Geir Pollestad familie inhabil

Geir Pollestad sin familie eier stor kyllingfabrik – burde være inhabil

Geir Pollestad sin familie eier brorparten av en av de største kyllingfabrikkene i Norge. Han er også landbruksminister og SP-politiker, og er en av dem som er bekymret for kjøttkutt i Oslo barnehager. Hva er motivene hans – burde han være inhabil?

Mens Erna Solbergs tilfelle blir mye omtalt, er det ingen som bryr seg om at ministeren Pollestad-familiens inntekter er i konflikt med barnas helse. Dyrevernorganisasjonen Noah krever at han akerkjennes inhabil i flere saker når det gjelder husdyrhold – les mer på nrk.no I så fall burde han ikke uttale seg om kjøtt og menneskehelse heller.

Pollestad bruker matkultur som argument. Dessverre glemte han å nevne at familjen hans tjener på salget av kyllingkjøtt.

Har denne kulturen, å overspise kjøtt, livets rett? Spesielt når det gjelder barn?

Pollestad som minister burde ha visst at i Norge kommer hele 50 % av kjøttinntaket i form av prosessert kjøtt

Slikt kjøtt frarådes å spise på regelmessig basis av alle solide fagpanel i hele verden. Nordisk ministerråd, Verdens helseorganisasjon og Kreftforeninger er noen av dem. Grunnen til dette er at ferdigprodukter av kjøtt øker risikoen for flere sykdommer som først og fremst kreft, men også hjerte- og karsykdom og overvekt.

I tillegg spiser mange nordmenn helseskadelig mye kjøtt generelt og altfor lite grønt. Dette skader helsen, tar mange liv for tidlig og påfører samfunnet milliardutgifter. I Helsedirektoratets rapport Utviklingen i norsk kosthold 2021 står følgende:

“Kostholdet i Norge har fortsatt klare ernæringsmessige svakheter. Dette øker risikoen for utvikling av ikke-smittsomme sykdommer, som kreft, hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2.”

Pollestad kjemper altså for å bevare en matkultur som er skadelig for barnas helse på lang sikt. Samtidig kjemper ham for å bevare framtidige inntekter for broren og resten av familjen.

Enda verre er at matkulturen som Pollestad kjemer for, ikke er skapt i vakuum.

Kjøttindustriens markedsføringsorgan, Matprat, såkalt opplysningskontor for egg og kjøtt, bruker omtrent 83 millioner kroner per år på generisk reklame for kjøtt og kjøttprodukter.
I tillegg overfører staten hele 95 prosent av dagens landbrukssubsidier, som er omtrent 25 milliarder av våre felles skattekroner, til å støtte produksjon av kjøtt og meieriprodukter.

Geir Pollestad familie inhabil
Geir Pollestads familie eier nesten halvparten av stor kyllingfabrikk – bør være inhabil

Dette avspeiler ikke utfordringene i norsk kosthold.
Hvis Pollestad ikke selv har baller for å endre på denne politikken, burde han være glad for at Oslo byråd gjør det. Kjøttkutt fra barnehagemenyen vil gi en bedre og sunnere matkultur på sikt.

Jeg lurer om Pollestad har vært påvirket av kjøttlobbyen. Nylig kunne vi lese at 13 av 13 av Bondelagets styremedlemmer produserer kjøtt, og Aftenposten kalte derfor Bondelaget for 100 prosent kjøttlobby.

Tidligere sa Pollestad at som landbruksminister er han forberedt på å vurdere habiliteten sin i saker som omhandler kyllingindustrien. Jeg mener at han i det minste burde opplyse om dette også når han forsvarer barnas kjøttforbruk. Det er flere som mener dette – les mer i Dagsavisen

Les også:

https://www.aftenposten.no/meninger/leder/i/Xb3AMo/ensidig-kosthold-i-norges-bondelag

VG om Pollestads familiens eierskap https://direkte.vg.no/nyhetsdognet/news/pollestad-har-informert-stoere-om-familiens-kyllingproduksjon.F5Yhq9CGg

Legg inn en kommentar