Thomas Thran Huse @mr.pimp_lotion og Wolfgang Wee Uncut podkast

Wolfgang Wee podkast og Mr. Pimp-Lotion (Thomas Thrap Huse) om kosthold

Wolfgang Wee har podkast-episoder om kosthold, bl.a. med Thomas Thrap Huse (Mr. Pimp-Lotion). De snakker om protein, bl.a hos de minste barna. Utsagnene fortjener kritikk – de strider mot grunnleggende vitenskap – biologi, naturfag, ernæring. Om man følger deres kostholdsråd, kan de minste barna få nyreskader.

Mr. Pimp-Lotion (Thomas Thrap Huse) sier at den eneste måten essensielle aminosyrer kan bli laget på, er i magen til kua. Og kua kan visst ifølge ham lage 100 gram essensielle aminosyrer ut av 60 gram protein. Dette må være pinlig.

Når Wolfgang Wee og Thomas Thrap Huse snakker om kosthold, viser de bilder av afrikanske barn med alvorlig proteinmangel (quashiorcore – der barn får stor mage pga generalisert hevelse i kroppen, noe som skjer ved svært alvorlig proteinmangel, noe som ikke skjer i Norge/unntatt barnemishandling) mens Pimp-Lotion snakker om at MDG vil redusere kjøtt i norske barnehager.

Alle vet at essensielle aminosyrer finnes i planter, fisk, kylling og gris. Til og med kjøttindustrien anerkjenner (annet hadde vært en skandale) at ALLE essensielle aminosyrer finnes i planter. At dyr kan produsere 100 gram aminosyrer ut av 60 gram protein, er totalt urealistisk.

Sitert mr. Pimp-lotion om kosthold, i Wolfgang Wee Uncut podkast Instagram-konto:

“Kua spiser gress og den spiser da ikke-essensielle aminosyrene da. I magen til kua så reorganiserer disser aminosyrene og lager essensielle aminosyrer. Det er det eneste stedet dette skjer.

60 gram protein fra planter kan da lage 100 gram essensielle aminosyrene gjennom disse bakteriene i magen

Wolfgang kommenterer: “Yess“. Videre sier Thomas Thran Huse: “Og det er eneste måten essensielle aminosyrer kan bli laget på”

lenke til insta-posten er her https://www.instagram.com/reel/CuXc8OUociN/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Mr. Pimp Lotion er 50 i 2024 og nå jakter han også på ungdomskilden, skriver Aftenposten her Han lærer om kosthold, trener og har delt sine erfaringer i podkast og gitt et intervju i kondis.no her (bak betalingsmur).

Kan vi ta Wolfgang Wee på alvor? Kritikk og troverdighet

Når Wolfgang Wee ukritisk poster det TTH sier, som at essensielle aminosyrer kun kan lages i magen til kua, og at et er mulig å produsere 100 gram essensielle aminosyrer ut av 60 gram protein, kan vi stole på ham ellers? Han har også intervjuet to svært kontroversielle eksperter – Hexeberg og Marit Kolby (som begge gjentar samme budskap som f.eks. tidligere president i fjørfeindustriens organisasjon gjør). Disse fornekter moderne vitenskap og har både tidligere og i podkasten til WW sagt mye rart uten å vise til eneste kilden.

Hvis Wolfgang sin kilde-kritikk er likedan andre steder som når det gjelder “aminosyrer som lages i magen til kua”, kan vi ta på alvor det han sier om politikk, trening osv? Et annet spørsmål er hvorfor han gjør det han gjør. Han er tidligere journalist i NRK og burde forstå hva god kritikk er mtp kilder. Kan han virkelig tro på det hans objekter sier – eller gjør han dette med et formål? Eller har han fått betalt for å vinkle sine podkast-episoder slik bestillingen ønsker?

Hva lærer barna på skolen? Er de provosert av bs til Wolfgang Wee?

Alle barn skal lærer om protein på norsk skole, i fagene mat og helse, naturfag og biologi. Det er en eksakt vitenskap at essensielle aminosyrer produseres av planter, og ikke kan produseres i kroppen til mennesker eller dyr. Slik vi kan lese på bl.a. UiO sine nettsider, Essensielle (nødvendige) aminosyrer – Institutt for biovitenskap (uio.no)

“Essensielle (nødvendige) aminosyrer – Aminosyrer som dyr eller mennesker ikke kan lage selv og må ha tilført via kosten. Plantene og fytoplankton er den viktigste kilden til ni essensielle aminosyrer i alle økosystemer. “

Det blir også stadig mer forsket på og bedre og bredere anerkjent og at til og med veganere, altså de som ikke spiser noen animalske produkter, får i seg mer enn nok av både protein og de essensielle aminosyrener. Selveste kjøttindustriens reklameorgan Matprat, som blant annet utgir Matopedia – skolemateriell i faget mat og helse, skriver følgende:

“Ved å kombinere korn, frø eller nøtter med belgvekster får du i deg tilstrekkelig av de essensielle aminosyrene. Det holder å spise nok essensielle aminosyrer i løpet av en dag, det må ikke være i samme måltid.”

