved aprikos, og sjekk kildene her
Les mer:
Slik bruker du tørket aprikos
- Rå kaker
- I godteriskål, sammen med rå nøtter og biter av mørk sjokolade
- Hjemmelaget energibar/proteinbar
- Salater med gryn – som couscous, bokhvete o.a. gryn, her gir aprikos både sødme, syre og spennende konsistens
- I frokostblanding, sammen med havre og chiafrø
- I matpakke på fjelltur
- Smoothy etter trening
- I risretter (pilaff) og quinoaretter
- I hjemmelaget brød og muffins
- Nøttesteik – se oppskrift her
- Som et godt middel mot forstoppelse – med rikelig med vann
Har du noen andre ideer? Del gjerne her – i kommentarfeltet!
Har et aprikostre inntil husveggen i Skien. Det gir mye aprikoser. Høstet en bøtte i dag som ble til nydelig syltetøy. Det er minst en bøtte til på treet. Går det an å tørke aprikosene? Hvordan går jeg fram for å prøve det?