Hvilke bønner er sunnest – fra butikk eller hjemmelagde?

Linser, bønner og erter, samt soyaprodukter og peanøtter er rike på protein, inkludert aminosyren lysin, fiber, vitaminer gruppe B, antioksidanter og mineraler
Bønner og linser inneholder mye protein, jern, vitaminer, antioksidanter, fiber og mineraler. Både tørkede og hermetiske bønner er sunt

Bønner er en viktig i et sunt kosthold. Helsemyndighetene i USA anbefaler omtrent en halv kopp bønner per dag. Og bønner teller både som grønnsak og protein siden de har det beste av begge. Dette skriver lege M Greger på nettsiden nutritionfacts.org (1). Norske helsemyndigheter skriver at bønner hører med i et variert kosthold (2):

Belgvekster som bønner og linser, frø, krydder og urter inngår heller ikke i «fem om dagen». Disse har ofte et høyt innhold av næringsstoffer og hører med i et variert kosthold.»

Les hvordan koke bønner og linser

Hva er bønner, linser og erter – belgvekster?

Bønner er en type belgvekst. Belgvekster er en samlebetegnelse for ulike typer erter, bønner og linser, samt peanøtter. Disse er rike på protein, jern og flere andre næringsstoffer, samt mange helsefremmende stoffer, og er en god erstatning for kjøtt sett både helse- og næringsmessig. Derfor kan belgvekster forebygge  flere sykdommer.

Bønner og andre belgvekster er gode kilder til fiber, folat, planteprotein, jern, vitamin B1 og mineraler som magnesium, fosfor, kalium og kobber, og har samtidig naturlig lavt innhold av natrium (salt) (3). Viser til artikkelen til lege M. Greger

Likevel er det fortsatt mange som dessverre ikke er familiære med bønner! To av de sunneste matvarer i verden er grønnsaker og bønner, sier lege M. Greger, men det er få som spiser mye nok.

Bønner er sunt og anvendelig

Det finnes rikelig med forskning som viser at økt inntak av erter og bønner gir en rekke helsefordeler. Erter og bønner er bra for helsen både på grunn av næringsstoffene de inneholder, som fiber og kalium, men også for hva de ikke inneholder, som transfett og kolesterol. Mange studier bekrefter at et sunt kosthold med jevnlig inntak av belgvekster kan både forebygge og ta del i behandling av kroniske sykdommer, som diabetes og hjerte- og karsykdommer. Helsefordeler ved erter, bønner og linser:

 • Er gode kilder til fiber,
 • har lav glykemisk indeks,
 • har lavt fettinnhold og
 • er frie for kolesterol,
 • inneholder flere helsefremmende plantestoffer, blant annet antioksidanter, som kan virke forebyggende mot livsstilssykdommer som diabetes type to, hjerte- og karsykdommer og kreft. 

Hvordan få i seg (mer) bønner?

Hermetiske bønner er praktisk og lettvint, men er de like næringsrike som hjemmelagede? Og hvis man bruker hermetiske, ferdigkokte bønner fra butikk, bør man tømme væsken eller ikke? En fersk studie publisert i Food and Nutrition Sciences har sett på bønner (4). Flere oppskrifter med bønner finner du her 

8 Tips til hvordan spise mer bønner, linser og erter

 • Ferdigkokte linser, bønner og kikerter på boks kan brukes i taco, wok, salater, wraps, tortillas o.l.
 • Kjøp flere typer tørkede linser, bønner og erter og ha dem i kjøkkenskapet
 • Linser bløtlegges i 1 – 3 timer, skylles og kokes i ca 20 minutter
 • Tørkede bønner og erter bør bløtlegges over natta, eller i 10 – 12 timer, skylles og kokes i 60 – 90 minutter
 • Tørkede røde linser trenger ikke bløtlegging og kan brukes i linsesuppe
 • Prøv klassikeren – hummus av kikerter, sesamsmør (tahin), hvitløk og sitronsaft
 • Skaff deg en god stavmikser – det er flere typer dip, pateer, hummus, pure o.l. du kan lage av bønner!
 • Husk tilskudd av vitaminer B12 og D om vinteren, og bruk gjerne berikede matvarer som f.eks. havremelk og soyamelk
 • Av bønner og andre belgvekster kan du lage burgere og pålegg.

27 gode oppskrifter med bønner, av ulik vanskelighetsgrad, finner du også her

Bønner er billig, ikke bare sunt

I tillegg til helsefordeler er bønner billig. En porsjon bønner koster mellom en og fire kroner. Hermetiske bønner koster omtrent tre ganger mer enn tørkede bønner, men tørkede bønner kan ta timer å tilberede.

Ernæringsmessig er kokte og hermetiske bønner omtrent det samme, men saltinnholdet kan være betydelig høyere i hermetiske bønner. Tømming og skylling av hermetiske bønner kan redusere saltinnholdet med 100 %. Skylling kan også redusere litt innholdet av noen næringsstoffer.

Bønner, både tørkede og hermetiske, er et næringsrikt mat og bør være en del av et sunt kosthold.

Bare en porsjon bønner, erter, kikerter eller linser per dag kan hjelpe til å gå ned i vekt.

Dette viser en ny stor kanadisk studiesammenfatning publisert denne uken i The American Journal of Clinical Nutrition. Meta-analyse, utført av forskere ved St. Michaels Hospital, så på totalt 940 deltakere fra 21 ulike kliniske studier.

Dataene viste at etter å ha lagt til en enkel porsjon av belgvekster til kostholdet – omtrent 3/4 kopp (130 gram) – mistet deltakerne gjennomsnittlig 0,34 kg (0,75 pund) over en seks ukers periode, og uten å gjøre en innsats for å redusere eventuelle andre matvarer.

Belgfrukter kan både bidra til vekttap og forebygge vektøkning. Belgvekster har et høyt proteininnhold og lav glykemisk indeks. Det å spise mer belgvekster kan også bidra til å redusere inntaket av mindre sunn mat. Belgvekster kan erstatte animalske proteiner og «dårlig» fett som trans-fett.

Studiens hovedforfatter, Dr. Russell de Souza, kommenterte resultatene: «Though the weight loss was small, our findings suggest that simply including pulses in your diet may help you lose weight, and we think more importantly, prevent you from gaining it back after you lose it.»

Kilde: Kim SJ, de Souza RJ, Choo VL, et al. Effects of dietary pulse consumption on body weight: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Am J Clin Nutr. Published online March 30, 2016.

Lenke til studien er her Les omtale av studien her

Kilder:

 1. http://nutritionfacts.org/2014/09/25/are-canned-beans-as-healthy-as-home-cooked/
 2. https://helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/kostrad/fem-om-dagen
 3. matvaretabellen.no
 4. Michael Zanovec, Carol E. O’ Neil, Theresa A. Nicklas: Comparison of Nutrient Density and Nutrient-to-Cost Between Cooked and Canned Beans http://www.scirp.org/journalPaperInformation.aspx?paperID=4521#.VCUs8qJkNSM<

1 kommentar

 1. Sjøl har eg røynsle om at bynnor aukar kjønnsdrifta mi. Er nå 65 men er heile tida kåt på mannen min. Han et bynnor han óg.

Legg inn en kommentar