Grønnsaker, frukt og bær som er rike p vitamin C, samt fruktryser optimaliserer opptaket og utnyttelsen av jerni tarmen

Mat med jern

Mat med jern er fullkorn, linser og bønner, potet, egg, kjøtt, fisk og grønnsaker. For å få utnytte jernet fra korn, belgvekster og nøtter enda bedre, er det lurt å spise syrlige grønnsaker, frukt og bær til alle måltider. Disse gir stoffer som øker opptaket i tarmen betydelig.

Jern finnes i nesten alle matvarer – altså grønnsaker, frukt, bær, nøtter, kjerner, bønner, linser og korn. Samt i egg og kjøtt. Poteter og andre planter gir en del av dette mineralet. Visste du at det er omtrent like mye jern i 100 gram poteter (en middels stor potet) som i 100 gram kyllingkjøtt? Det er omtrent 0,7 milligram jern i 100 gram matvare.

Her er de sunneste kildene til jern:

  • røde og brune linser, bønner, erter, kikerter og soya
  • fullkorn – grovt brød, havre, pasta
  • gresskarfrø, mandler
  • grønnsaker som kål – grønnkål, rosenkål og brokkoli-, tomater o.a.

Hva er mat med mest jern?

Jernbehovet er 10 mg for menn og eldre kvinner, og 15 mg for kvinner i fruktbar alder. Det er metall som ikke kan produseres i kroppen til mennesker (ei heller i kroppen til dyr), og må derfor tilføres med kosten. Det er er viktig for mange prosesser i kroppen. Det er to ulike kjemiske former for jern: hem- og ikke-hemjern. Halvparten av jernet i animalske matvarer er hem-jern. Mye av hem-jernet blir ødelagt ved tilberedning. Les også fakta om jern og helse her.

Mat med mest jern er innmat fra dyr som blod og lever. Ut fra de vanlige matvarene er det mest jern, oppgitt i milligram jern per 100 gram, i disse matvarene:

  • mellom 15 og 7 mg: i sesamfrø, tørkede belgvekster, kakao, tahin (sesamsmør) og cashewnøtter.
  • Deretter følger leverpostei (mellom 5 og 8 mg), knekkebrød og havremel.
  • Så kommer havreflak, grovt brød, tørre nudler, kokte belgvekster og storfekjøtt, med 3 til 5 mg.
  • Poteter og hvitt kjøtt, med rundt 0,6-1 mg jern i 100 gram spiselig matvare.
  • 2 egg (100 gram) gir 1,3 mg jern
mat med jern

Mer i belgvekster enn i kjøtt

Innholdet av jern er større i belgvekster og fullkorn enn i kjøtt, så det er ikke et problem å få i seg den anbefalte mengden. Linser, bønner og erter er spesielt sunne, proteinrike og bærekraftige råvarer. De er i tillegg rike på protein, inkludert aminosyren lysin, sink o.a. og er en god erstatning for kjøtt. Belgvekster er bra for fordøyelsen. Bruk dem som pålegg, i taco, gryter, supper, salater o.a.

Linser og bønner er spesielt jernrike matvarer, og er også sunne kilder. Linser og bønner inneholder enda mer enn grove kornprodukter. 100 gram kokte linser, grønne og brune, inneholder hele 3,5 mg jern i 100 gram linser (0,5 – 1 porsjon). Dette er mer enn i kornprodukter, som er hovedkilden i norsk kosthold. Tallene kommer fra matvaretabellen.no

Belgvekster er den mest miljøvennlige kilden til protein

Jerninnhold i tørkede belgvekster

Innhold i 100 gram tørkede bønner og linser:

  • Linser, grønne og brune, tørre 11,1 mg
  • Bønner, hvite, tørre 10,4 mg
  • Soyabønner, tørre 9,7 mg
  • Soyaprotein, teksturert 9 mg
  • Soyamel 6,9 mg
  • Linser, grønne og brune, kokte med salt 3,5 mg.