Sjekk også hva NDLA – norsk digital læringsarena – skriver om protein og aminosyrer.

Helsedirektoratet skriver følgende

på sine nettsider: https://www.helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/vegetarisk-kosthold/pass-pa-naringsstoffer-vegetar/

“Alle essensielle aminosyrer finnes i vegetabilske matvarer. I en variert vegetarkost vil ulike matvarer bidra med ulike aminosyrer slik at proteinkvaliteten blir god.”


og videre, noe Thomas Thrap Huse også snakker om https://www.helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/vegetarisk-kosthold/vegetarkost-for-barn/

“De fleste studier viser også at veksten ved balansert vegansk kost er god. Barn som spiser vegansk kost har gjennomsnittlig noe lavere vekt i forhold til høyden og har sjeldnere overvekt enn andre barn.”

Heller ikke kjøttindustriens reklameorgan matprat.no ikke er enig med Pimp-Lotion og Wolfgang Wee:

“Ved et vegetarisk kosthold går det også fint å få nok proteiner, så lenge du inkluderer ulike gode plantekilder til protein i kostholdet: korn, bønner, linser, erter, frø og nøtter. Disse ulike råvarene utfyller hverandre når det gjelder innhold av aminosyrer. Ved å kombinere korn, frø eller nøtter med belgvekster får du i deg tilstrekkelig av de essensielle aminosyrene. Det holder å spise nok essensielle aminosyrer i løpet av en dag, det må ikke være i samme måltid.”

Mr. Pimp-Lotion Thomas Thrap Huse burde vite at ingen dyr kan produsere større mengde essensielle aminosyrer ut av mindre mengde protein

Det er nonsens at dyr kan produsere 100 gram aminosyrer ut av 60 gram protein. Dyr kan ikke drive med fotosyntese (produksjon av energi og videre næringsstoffer ut av lys).

På Instagram-kontoen til Wolfgang Wee podkasten har Wolfgang Wee lagd teaseren til selve podkasten. Her under Instagram-posten var det heldigvis flere som reagerte på slike uttalelser.

Men det som var veldig rart og egentlig ganske trist, var at flere roste det Thomas Thrap Huse sa. Som nevnt over, kan verken mennesker eller dyr produsere essensielle aminosyrer, og derfor må disse tilføres med kosten – både av mennesker og kuer.

I og med aminosyrer er proteinenes byggesteiner, burde det i tillegg høres rart ut at dyr kan produsere 100 gram essensielle aminosyrer ut av 60 gram protein. Alle burde ha lært at ingen dyr kan drive med fotosyntese – i motsetning til planter. “Produktene fra fotosyntesen kan deretter omdannes til ulike karbohydrater, fett og proteiner.” – sitert Store norske leksikon fotosyntese – Store norske leksikon (snl.no)

Mr. Pimp-lotion Thomas Thran Huse i klipp lagd av Wolfgang Wee på Uncut podkast Instagram-konto
Mr. Pimp-lotion Thomas Thrap Huse i klipp lagd av Wolfgang Wee på Uncut podkast Instagram-konto

Ellers hadde ikke dyrene behøvd mat hvis de kan lage aminosyrer ut av ingenting.

Derfor lurer jeg på: Hva er det barna lærer på norsk skole? To menn på 41 og 49 år tror at en ku kan produsere 100 gram aminosyrer ut av 60 gram protein, må det være noe alvorlig galt med norsk dkole for 20 – 30 år siden.

Det er pinlig at noen sier høyt på sosiale medier at eneste sted hvor aminosyrer kan bli laget av, er i kuas mage. Og at kua kan lage 100 gram protein ut av 60 gram protein. Men når flere av publikum, spesielt yngre mennesker, jubler over dette, lurer jeg på følgende: Hva er det barna lærer på norsk skole?

Både påstander som over og ikke minst jubel over de, må være et tegn på alvorlig underskudd på kunnskap. Kanskje lærere og politikerne burde sørge for bedre undervisning i biologi og natur- og mat og helse-faget? Hvis ikke, hva blir neste? At jordkloden er flat?

Wolfgang Wee har en podkast – lenke er her

Thomas Thrap Huse (Mr. Pimp-Lotion) kan bidra til nyreskade hos de minste barna

👶🩺De minste barna kan få nyreskade 🩺pga for mye protein. Synd at Thomas Thran Huse @mr.pimp_lotion og Wolfgang Wee Uncut podkast @wolfgangwee sprer helsefarlige myter om proteinbehovet for barn.

Barna behøver ikke mer protein enn 0,8 – 1,2 gram protein per kilo kroppsvekt per dag. Sjekk hva Nordisk ministerråd skriver i sine anbefalinger om næringsstoffer https://pub.norden.org/nord2023-003/recommendations.html

🩺📗Mer enn det, Helsedirektoratet sier til og med at barn som har et balansert vegansk kosthold vokser og utvikler seg normalt.

