AP-og-SV-NEI-til-a-oke-norsk-produksjon-av-korn-frukt-og-gront-

AP og SV – enstemmig NEI til å følge kostråd og dyrke mer grønnsaker

AP og SV stemte 16/6-2023 enstemmig NEI til: “å øke norsk produksjon av korn, frukt og grønt betydelig“, “styrke satsingen på produksjon av plantevekster til mat for å øke selvforsyningen”, samt “å bidra til å endre matforbruket i den norske befolkningen slik at matforbruket i størst mulig grad blir i tråd med de norske kostholdsrådene.”

Flere partier kom med såkalte mindretallsforslag (som må behandles av Stortinget) for bedre folkehelse og bærekraftig matproduksjon og økt selvforsyning i Norge. Og hvem kunne tro at alle stortingsrepresentantene i Arbeiderpartiet og Sosialistisk venstreparti kunne si nei til forslagene? Det betyr å stemme imot at samfunnet skal gå framover. Ryktene og gjetting sier at dette er påvirkning fra og hestehandel med Senterpartiet.

Kun 1/5 av nordmenn, inkludert barn, spiser not frukt og grønt. De nye nordiske kostrådene anbefaler betydelig redusert kjøttforbruk. Samtlige norske landbruksrapporter viser at dyrking av frukt og grønt, samt belgvekster til menneskemat i Norge kan mangedobles. Bondelaget er enig i dette. Men hvorfor stemmer AP og SV imot?

Sitert forslagene om satsing på dyrking av mer grønt og om tilrettelegging for sunnere kosthold

Det er vanskelig å tro at noen kunne si nei til dette, og her kommer derfor siteringen og screen-shots. Sitert:

“Forslag nr. 1 fra Høyre, Fremskrittspartiet, Rødt, Venstre, Miljøpartiet De Grønne: Stortinget ber regjeringen fremover styrke satsingen på produksjon av plantevekster til mat for å øke selvforsyningen.

Forslag nr. 2 fra Høyre, Fremskrittspartiet, Rødt, Venstre, Miljøpartiet De Grønne: Stortinget ber regjeringen, i forbindelse med jordbruksoppgjøret for 2024, gjennomføre nødvendige grep for å øke norsk produksjon av korn, frukt og grønt betydelig.

“Forslag nr. 10 fra Høyre, Venstre, Miljøpartiet De Grønne: Stortinget ber regjeringen følge opp sine forpliktelser i henhold til jordbrukets klimaavtale om å bidra til å endre matforbruket i den norske befolkningen slik at matforbruket i størst mulig grad blir i tråd med de norske kostholdsrådene.”

Lenke til forslagene og voteringen over forslagene 1, 2 og 3 er her https://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Saker/Sak/Voteringsoversikt/votering-detaljer/?p=94457&dnid=1&vt=21434

AP og SV: Nei til sunnere og mer bærekraftig kosthold

I NRK Debatten 27. april lovte AP-politiker og statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt i Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) at folkehelsen skal prioriteres. I NRK Debatten 27. april forsøkte programleder Fredrik Solvang til å stille både regjeringen til ansvar. Dette fordi Sandra Borch sa at kjøtt-reduksjon ikke var aktuelt). Det var da statsekretæren i HOD sa at regjeringen skulle prioritere folkehelsen. Kan vi da stole på AP og regjeringen som helhet?

«Tobakksbruk og usunt kosthald er blant dei viktigaste årsakane til sjukdom og tidleg død», sa helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) under lanseringen av Folkehelsemeldingen 2023 den 31. mars. 

Ikke solidarisk med fattige – mye importert kraftfôr for å produsere “norsk” kjøtt

Dagens kjøttproduksjon i Norge er heller ikke solidarisk med verdens fattigste. Norge importerer 1 million tonn næringsrike matvarer fra utlandet, for å fôre husdyrene av alle slag og produsere kjøtt, melk og egg. Mange flere mennesker kunne blitt mette hvis disse råvarene som Norge fôrer husdyrene med, var spist av mennesker isteden.

Hvem kunne i det hele tatt tro at stortingspolitikere kan stemme imot dette: “Følge opp sine forpliktelser i henhold til jordbrukets klimaavtale om å bidra til å endre matforbruket i den norske befolkningen slik at matforbruket i størst mulig grad blir i tråd med de norske kostholdsrådene.”? Og dette skjer i Norge, et av verdens rikeste og beste land.

Lenkene er her: https://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Saker/Sak/Voteringsoversikt/votering-detaljer/?p=94457&dnid=1&vt=21434

Forslag om mer frukt, grønt og korn – kun en stemme, fra SP i regjeringen, er for, ellers har ALLE stortingsrepresentantene fra de regjeringspartiene sagt nei…

Skjermdump fra Stortingets sider viser at AP og SV enstemmig sa NEI til dyrking av mer grønnsaker og frukt i Norge

Forslag om å bidra til bedre etterfølgelse av kostrådene – nedstemt av regjeringen AP SV SP, enstemmig!!

Videre er det foreslått å følge opp sine forpliktelser i henhold til jordbrukets klimaavtale om å bidra til å endre matforbruket i den norske befolkningen slik at matforbruket i størst mulig grad blir i tråd med de norske kostholdsrådene.

Og hva stemte AP, SP og SV om om å bidra til å endre matforbruket i den norske befolkningen slik at matforbruket i størst mulig grad blir i tråd med de norske kostholdsrådene?

enstemmig nei! – lenke er her https://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Saker/Sak/Voteringsoversikt/?p=94457&dnid=1#id=21426&view=party-vote

Takk til Hanne-Lene Dahlgren for å ha gjort alle oppmerksomme på dette, her er lenken til hennes Instagram-innlegg


AP og SV: enstemmig nei til dyrking av mer frukt og grønt i Norge og sunnere kosthold ihht kostrådene
AP og SV: enstemmig nei til dyrking av mer frukt og grønt i Norge og sunnere kosthold ihht kostrådene
f4
The Norwegian Labor Party said NO to: “significantly increasing Norwegian production of grain, fruit and vegetables”, “strengthening the investment in the production of plant crops for food to increase self-sufficiency”, as well as “changing food consumption (…) in line with the Norwegian the dietary guidelines.”

The Norwegian Labor Party said NO to: “significantly increasing Norwegian production of grain, fruit and vegetables”, “strengthening the investment in the production of plant crops for food to increase self-sufficiency”, as well as “changing food consumption (…) in line with the Norwegian the dietary guidelines.”

2 kommentarer

  1. Takk Tanja Kalchenko. Bra du setter søkelyset på dette. Skal vi løse den den pågående helskrisen, som er varslet vil bli uhåndterbar, må vi ta tak i maten. Dagfinn Høybråten gjorde det med røykeloven. Nå trenger vi en ny revolusjon innen kosthold og norsk landbruk. Men her svikter lederskapet til arbeiderpartiet totalt. Aller bransjer må omstille seg, nå er det landbruket sin tur.

Legg inn en kommentar