Bruk mikroovn mer – trygt og sunt

Det er mange myter om mikrobølgeovner men ingen av dem stemmer. Du kan bake grønnsaker, både rå og frosne, i mikro-ovn, rett i tallerken! Du sparer tid og penger, slipper oppvask, damp og stekeos.

I motsetning til det mange tror, er mikrobølgeovn en trygg og sunn måte å tilberede mat på. Det samme kan man si om frosne grønnsaksblandinger. Næringsstoffene bevares godt ved nedfrysning og ved tilberedning i mikroovn, og begge metodene er trygge og sunne.

Glem oppvask, kasseroller, stekepanner, damp og stekeos!

Den offentlige matportalen.no skriver følgende om mikrobølgeovn:

“Vitenskaplige undersøkelser viser at oppvarming av mat i mikrobølgeovn ikke innebærer noen helserisiko eller at skadelige stoffer dannes. Det viser seg faktisk at næringsstoffer bevares like godt eller bedre enn ved vanlig koking og steking.”

Les mer her og del gjerne! matportalen.no

Matportalen.no er den offentliges opplysningsside om mat, og det er disse står bak matportalen.no: Mattilsynet i samarbeid med Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet, Veterinærinstituttet, NIBIO, Havforskningsinstituttet, Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) og Statens strålevern. (Er du skeptisk til de offentlige etatene? Det er i hvert fall neppe noen interesser eller interessekonflikter med mikrobølgeovn-industrien og det norske stat.)

Frosne grønnsaksblandinger inneholder riktig nok færre næringsstoffer enn grønnsaker når de er nettopp plukket opp, i august eller september. Men frosne grønnsaksblandinger inneholder mer næringsstoffer enn grønnsaker som har vært lagret i noen uker i kjølerom, lastebil, lager, matbutikk og kjøkken.

Bak frosne grønnsaksblandinger i mikrobølgeovn i 10 minutter eller lengre

Når du tilberede frosne grønnsaker i mikrobølgeovn, kan de fort bli vandlige og “slappe”. Dette unngår du hvis du bruker riktig tid og program. Det er bare å prøve seg frem eller følge instruksen på posen.

Også rå grønnsaker kan du bake i mikrobølgeovn. For eksempel hodekål og sellerirot. Krydder, olje, dressing eller saus tilsettes før servering. Les mer om sunn ferdigmat som lages av plantekost

Skånsom tilberedning i mikroovn

Videre skriver Matportalen.no at til og med kreftfremkallende stoffer som dannes ved steking i kjøtt blir det litt mindre av når man bruker mikroovn enn stekepanne:

“Mikrobølgeovner av nyere dato har ofte flere ulike stekemuligheter. De kan ha grillelementer og “innebygd” stekepanne som gir undervarme. Ved all steking, grilling og baking kan det dannes nye stoffer, hvorav noen kan være skadelig for arvestoffet og kreftfremkallende. Disse stoffene kalles stekemutagener.

Tilberedning av mat i mikrobølgeovn er en skånsom tilberedningsmetode, som gir mindre sannsynlighet for dannelse av stekemutagener enn tradisjonell steking og grilling. Forsøk i Sverige har vist at tilberedning av bacon med fordel kan gjøres i mikrobølgeovn på grunn av redusert dannelse av nitrosaminer.”

Legg inn en kommentar