Kun 20 % jern kommer med kjøtt

Også i norsk kosthold, der de fleste spiser for lite grønnsaker og for mye kjøtt, er det kun 20 % av inntaket som er fra kjøtt. De største jernkilder i norsk kosthold er

  • kornprodukter (ca. 35 – 40% av det totale jerninntaket)
  • og grønnsaker (ca. 20 %),
  • mens kun 20 % jern i kosten kommer med kjøtt inkludert blodprodukter og innmat.

Jernrike frukt og grønnsaker – tomatpure og tørket frukt

Tørket frukt gir spesielt mye jern, men de gir også mye kalorier. Her er de mest jernrike fruktene:

  • rosiner inneholder 2,2 milligram (mg) i 100 gram rosiner.
  • Tørket fiken gir 2 mg,
  • tørket aprikos og svisker – 1,4 mg.
  • Solbær gir 1,3 mg jern per 100 gram solbær.
  • Tørket frukt er ganske rike på kalorier, mellom 210 og 300 kilocalorier per 100 gram vare.
  • Solbær gir kun 55 kilokalorier.

Les også: Hvorfor er frukt og bær sunt?

Les også: Opptak og tilgjengelighet av næringsstoffer

Grønnsaker er rike på antioksidanter, fiber, vitaminer og mineraler, lite kalorier

Blant grønnsaker gir disse mest jern, i milligram per 100 gram matvare

tomater
  • soltørket tomat er suveren – 100 gram gir 9,1 mg
  • tomatpure er den andre vinneren – 4,5 mg per 100 gram tomatpure.
  • Rå spinat og asparges gir kun 22 kilokalorier per 100 gram råvare, og hele 2,1 mg jern.
  • 100 gram feltsalat gir 1,8 mg
  • 100 gram grønnkål gir 1,7 mg.
  • potet – 0,8 mg
  • brokkoli – 0,6 mg
  • hodekål – 0,3 mg.

I tillegg bidrar fruktsyrer og vitamin C til bedre opptak.

Grønnsaker og frukt gir mye jern av to grunner:

  • De inneholder både selve jern,
  • og de inneholder i tillegg fruktsyrer og vitamin C – som begge gjør at jernet fra maten omdannes til en annen kjemisk form i tarmen. Form som er enklere for tarmen å ta opp.
  • Jernformen fra plantekost tas bedre opp hvis man spiser bær, grønnsaker som kål, paprika, tomater, salat o.l., eller litt frukt til måltider. Disse gjør at jernet omdannes til kjemisk form som det er lettere for kroppen å utnytte. Det tas bedre opp i tarmen, altså at mer blir utnyttet.

Hva slags frukt og grønt fremmer bedre jernopptak? Det er følgende:

  1. Alle syrlige frukt (epler, sitrus, plommer o.a.) og alle bær – fordi disse inneholder både vitamin C og fruktsyrer
  2. Alle syrlige grønnsaker, men også paprika, kål, grønnkål, kålrot og persille. Gulrøtter og poteter fremmer ikke jernopptaket, men poteter inneholder mineralet selv.

Innhold i nøtter og frø

Sesampålegg, mørk sjokolade, hvetekli, gresskarfrø og soyaprodukter er spesielt jernrike. De er også rike på protein og flere andre sunne næringsstoffer. Slik er jerninnhold i 100 gram matvare:

  • Sesamfrø, med skall 14,6 mg
  • Sjokolade, mørk, 70 % kakao 11,9 mg
  • Kakaopulver 11 mg
  • Sesampostei/-pasta, vegetarpålegg 10,6 mg
  • Squashfrø, gresskarfrø 8,8 mg
  • Cashewnøtter, uten salt 6,7 mg

Korn

Kilder til jern i kosten fullkornsprodukter, linser, bønner
  • Hvetekli 12,9 mg
  • Klibrød, med hvetekli 8,8 mg
  • Hvetekim 8,2 mg
  • Havregryn – 3,7mg
  • Kornblanding, 4-korn inneholder 3,6 mg i 100 gram (to porsjoner) Firkorn.
  • Brød, ekstra grovt (75-100 %), kjøpt, type Grovbrød uten hele korn, inneholder 2,8 mg i 100 gram brød (to – tre brødskiver). Les mer om kornprodukter

3 triks for å få mer jern fra belgvekster, fullkorn og nøtter

For å øke opptaket kan du bruke tre enkle triks.

bløtlegging

1. Spis disse produkter til måltider:

  • Syrlige frukt og bær – for eksempel i havre- og frokostblandinger, eller musli
  • Frukt, bær og grønnsaker som er rike på vitamin C, som paprika, solbær, kål o.a. – for eksempel tilsette strimlet kål, tomat og paprika i lunsj-salat, eller spise råkost til middag.

