Maja Skogstad fra barnematbyen anbefaler ultraprosessert!

Maja Skogstad fra Barnemat-byen (ernærignsmamma): alternativ

Maja Skogstad fra Barnematbyen, eller Ernæringsmamma på Instagram, utdannet i ernæring og sier at hun er for sunn barnemat. Hun er imot “ultrasprosessert”. Men glemmer miljøgifter og kreftfremkallende leverpostei.

Hun har utgitt boken Barnemat-revolusjonen og er nominert til formidler-prisen om mat. Kostråd fra Panama og Brasil, og “evolusjon” brukes som argumentasjonen.

På nettsiden Barnematbyen selge Skogstad pdf om ernæring og tilbys foredrag. Utdanning til Ernæringsmamma er master i samfunnsernæring. Hun er for økologisk og reko-, men anbefaler bl.a. ultraprosessert leverpostei fra Tulip og Grøstad/Metervare. Det siste inneholder konserveringsmiddel natriumnitritt. Dette gjør kjøttet kreftfremkallende. Slik mat frarådes av mange, inkludert de nye nordiske kostrådene.

skjermdump fra Maja Skogstad sitt innlegg "Råvarebasert matpakke"
skjermdump fra Maja Skogstad sitt innlegg “Råvarebasert matpakke”

Så svarer Ernæringsmamma fra Barnematbyen:

Dette er ingrediensene i Metervare/Grøstad leverpostei: Norsk småflesk (38%), norsk svinelever (31%), vann, Hvetemel, løk, salt, sukker, grønn pepper, muskatnøtt, rosmarin, sort pepper, konserveringsmiddel (natriumnitritt). (alle krydder er bestrålt).

Natriumnitritt er konserveringsmiddel E-250. Det gjør at kjøttprodukter blir kreftfremkallende, fordi det danner såkalte nitrosaminer.

Hun ligner litt på Marit Kolby Zinöcker i sin oppfatning av kosthold, ernæring og helse. Samt i sin framsnakking av animalske matvarer og forglemmelse av PCB og dioksiner – persisterende miljøgifter i kjøtt og meieriprodukter. De er for det de kaller for råvarer og imot det de selv definerer som ultraprosesert mat.

Samtidig som plantebaserte kjøtterstatninger ikke er bra for ernæringsmamma, er ultraprosessert leverpostei og annet bearbeidet kjøtt (som er anerkjent som overbevisende kreftfremkallende) helt ok. Begge er alternative, anerkjenner ikke moderne vitenskap, er tilhengere av “evolusjon” som begrunnelse for kostråd. De velger ut den forskning som støtter deres syn og ignorerer/ser bort fra den som ikke passer.

Miljøgifter i kjøtt og meieri – Barnematbyen ignorerer dette

Begge har ikke fått med seg at verken kjøtt eller meieri er viktig for normal vekst og utvikling hos barn. Begge har glemt at fet fisk og meieri er hovedkilden til miljølgifter PCB og dioksiner i Norge.

VKM-rapport sier dette ifm med sin risikovurdering:

“Dioksiner og dioksinlignende PCB er tungt nedbrytbare, fettløselige og svært giftige organiske miljøgifter som hoper seg opp i næringskjeden. De havner i dyrefôr og mat fordi de finnes i miljøet. Dioksiner og dioksinlignende PCB i maten gir ikke akutte helseeffekter. Det er først og fremst mengden i kroppen etter opphoping over mange år som kan gi helseskader.”

“Matvaregruppene som bidrar mest er fet fisk, melk og meieriprodukter, og kjøtt. Dette er mat som er viktige for å dekke ernæringsbehov.” Sier ny risiko-rapport, om miljøgifter i mat. “Den norske befolkningen eksponeres i gjennomsnitt for mer dioksiner og dioksinlignende PCB fra mat enn tålegrensen.”

Alternativt om frokostblanding og enzymer

Hun snakker om at ultraprosessert frokostblanding ikke behøver å være sunn, og det har hun rett i. Men hun kommer med svært alternative forklaringer – som at “celler blir brutt”. Hun har rett i at hovedproblemet er brorparten av maten nordmenn kjøper er ultraprosessert. Men hennes definisjon og valg av matvarer som er ultraprosessert, er langt fra alltid riktig.

Les blant annet vårt tilsvar angående plantemelk, til Maja på barnehage.no

Vet ikke at leverpostei er ultraprosessert eller kreftfremkallende

Hun skriver i et innlegg der hun anbefaler “En råvarebasert matpakke”: “Leverpostei: Grøstad, Metervare eller Tulip. Aller helst leverpostei fra @reko_ring, hvis du får tak i.”