🩺👶”Vegansk kosthold

De fleste studier viser også at veksten ved balansert vegansk kost er god. Barn som spiser vegansk kost har gjennomsnittlig noe lavere vekt i forhold til høyden og har sjeldnere overvekt enn andre barn.”
https://www.helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/vegetarisk-kosthold/vegetarkost-for-barn/

➡️Del gjerne! Og advar alle mot å stole på Wolfgang Wee og Thomas Thran Huse Mr Pimp-Lotion

#protein #ernæring #barnemat #sunnmatforbarn #aminosyrer

Thomas T Huse Pimp-Lotion intervjuet også i VG og Kondis – synd at kvakksalveren får oppmerksomhet

Jeg har derfor sendt mail til redaksjonen og ansvarlig redaktør i VG og i Kondis: Hei Eirik og Redaksjonen i VG,

Eirik Wichstad intervjuet Mr. Pimp-Lotion, eller Thomas Thrap Huse. Positiv fremstilling av TTH kan være uheldig, fordi hans uttalelser i sosiale medier er svært lite seriøse og kan i verste fall gi helseskader hos små barn. Uttalelser som ligner hans, er tidligere kritisert av bl.a. Helsedirektoratet (se lenke under).

Jeg mener derfor at han er en kvakksalver som ikke fortjener oppmerksomhet eller positiv fremstilling. Utall av hans påstander strider mot grunnleggende kunnskap i bl.a. naturfag, og i verste fall kan føre til at foreldre gir for
mye protein til de minste barna, noe som kan gi nyreskade. Her er lenke til klippet på Insta (noe TTH ikke hadde noe imot, går jeg ut ifra – jeg tror at en slags sitatsjekk var til stedeher) https://www.instagram.com/p/CuZUT8TI1xI/.

Han sier bl.a. noe som “små barn 0 – 2 år – de trenger kanskje opp til 2,2 gram protein per kilo kroppsvekt” mens han snakker
om at kjøttkutt i barnehager kan gi for lite protein til barn. Denne påstanden kan føre til at foreldre gir minst 2,2 gram protein per kilo kroppsvekt per dag, for at det ikke blir for mye. Fordi i klippet vises det bilde av barn med quashiorcore (!!!! – dødelig proteinmangel  – THH kaller dette for «oppblåst mage»!!!).

Slik skremsel fra Thomas Thrap Huse kan fort føre til nyreskader

Helsedirektoratet har tidligere kritisert en annen kvakksalver (Gry Hammer – hun har tatt til seg rettelsene) for råd som kan gi nyreskader hos babyer pga for mye protein, i denne saken:  https://www.aftenposten.no/meninger/debatt/i/7aLm3/slett-all-informasjon-om-alternativ-ernaering-for-spedbarn-fra-matbloggen-din-hammer-gry-hay-og-jens-groegaard (Gry Hay, dr.philos. i ernæring og seniorrådgiver i Helsedirektoratet og Jens Grøgaard, barnelege dr.med. og seniorrådgiver i Helsedirektoratet.)

Her kommer noen få eksempler fra Thomas Thrap Huse sine uttalelser: Sitert TTH i denne videoen på WW Uncut Insta-kontoen: “Kua spiser gress og den spiser da ikke-essensielle aminosyrene da.  I magen til kua så reorganiserer disser aminosyrene og lager essensielle aminosyrer. Det er det eneste stedet dette skjer. 60 gram protein fra planter kan da lage 100 gram essensielle aminosyrene gjennom disse bakteriene i magen” Wolfgang kommenterer: “Yess”. Videre sier Thomas Thran Huse: “Og det er eneste
måten essensielle aminosyrer kan bli laget på”  lenke til insta-posten er her https://www.instagram.com/reel/CuXc8OUociN/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Kua kan ikke lage essensielle aminosyrer i kroppen sin (TTH forsøker å rette dette opp i et eget klipp på sin egen konto – men han gjentar samme feilen). En rask sjekk viser, sitert UiO “Essensielle (nødvendige) aminosyrer – Aminosyrer som dyr eller mennesker ikke kan lage selv og må ha tilført via kosten. Plantene og fytoplankton er den viktigste kilden til ni essensielle aminosyrer i alle økosystemer. “  https://www.mn.uio.no/ibv/tjenester/kunnskap/plantefys/leksikon/e/essensiellam.html

Dette kan man også lese på NDLA og flere andre kilder.

Kaller quashiorcore for “oppblåst mage”

Kua kan heller IKKE lage 100 gram ess. aminosyrer ut av 60 gram protein. Dette er nonsens. Hans påstander som “små barn behøver opp til 2,2 gram protein per kg kroppsvekt per dag” mens han snakker om at kjøttkutt i barnehager kan gi quashiorcore (!!!) kan bli misoppfattet, og kan føre til at foreldre gir for mye protein, noe som i sin tur kan gi nyreskader. 2,2 g/kg/dag er heller maksimal mengde spedbarn burde få. Jeg har samlet flere kilder og lenker, kan sende til dere.

Legg inn en kommentar