Syrlige bær er spesielt gunstig til måltid fordi jern tas mye bedre opp hvis du spiser syrlige og/eller vitamin C-holdige bær, frukt og grønnsaker.

2. Vent med kaffe til 1 – 2 timer etter maten

Te, kaffe, sjokolade og melk hemmer opptaket av næringsstoffer som jern og sink. Vent derfor i 1 – 1,5 timer til etter maten med te, kaffe og sjokolade.

3. Heving av deig og bløtlegging av belgvekster før koking

Heving av deig og bløtlegging av belgvekster før koking forbedrer jernopptaket fra disse råvarene.

Er kjøtt og egg en god kilde?

Helsemyndighetene fraråder inntak av rødt kjøtt som er høyere enn 500 gram per uke. Grunnet risiko for utvikling av kreft i tykk- og endetarm. Hadde man forsøkt å oppnå anbefalt daglig inntak av jern på 11 -15 mg bare gjennom kjøtt alene, burde man spise omtrent 400 gram rødt kjøtt per dag. Innmat fra dyr som blod og lever, spesielt rå, samt tørket inneholder større mengder men er neppe de sunneste kildene i kosten.

Jerninnhold i blod, muskler og innmat, liste over matvarer:

  • Blod, okse, rå 35,5 mg
  • Reinsdyr, rå, tørket 17,3 mg
  • Blodpudding 10,6 mg
  • Lever, storfe, rå 7,4 mg
  • Leverpostei, hermetisk 6,5 mg

Lever og kylling har samtidig et høyt innhold av kolesterol. Svine-, kylling- og kalkunkjøtt inneholder kun beskjedne mengder.

Svinekjøtt og kylling:

  • Svin, nakkekoteletter, stekt 1,8 mg
  • Svin, flatbiff, stekt 1 mg
  • Kylling, hel, med/uten skinn, ovnsstekt 0,9 mg
  • Kalkun, med/uten skinn, ovnsstekt 0,8 mg
  • Kylling, brystfilet, stekt i fett 0,2 mg

Les også: Usunt kjøtt – kjøttdeig, pålegg, rødt, stekt, grillet og Hvorfor spise mindre kjøtt, meieri og egg?

Vegetarianere og veganere har likevel behov for et større inntak av jern, trodde man tidligere. Men dette er ikke bekreftet i nyere forskning. Jernformen i planter har en annen kjemisk form enn jern i kjøtt, og er dermed vanskeligere til å bli tatt opp i tarmen.

  • Jernmangel skyldes sjelden kostholdet hos voksne – mat hjelper lite.
  • Selv om det er viktig å spise sunt og næringsrikt, og forsøke å optimalisere kostholdet sitt, er jernmangel hos voksne i den vestlige verden sjelden på grunn av kosthold. En stor andel kvinner, omtrent ti prosent, har lave jernlagere. Hovedgrunn til dette er kraftige menstruasjonsblødninger. Har man påvist jernmangel, bør dette behandles under oppfølging hos lege, med jerntabletter i en til to måneder og med kontroll av blodprøver.
  • Årsaken må utredes og behandles. Hvis man ikke klarer å påvise årsak til store menstruasjonsblødninger, og behandling er vanskelig/annet, bør man overveie bruken av traneksamsyre under menstruasjon. Les også her

Kilder:

  1. matvaretabellen.no
  2. ODS.gov

Les mer om jern

Jern

Jern er et grunnstoff, metall, mineral som kroppen trenger for transporterer surstoff. Mineralet er også viktig for immunitet og noen andre funksjoner i kroppen.…

Les mer

Jernmangel og tabletter

Jernmangel (ikke det samme som blodmangel, eller anemi) betyr lave jernlagre i kroppen. Dette er ikke farlig og behøver ikke gi symptomer (i motsetning…

Les mer