Det er feil! Økologiske eller reko-ring produkter er muligens bedre for dyrene og miljøet, men neppe for barna. I ingrediens-listen av Tulip står følgende: “Ingredienser: Svinelever (32%), spekk, vann, hvetemel, løk, salt, sukker, pepper, krydder, konserveringsmiddel (E200. E270), surhetsregulerende middel (E327).”

Grunderen bak Barnematbyen er nominert til Matprisen 2023 for sin formidling av “kunnskap og innsikt som gjør foreldrene bedre rustet til å motstå villedende markedsføring og sunnvasking av maten, servere barna råvarebasert og økologisk, og utvikle en sunn matglede som kan smitte over på den neste generasjonen.» Det er helt klart at det finnes mye usunn mat og sunnvasking av denne. Men om det er den reelle kunnskapen eller markedsføring som kommer fra Barnematbyen, er det ikke lett å si.

Ultraprosesserte kjøttprodukter er ok i Barnematbyen

Ernæringsmamma opplyser ikke om at kjøtt og meieri en en viktig kilde til miljøgifter i norsk kosthold. Eller at alle ferdigprodukter av kjøtt er overbevisende kreftfremkallende. Hun har heller ikke fått med seg at vegetariske og veganske barn vokser og utvikler seg normalt.

Eller at jernet i kjøttet blir ødelagt under steking, eller at langt fra alt jernet i kjøttet er slik at det tas enkelt opp i tarmen. Dette skriver Maja i sitt instagram-innlegg: “Grøt av jernrikt korn (gjerne med MME/morsmelk) kan fint inngå som en _del_ av kostholdet, men det kan være lurt å inkludere animalsk mat da jern fra animalsk mat er enklest å ta opp (vi sier at den har god biotilgjengelighet).”

Med samme effekt kan man inkludere potet i kosten som jernkilde. Det er like mye jern i potet som i kylling- eller svinefilet. Hun viser også til kostråd fra Panama og Brasil, og enda verre – til “evolusjon”, i sitt innlegg fra den 15. oktober.

Barnematbyens grunnlegger problematiserer samtidig at matindustrien bruker enzymer til å spalte opp stivelsen i korn/havre til enkelte sukkerarter. Hun skriver i sitt innlegg på Instagram: “Vi har sagt at maltet/nedbrutt hvetemel er sukkerarter. Dette står ofte som ingrediens nr.1 i mange kjøpegrøter. Det betyr at det er mest av det. Skal jeg messe om hvor dårlig kjøpegrøten er? Shame? Nei, hør meg ut.

Nestlè har skrevet til meg på mail at dette er for å «slippe å tilsette sukker». Dette var før barnegrøtdebatt. I media lyver de og sier hensikten er å gjøre det lettere for barnetarmer å bryte ned. Samtidig skriver de på pakken «uten tilsatt sukker» Dette er villedende markedsføring.” Belegg for denne påstanden?

Kan vi stole på Ernæringsmamma fra Barnematbyen og boken hennes Banemat-revolusjonen?

Når Maja SKogstad ikke finner bedre enn kostråd fra Panama eller evolusjon som argumenter for sitt syn, fremstår hun som alternativ. Obs obs: Hva er galt med kostråd fra Panama her? Det er ulike kosthold og ernæringsstatus i befolkningen i Norge og i Panama, derfor er det feil å bruke Panamas kostråd for norsk befolkning, slik MS gjør.

Noe er bra også!

Isteden for «plantebaserte» kjøtterstatninger anbefaler Maja dette: Grønne folk sine produkter eller bønner/linser. Helt enig! Men hun burde nevne at heller ikke kjøttdeig tilsatt salt, kjøttpølser – uansett hvor mye kjøtt de inneholder, eller kyllingnuggets, ei heller salami eller leverpostei fra Tulip er noe barna burde få i seg. Hun anbefaler også (røkt) skinke som sunn mat, i innlegget fra 14. oktober.

Det er bra at hun snakker om det negative ved maten, og at endring må til. Og at mat kan gi kreft. Men når hennes egne kostråd inkluderer mat som er anerkjent sikkert kreftfremkallende, som leverpostei, hva er vits med slike råd?

Flere eksempler på hvorfor jeg er skeptisk til Maja SKogstad

svineflesk elelr rapsolje
skjermdump fra Instagramkontoen til Maja SKogstad

Hvorfor er svineflesk eller spekk mer næringsrik enn raffinert rapsolje? Om vi sjekker matvaretabellen.no, er det vanskelig å forstå slike påstander. Raffinert rapsolje gir en del omega-3 og vitamin E, i motsetning til spekk.

Legg inn en kommentar