marit kolby morgenbladet hva og når skal vi spise

Marit Kolby bok Hva og når skal vi spise, og kokebok med oppskrifter

Marit Kolby sin bok Hva og når skal vi spise, og kokebok med oppskrifter, begge Frisk forlag, er om faste og ultraprosessert mat. Mye er interessant, men mye er imot vitenskap, og en del inkonsekvent. Her er en liten anmeldelse / kritikk.

Kolby er født i 1975, er utdannet ernæringsbiolog og matviter, og brenner for å “gjenopplive jordbruket i Norge og gjenreise bondeyrkets status.” Hun jobber ved Oslo nye høyskole, er aktiv på Instagram og har to barn. Kolby er med i Aleph, et nettverk av landbruks-fagfolk som fornekter forskning på kjøtt og helse.

Kokeboka: flere oppskrifter med ultraprosesserte ingredienser

I forbindelse med lanseringen av oppskriftsboken Kokeboka – hva skal vi spise? av Marit Kolby og Hanne Fisher, har VG Godt.no et bra intervju med Kolby 3/11-2023. Her forteller forfatteren om sin favoritt frokost, middag og dessert. VG fikk tre oppskrifter fra denne boken. To av dem, italiensk salt og tunfisksalat, inneholder en del majones, ekte. Når man sjekker innholdsfortegnelsen på Majones, ekte, så finner man følgende:

“Rapsolje (76 %), vann, eggeplomme (5 %, egg fra frittgående høner), eddik, sukker, salt, fortykningsmiddel (guarkjernemel, xantangummi), konserveringsmiddel (kaliumsorbat, natriumbenzoat), surhetsregulerende middel (sitronsyre), aroma, antioksidant (E 385), fargestoff (betakaroten)”. Les hele intervjuet i VG godt.no her

I kokeboken er også fritt frem med stekt kjøtt, selv om det gir kreftfremkallende stoffer.

Aftenposten har et intervju med Kolby om faste, der Kolby oppfordrer til å spise mest mulig råvarebasert, og minst mulig ultraprosessert. Hun sier at ultraprosessert mat kobles mot stadig flere helseproblemer. Her anbefaler Kolby to–tre større måltider om dagen, og helst ingen mellommåltider. Hun anbefaler også lengre nattfaste, og bl.a. å ungå kveldsmat. 

Les også: Hva er ultraprosessert mat?

Kolby ser bort fra at det kommer tusener nye studier

Mye av det Kolby sier, baseres ikke på vitenskap og strider mot de utallige kunnskaps-oppsummeringene. Hun ignorerer 99% av forskningen som finnes på kjøtt og helseutfall, og støtter seg på den ene prosenten som viser det hun vil. Sine egne råd fremstiller hun derimot som at kan kurere nesten alt.

Hun ser ut til å glemme følgende. Det er totalt publisert omtrent 2 millioner studier om kosthold, ernæring og helse. Norske forskere skriver dette i Tidsskriftet for Den norske legeforening:

“Kostholdsfeltet er imidlertid en jungel av publisert materiale som kan overvelde både klinikere og til og med forskere, for ikke å snakke om journalister og forbrukere. Bare i 2018 ble det publisert mer enn 60 000 vitenskapelige artikler indeksert i Medline/PubMed om kosthold og ernæring. Heldigvis er det i metaanalyser oppsummert forskning på hvilken betydning ulike matvarer har for risiko for ulike sykdommer og tidlige dødsfall. “

Folk flest er ikke kjent med dette, og det er enkelt å forvirre publikum om man ønsker det. Man kan plukke ut de enkeltstudiene som passer, og skape det inntrykket man ønsker. Dette er noe Kolby antagelig benytter seg av. Hun er utdannet ernæringsbiolog, noe som ikke er helsepersonell. Juridisk og etisk ansvar for uttalelsene er dermed ikke det samme som helsepersonell har.

Marit Kolby politisk ståsted
Kolby sitt politisk ståsted – skjermdump fra Klassekampen

Kolby sitt politisk ståsted

I Klassekampen 15.07.2023 kunne vi lese dette i “egenmelding” til Kolby: “Politisk enkeltsak: Selvforsyning. Å gjenopplive jordbruket i Norge og gjenreise bondeyrkets status.”. Og dette med ærlige hensikter kan mat trolig bare le av – les under hvorfor. Man kan ikke utelukke at hun har interesse i å trivialisere helse og miljøeffektene av kjøttspising hvis det er det hun står for.

Ignorerer vitenskap – viser til “evolusjonsargumentet” isteden

Marit Kolby ser ut til å ignorere dette. I Morgenbladet (intervju) kom Kolby Zinöcker med evolusjons-“argumentasjon” på hva og hvordan vi burde spise. “I intervju med Morgenbladet stiller hun spørsmål ved om vi behøver offisielle kostholdsråd overhodet”, skriver Morgenbladet, og videre:

“– Opp igjennom vår evolusjonshistorie har vi visst hva vi skulle spise uten at noen har fortalt oss det, sier Kolby. – Jeg tenker vi klarer oss fint med ett kostråd: Hvis vi velger mat blant så mange råvaregrupper som mulig, så ferskt tilberedt som mulig og unngår ultraprosessert mat eller å spise for ofte, så holder det.”

