marit kolby morgenbladet hva og når skal vi spise

Marit Kolby bok Hva og når skal vi spise – vitenskap eller ideologi?

Marit Kolby Zinocker utga bok Hva og når skal vi spise, Frisk forlag. Faste (periodisk faste), tidsbegrenset spising, ultraprosessert mat, tilsetnings- og næringsstoffer er det boken handler om. Mye er bra og interessant, men det er mange påstander som åpenbart strider mot vitenskap. Dermed kan vi ikke vite om vi kan stole på resten av det hun skriver. Her er en liten anmeldelse / kritikk. Kolby er også medlem i ALEPH-2020 – et nettverk av veterinærer, husdyr- og landbruks-fagfolk som helt åpent fornekter 99 % av forskningen på kjøtt og helseutfall.

Kolby ser bort fra tusener nye studier hvert år, og oppsummert vitenskap

Hun ser ut til å glemme følgende. Det er totalt publisert omtrent 2 millioner studier om kosthold, ernæring og helse. Norske forskere skriver i Tidsskriftet for Den norske legeforening:

“Kostholdsfeltet er imidlertid en jungel av publisert materiale som kan overvelde både klinikere og til og med forskere, for ikke å snakke om journalister og forbrukere. Bare i 2018 ble det publisert mer enn 60 000 vitenskapelige artikler indeksert i Medline/PubMed om kosthold og ernæring. Heldigvis er det i metaanalyser oppsummert forskning på hvilken betydning ulike matvarer har for risiko for ulike sykdommer og tidlige dødsfall. “

Ignorerer vitenskap – viser til “evolusjonsargumentet” isteden

Marit Kolby ser ut til å ignorere dette. I Morgenbladet (intervju) kom Kolby Zinöcker med evolusjons-“argumentasjon” på hva og hvordan vi burde spise. “I intervju med Morgenbladet stiller hun spørsmål ved om vi behøver offisielle kostholdsråd overhodet”, skriver Morgenbladet, og videre:

“– Opp igjennom vår evolusjonshistorie har vi visst hva vi skulle spise uten at noen har fortalt oss det, sier Kolby. – Jeg tenker vi klarer oss fint med ett kostråd: Hvis vi velger mat blant så mange råvaregrupper som mulig, så ferskt tilberedt som mulig og unngår ultraprosessert mat eller å spise for ofte, så holder det.

Det kommer hun frem til gjennom et evolusjonært argument. På podkasten Wolfgang Wee Uncut sier Kolby det sånn: «Jeg mener det er noe utrolig arrogant med å si at den vitenskapen vi har hatt i kanskje 100 til 150 år, at den liksom trumfer evolusjonshistorien vår, og si at nå vet vi bedre. Kan vi ikke si noe basert på hundretusener av år med evolusjonshistorie og fornuft basert på det?». På Morgenbladet.no kan du lese hele intervjuet.

Kolby var også på Debatten på NRK , med lege og leder i Nasjonalt råd for ernæring, Jøran Hjelmesæth, Tine Mejlby Sundfør (klinisk ernæringsfysiolog med doktorgrad på faste) og VGs Vektklubben.no og flere. Der snakket hun ikke så mye om evolusjon. De samtlige ovennevnte var likevel (svært) skeptiske til Kolbys fremstilling. På sosiale medier sprer hun gamle oppfatninger om mat fra dyr, næringsstoffer og helse. For eksempel: Vitamin A og betakaroten, Jern og Egg, kolesterol og helse: forskning

Unyansert om ultraprosessert mat

Når MK omtaler ultraprosessert mat, glemmer hun igjen å nevne vitenskapen om bearbeidet kjøtt og alle typer av usunt kjøtt – kjøttdeig, pålegg, rødt, stekt, grillet Samtidig glemmer hun at vegansk kjøttdeig, vegetarpølser og -kjøttboller både har varierende sunnhetsgrad og er alltid sunnere enn tilsvarende kjøttprodukter.

Er Marit Kolby i mot eller en del av matindustrien?

Videre skriver Morgenbladet “Kolby ville også erklært krig mot matindustrien – i billedlig forstand”. Når man gjør noen research, ser vi at Kolby er medlem av et (privat) konsortsium som mener at oppfordring til å redusere inntaket av animalske matvarer er basert på misoppfatninger. De mener at evolusjonsteorien skulle styre hva vi spiser: «Animal source foods (ASFs) are evolutionary foods and provide key nutrients“. Samtidig som det er publisert over 100 000 studier om kosthold og ernæring, og mange metaanalyser, systematiske oversikter og andre oppsummeringer, så ignorerer konsortsiet dette fullstendig. Les også: Hva sier helseorganisasjoner om helsefordeler ved plantebaserte kosthold?

