Kål-sunt-næring

Spis mer kål – alle typer! Næringsrikt og sunt

Kål er sunt, godt, næringsrikt, gir lite kalorier og mange sunne plantestoffer, bl.a. antioksidanter og fiber. Den er anvendelig – spesielt i vegetarretter, og mettende! Alle typer er sunt: sommerkål, brokkoli, hodekål, grønnkål, rosenkål og blomkål. Den kan spises rå, fermentert, dampet, kokt, stekt og bakt. Gryter, wraps, ruletter, supper, wok, taco, pastaretter, risretter, kålburgere, japanske pannekaker og omelett – for å nevne noen!

Alle typer kål, også hodekål, eller sommerkål, eller hvitkål, er et must i et sunt og variert kosthold. Grønnsaken gir lite kalorier og mye kostfiber, er mettende, anvendelig, billig, bærekraftig, lettvint. Kål er sunt både på kort og lang sikt. Den kan forebygge forstoppelse, redusere kolesterol, forebygge hjerte- og karsykdommer, diabetes type to og overvekt. Den er med andre en sterkt undervurdert grønnsak!

Raske fakta

Det er flere typer kål vi har i butikker året rundt. Alle disse er sunne og bør spises hver dag! Alle de er bra – alle har sine sterke sider. Grønnkål er en ordentlig næringsbombe, mens hodekål er latterlig billig og tilgjengelig overalt.

 • Norsk hodekål er tilgjengelig året rundt, koster lite, men inneholder like mye kalsium som brokkoli! Den er billigst oger spesielt godt egnet til å lage fermentert kål – sauerkraut
 • Rosenkål og brokkoli finner vi i frysedisken – godt året rundt! Rosenkål er den mest proteinrike type kål – hele 5,1 gram protein per 100 gram rosenkål.
 • Brokkoli er den mest populære typen, trolig på grunn av den gode smaken. Brokkoli inneholder relativt mye protein men også mye antioksidanter
 • Grønnkål er mest næringstette typen kål – den gir mye jern og kalsium, og kan måles med både kjøtt og melk. Den er blitt så populær at den er litt mer tilgjengelig nå enn tidligere, men koster mye.  Grønnkål er en ordentlig næringsbombe som inneholder flest næringsstoffer per 100 kilocalorier.
 • Rødkål er rik på antioksidanter

Løp og kjøp – fersk, frossen eller rå! Av alle typer er hodekål (pris) og rosenkål (proteiner og smak) mest undervurdert, mens grønnkål – dyrest. Les også: Hva er sunn mat og matvarer

Hvordan tilberede kål? Mange lettvinte (vegetar) retter!

Kål kan spises rå, fermentert, dampet, kokt, stekt og bakt. Både vegetar oppskrifter og spe ut kjøttdeig med den er lurt. Det er best å bake, dampe eller tilberede i mikrobølgeovn. Å spise rå, dampe og lage suppe er de smarte måtene å tilberede den på. Her er noen ekempler

 • wok
 • supper – blomkålsuppe, brokkolisuppe, borshch
 • gryter
 • kjøttdeg med kål – bruk mest mulig kål og minst kjøttdeig
 • japanske kålkaker, eller omelett av kål – okonomoyaki
 • kålsalat
 • stekt
 • som egen kålrett – f.eks. kål med løk, hvitløk, gulrot, appelsin, krydder og kokosmelk
 • kålruletter
 • bakt med andre grønnsaker

Denne grønnsaken gir mye mer enn næringsstoffer og kostfiber. Mange typer kjemiske forbindelse, sunne plantestoffer, finnes i kål. Pektin, sulforafan, indoler og isotiocyanater er noen av navnene du ikke behøver utenat!

Mettende og kalorifattig slankemat

Spis kål og ikke kjøtt eller egg når du vil ned i vekt! Som andre grønnsaker er den rik på kostfiber og vann. Dette gjør at magesekken utvider seg og du blir mett på ganske få kalorier. Flere studier viser at de som spiser plantebasert er slankere enn de som har et vanlig vestlig kosthold. Spesielt de som har et 100 % plantebasert kosthold har lett for å hole seg slanke. Les mer om kosthold for sunn vekt her 

Vil du føle deg mett og holde sunn vekt eller slanke deg, spis gjerne en stor porsjon dampet eller bakt i mikroovn hodekål, istedenfor å spise kjøtt, egg og ost i helseskadelige mengder. Med kål får du massevis av sunne plantestoffer og nesten ingen kalorier, men med animalske matvarer får du i deg mer enn nødvendig av diverse helseskadelige stoffer, unødvendig mye kalorier og ingen fiber eller sunne plantestoffer.

Les mer om andre kålgrønnsaker: grønnkål og kålrot, Brokkoli, Rødkål, Rosenkål,

brokkoli kolin

Brokkoli

Brokkoli er sunt og spesielt rik på protein – hele 3,2 gram per 100 gram brokkoli, samt på vitamin C og folat. Gryter, supper, wok, wrap, salat osv. Kan spises rå, dampet, bakt, stekt, kokt. Fås kjøpt på alle butikker, og ikke minst – i frysedisken.

rødkål

Rødkål

Rødkål er kanskje enda sunnere enn hodekål, og har bedre næringsinnhold. Den er litt grovere og skarpere i smak enn hodekål, og gir enda mindre kalorier. Rødkål passer godt i råkost, med epler og gulrøtter, rapsolje og balsamico. Alle varianter av kål (rød, grønn eller savoy kål) er rike på vitamin C og gir lite kalorier. Den er kilde til betakaroten og kalium.

Grønnkål-næringsinnhold

Grønnkål – supernæring – jern, vit. A, C, E

Grønnkål heter kale på engelsk og Brassica oleracea sabellica på latin. Dette er en sunn, kalorifattig og utrolig næringsrik og anvendelig grønnsak som passer både i vegetarmiddag og i kjøttretter. 100 gram dekker en femtedel av dagsbehovet for kalsium og 11 % av dagsbehovet for jern!  Vitaminene A (betakaroten), C, E og B6, samt kalium, kostfiber og andre næringsstoffer.

rosenkål

Rosenkål

Rosenkål er næringsrik og anvendelig. 100 gram gir hele 5,1 % protein, en del folat og vitamin C. Fryst er den tilgjengelig året rundt, og koster lite. Koketiden er 4 – 10 minutter for fersk, mens av frossen – 5 minutter. Sjekk med en kniv om rosenkålen er ferdig! 

derfor er kål sunt

Derfor er kål sunt

Kål av alle typer er kalorifattig og mettende, og gir mange sunne plantestoffer som er bra for helsen: Pektin, sulforafan, indoler og isotiocyanater. Den gir mye mer enn vitaminer, mineraler og kostfiber. Mange typer kjemiske forbindelse, sunne plantestoffer, finnes i denne planten.