
Debatt om mettet fett er farlig eller ikke pågår – og er dessverre ganske unyansert. Det er mange som tenker bare en studie, bare et næringsstoff – men glemmer helhelten. Det er publisert over en million studier om kosthold og helse, og det er mange ulike stoffer matvarer består av. Mettet fett kan komme fra mange matvarer, og det finnes ulike typer mettet fett.
Ernæringsrådet i USA gikk i begynnelsen av 2015 gjennom både de gamle og de nyeste studiene, og oppsummerte det slik at det fortsatt ikke anbefales å innta mer enn 10% av energibehovet fra mettet fett. Dette på bakgrunn av helhetsvurdering, og ikke på bakgrunn av en enkel studie eller en enkel metaanalyse. Den vitenskapelige rapporten Scientific Report of the 2015 Dietary Guidelines Advisory Committee kom februar 2015. Dette er vitenskapelige anbefalinger til kostholdsråd laget av ekspertpanel Dietary Guidelines Advisory Committee (DGAC) som er tilknyttet amerikanske helsemyndigheter, og basert på gjennomgang av både ny og gammel forskning.
Rapporten danner grunnlag for de nye, kommende kostholdsanbefalingene 2015.
Det er viktig å bemerke seg tre punkter i denne rapporten: Plantebaserte kostholdsmønstre er sunnere enn animalskbaserte, vegetarisk kosthold fremheves som et sunt kostholdsmønster og inntaket av mettet fett fortsatt bør begrenses. Sjekk gjerne side 7 og 9 i oppsummeringen her
Videre er det lurt å se helheten i kosten. Det er ingen som spiser mettet fett alene. Matvarer som er rike på mettet fett er ofte helseskadelige av andre grunner enn mettet fett. Bacon og pølser er bearbeidet kjøtt, og frarådes av flere store faginstanser:
- Verdens ledende non-profit kreftforskningsorganisasjon WCRF – Worlds Cancer Research Fund konkluderte allerede i 2007 med overbevisende årsakssammenheng mellom både bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt og kreft i tykktarm og endetarm. WCRF skriver: «Limit consumption of red meats (such as beef, pork and lamb) and avoid processed meats.» http://www.wcrf.org/int/research-we-fund/cancer-prevention-recommendations/animal-foods
- Siden har det kommet flere nye studier, og i slutten av 2014 kom også International Agency for Research on Cancer, European Code Against cancer (IACR er WHOs og FNs samarbeidsorganisasjon mot kreft) med advarsel, som ett av 12 kreftforebyggende råd: «Avoid processed meat; limit red meat…» International Agency for Research on Cancer, European Code Against cancer, 12 ways to reduse your cancer risk http://cancer-code-europe.iarc.fr/index.php/en/
- Også American Institute for Cancer Research anbefaler å unngå bearbeidet kjøtt: “Research suggests that regularly eating even small amounts of cold cuts, bacon, sausage and hot dogs increase colorectal cancer risk, which is why AICR recommends avoiding these foods, except for special occasions.» http://www.aicr.org/enews/2014/08-august/faq-processed-meat-and.html og http://www.aicr.org/reduce-your-cancer-risk/recommendations-for-cancer-prevention/recommendations_05_red_meat.html
- Harvard School of Public Health skriver «avoid bacon, cold cuts, an other processed meats» i sin Healthy Eating Plate http://www.health.harvard.edu/healthy-eating-plate
- Søk gjerne selv på red meat and cancer, stroke, diabetes, myocardial infarction – på helsebiblioteket.no eller PubMed. Du finner mange studier og metaanalyser som konkluderer med risikoøkning.
Lavkarbodebatten er oppe igjen pga en nylig publisert metaanalyse som er omtalt her:
«However, the researchers warned that the results are not clear-cut and future research could change the picture. These were all observational studies, which cannot prove cause and effect. Consuming high levels of saturated fat can increase the risk of obesity – a condition that can adversely impact on quality of life.»
«The researchers make the important point that, rather than focusing on a single food source, a person’s whole diet is important. They say that any future guidelines about healthy diets that recommend reducing fat need to be clear about what people should eat as an alternative.»
Videre anbefaler jeg å lese følgende artikler:
- Fettresudert diett ga en større vektreduksjon enn lavkarbodiett https://sunnskepsis.wordpress.com/2015/08/14/spis-mer-fett-forbrenn-mer-fett/
- Mettet fett ikke farlig lenger – virkelig? Lege og professor, publisert i British Medical Journal http://www.bmj.com/content/351/bmj.h3978/rr-5
- Det er altfor unyansert at mettet fett ikke er farlig men transfett er det http://www.nhs.uk/news/2015/08August/Pages/Butter-not-bad-for-you-but-trans-fats-may-be-harmful.aspx
Les også: