Nyheter

Rapsolje er sunnere enn olivenolje

Rapsolje er sunnere enn olivenolje

Hvilken olje er sunnest, av alle planteoljer? Svaret er klart - rapsolje! Kort sagt er rapsolje, eller canola oil på engelsk, den sunneste. Det er fordi den inneholder ulike fettsyrer i en svært gunstig sammensetning. Spesielt fordeling mellom omega-6 og…

lavkarbo

Lavkarbo: Sunn mat du kan spise

Lavkarbo mat - hva er det? Dietten betyr i praksis mellom null og 130 gram karbohydrater om dagen. Du kan spise mye sunt – både havregryn, epler og grovt brød, men du bør passe mengden. Fett fra nøtter, kjerner, avokado…

Kostråd for løpere – plantekost for bedre kondisjon

Kostråd ved løping, av Pernilla Berg og Hilde Hagelin, Vegetarløperen Forskning viser at plantekost forbedrer fysisk kondisjon, noe som er relevant ved løping. Dette i tillegg til å være sunt, næringsrikt og kan forebygge flere sykdommer. Det kan også fungere…

Appelsin – næringsinnhold og helse – 7 grunner til å spise mer!

Appelsiner er mest kjent for å være rike på vitamin C, men de inneholder også mange andre vitaminer og mineraler: kalsium, kalium, magnesium, vitamin B1, samt fiber og flere ulike sunne plantestoffer, bl.a. antioksidanter. Videre er det mange ulike helsefremmende plantestoffer i appelsiner, og studier viser at appelsiner kan beskytte mot hjerneslag, høyt blodtrykk og kreft.

Birger Svihus, professor i husdyr-ernæring og agronom

Birger Svihus utdannet husdyragronom, publikasjoner og doktorgrad innen kyllingfôr. Fram til 2018 var Svihus president i European Federation of the World’s Poultry Science Association som er fjørfeindustriens interesseorg. Svihus er imot gjengs forskning, imot standpunktet/konklusjoner til statens ernæringsråd, Helsedirektoratet, regjeringens handlingsplaner, nasjonale kostråd, WHO, WCRF osv. - uten å begrunne dette med annet enn at han er "professor i ernæring ved NMBU".

Hva er sunnest og tryggest: Bønner, kikerter og linser eller kylling?

Ny type resistente bakterier er oppdaget i kyllingkjøtt. Dette er ikke et problem! Bønner, kikerter og linser er sunnere enn kyllingkjøtt Det er påvist flere typer resistente bakterier i norsk kyllingkjøtt. Leger og forskere slår alarm. Hva skal vi spise…

Laktoseintoleranse og melkeallergi

Laktoseintoleranse og melkeallergi: tåler ikke melkesukker og melkeprotein

Laktoseintoleranse betyr at man ikke tåler melkesukker, eller latsose. Allergi betyr at man ikke tåler melkeprotien. Svært mange får store plager av kumelk. Er dte slik at det er farlig å droppe eller redusere på melk og meieriprodukter? Laktoseintoleranse gir…

poteter er sunt, proteinet i potet er av høy kvalitet

Poteter: næringsrike og sunne hvis riktig tilberedt

Poteter er svært anvendelig, næringsrike, gir relativt like kalorier, mettende og ganske sunne hvis de er tilberedt riktig. En middels stor potet veier 100 gram og gir ca. 70 kilocalorier, og har koketid på 20 minutter. Visste du at det…

Evolusjonsteori, naturlig utvalg, Eirik Garnås (“evolusjons-medisin”) og Tor-Erik Widerøe

Evolusjonsteorien handler om utvikling og overlevelse av arter, og naturlig utvalg, som er ganske brutal, er en viktig driver/mekanisme. Eirik Garnås (oppfinner av "evolusjons-medisin") og Tor-Erik Widerøe (utrolig nok lege) glemmer naturlig utvalg og tror at evolusjon handler om at…

Folat i mat: Bønner, brokkoli, rosenkål, peanøtter og mange andre andre grønnsaker, velgvekster, nøtter og kjerner er sunne og doe kilder til folat (vitamin B9) i kosten

Folat i mat og tilskudd

Folat (folsyre, folinsyre, vitamin B9) er et vannløselig vitamin av gruppe B. Folat finnes det rikelig av i mat fra planteriket: Bønner, grønne grønnsaker som f.eks. brokkoli, fullkornsprodukter og sitrusfrukter er de beste og sunneste kildene til folat. Menneskekroppen kan ikke produsere folat. Derfor må folat tilføres med kosten. Et riktig sammensat plantebasert kosthold er spesielt rikt på folat, rikere enn vanlig norsk kosthold, eller blandet kosthold (1).