Det kommer hun frem til gjennom et evolusjonært argument. På podkasten Wolfgang Wee Uncut sier Kolby det sånn: «Jeg mener det er noe utrolig arrogant med å si at den vitenskapen vi har hatt i kanskje 100 til 150 år, at den liksom trumfer evolusjonshistorien vår, og si at nå vet vi bedre. Kan vi ikke si noe basert på hundretusener av år med evolusjonshistorie og fornuft basert på det?». På Morgenbladet.no kan du lese hele intervjuet. Les også om en annen evolusjonist: Maja Skogstad, ernærignsmamma fra Barnemat-byen: inkonsekvent

Kolby var også på Debatten på NRK , med lege og leder i Nasjonalt råd for ernæring, Jøran Hjelmesæth, Tine Mejlby Sundfør (klinisk ernæringsfysiolog med doktorgrad på faste) og VGs Vektklubben.no og flere. Der snakket hun ikke så mye om evolusjon. De samtlige ovennevnte var likevel (svært) skeptiske til Kolbys fremstilling. På sosiale medier sprer hun gamle oppfatninger om mat fra dyr, næringsstoffer og helse.

Unyansert om ultraprosessert mat

Når MK omtaler ultraprosessert mat, glemmer hun igjen å nevne vitenskapen om bearbeidet kjøtt og alle typer av usunt kjøtt – kjøttdeig, pålegg, rødt, stekt, grillet Samtidig glemmer hun at vegansk kjøttdeig, vegetarpølser og -kjøttboller både har varierende sunnhetsgrad og er alltid sunnere enn tilsvarende kjøttprodukter.

Er Marit Kolby i mot eller en del av matindustrien?

Videre skriver Morgenbladet “Kolby ville også erklært krig mot matindustrien – i billedlig forstand”. Når man gjør noen research, ser vi at Kolby er medlem av et (privat) konsortsium som mener at oppfordring til å redusere inntaket av animalske matvarer er basert på misoppfatninger. De mener at evolusjonsteorien skulle styre hva vi spiser: «Animal source foods (ASFs) are evolutionary foods and provide key nutrients“. Samtidig som det er publisert over 100 000 studier om kosthold og ernæring, og mange metaanalyser, systematiske oversikter og andre oppsummeringer, så ignorerer konsortsiet dette fullstendig. Les også: Hva sier helseorganisasjoner om helsefordeler ved plantebaserte kosthold?

Nettverk av landbruks-fagfolk som fornekter vitenskap og fremmer kjøtt som “evolutionary foods”

Og videre står det på ALEPH-2020 sine nettsider: “Moreover, restricting or eliminating ASFs may not be suitable for everyone, potentially causing damage in the more vulnerable parts of the population, in particular the young, elderly, and metabolically challenged.” Flere medlemmer der er utdannet innen landbruk og veterinærmedisin. Deres formål er visst “å bidra med ny informasjon”: “The aim of this initiative is to continuously feed the various pages with new information, which implies that some of the opinions and conclusions can change due to emerging evidence and new insights.”

Derfor skrev jeg et innlegg i Morgenbladet – les hele her, mens utdrag er under

marit kolby morgenbladet hva og når skal vi spise
Marit Kolbys matideologi er ikke basert på vitenskap

Noen av Kolby sine ideologiske venner er Hexeberg klinikk

Marit Kolby sin mat-ideologi baseres dessverre ikke på vitenskap

Usunt kosthold tar mange liv for tidlig, skader helse og koster mye penger. Selv om moderne vitenskap ikke har alle svar ennå, har vi mer enn nok av vitenskapelige bevis på at dagens kjøttforbruk er helseskadelig høyt og bør reduseres. Danmarks nye kostråd, fra 2021 fraråder å spise mer enn 350 gram kjøtt per uke. Også Harvard Universitet, ledende kreftforskere og pasientforeninger sier at vi bør spise mindre kjøtt.

«Norges nye matideolog», slik Morgenbladet kaller Marit Kolby (9/9), mener derimot at i og med den moderne kunnskapen Ikke gir svar på alt, så kan vi ignorere det vi allerede vet. Men akkurat den forskningen som Kolby har plukket ut, den må vi tro på. Er det er nettopp Marit Kolby som sitter med fasiten?

Kolby foreslår å bruke evolusjon som «rettesnor for hva vi skal spise»

Med denne (fravær av?) logikken, vil da kanskje Kolby legge ned en del av moderne helsevesen, avvikle vaksinasjoner og så videre? Det er mye i medisin som vi ikke vet «sikkert» og som ikke er i tråd med evolusjonen og dens viktigste driver – naturlig utvalg. Alt «nytt», ikke bare maten, kan teoretisk sett være skadelig.

Tidsbegrenset spising er trendy og kan være lurt – men Kolby forvrenger metoden

Mye tyder på at periodisk faste er bra for helsen. Selv om det er mye forskning som gjenstår, har flere store fagmiljøer oppsummert den eksisterende kunnskapen og er positive. Men, det anbefales verken til å droppe frokost eller til å spise seg mett, slik Kolby sier. Tvert imot, beskrives dette på Harvard Universitet sine nettsider som feller som det advares mot.

Er nordmenn fornuftige nok og velger til å forholde seg til vitenskap og ikke til diverse matideologier?

Les mer om tidsbegrenset spising/periodisk faste her

Legg inn en kommentar