Nettverk av landbruks-fagfolk som fornekter vitenskap og fremmer kjøtt som “evolutionary foods”

Og videre står det på ALEPH-2020 sine nettsider: “Moreover, restricting or eliminating ASFs may not be suitable for everyone, potentially causing damage in the more vulnerable parts of the population, in particular the young, elderly, and metabolically challenged.” Flere medlemmer der er utdannet innen landbruk og veterinærmedisin. Deres formål er visst “å bidra med ny informasjon”: “The aim of this initiative is to continuously feed the various pages with new information, which implies that some of the opinions and conclusions can change due to emerging evidence and new insights.”

Mye av det Kolby sier, baseres ikke på vitenskap og strider mot de utallige kunnskaps-oppsummeringene. Hun ignorerer 99% av forskningen som finnes på kjøtt og helseutfall, og støtter seg på den ene prosenten som viser det hun vil. Sine egne råd fremstiller hun derimot som at kan kurere nesten alt. Derfor skrev jeg et innlegg i Morgenbladet – les hele her, mens utdrag er under

marit kolby morgenbladet hva og når skal vi spise
Marit Kolbys matideologi er ikke basert på vitenskap

Marit Kolby sin mat-ideologi baseres dessverre ikke på vitenskap

Usunt kosthold tar mange liv for tidlig, skader helse og koster mye penger. Selv om moderne vitenskap ikke har alle svar ennå, har vi mer enn nok av vitenskapelige bevis på at dagens kjøttforbruk er helseskadelig høyt og bør reduseres. Danmarks nye kostråd, fra 2021 fraråder å spise mer enn 350 gram kjøtt per uke. Også Harvard Universitet, ledende kreftforskere og pasientforeninger sier at vi bør spise mindre kjøtt.

«Norges nye matideolog», slik Morgenbladet kaller Marit Kolby (9/9), mener derimot at i og med den moderne kunnskapen Ikke gir svar på alt, så kan vi ignorere det vi allerede vet. Men akkurat den forskningen som Kolby har plukket ut, den må vi tro på. Er det er nettopp Marit Kolby som sitter med fasiten?

Kolby foreslår å bruke evolusjon som «rettesnor for hva vi skal spise»

Med denne (fravær av?) logikken, vil da kanskje Kolby legge ned en del av moderne helsevesen, avvikle vaksinasjoner og så videre? Det er mye i medisin som vi ikke vet «sikkert» og som ikke er i tråd med evolusjonen og dens viktigste driver – naturlig utvalg. Alt «nytt», ikke bare maten, kan teoretisk sett være skadelig.

Mange har illusjoner om at evolusjonen handler om individets optimale helse og lengst mulig liv

Slik er det ikke. Dette er noe vi i vestlig samfunn i 2022 som ønsker oss, mens evolusjon handler om utvikling og overlevelse av arter. Naturlig utvalg er en viktig driver av evolusjonen, og er ganske brutalt.

For at arten overlever og utvikler seg videre, er det viktig at individer lever lenge nok til å kunne formere seg. Altså få barn og fostre dem opp. Mens de fleste av dagens helseproblemer, som kreft, diabetes 2 og hjerte- og karsykdommer (sykdommer som er sterkt assosiert med kosthold, blant annet for høyt inntak av kjøtt) oppstår etter at man er ferdig med barna. Har dette betydning for artens beste?

For 1000 år siden levde ikke mennesker like lenge som i dag

Barnedødelighet var høy, og man kan lure på at det var kun de friskeste som overlevde og fikk barn. Livsstilen var også helt annerledes, med dårlig tilgang på mat og mye fysisk aktivitet. Dessuten spiste man betydelig mindre kjøtt før enn i 2022.

Derfor er det vi spiser i dag versus før, neppe forklaring på dagens folkehelse-problemer. Og burde ikke gi noen rettesnorer for hva vi tror er sunt.

Spørsmålet om kjøtt og helse handle ikke om veganisme, slik Kolby vrir det til. Det er om at dagens kjøttforbruk er helseskadelig høyt. Det er absurd å tro at vegetarmat i offentlige kantiner får alle til å bli veganere.

Tidsbegrenset spising er trendy og kan være lurt – men Kolby forvrenger metoden

Mye tyder på at periodisk faste er bra for helsen. Selv om det er mye forskning som gjenstår, har flere store fagmiljøer oppsummert den eksisterende kunnskapen og er positive. Men, det anbefales verken til å droppe frokost eller til å spise seg mett, slik Kolby sier. Tvert imot, beskrives dette på Harvard Universitet sine nettsider som feller som det advares mot.

Er nordmenn fornuftige nok og velger til å forholde seg til vitenskap og ikke til diverse matideologier?

Les mer om tidsbegrenset spising/periodisk faste her

Legg inn en kommentar