Kål er sunt, godt, næringsrikt, gir lite kalorier og mange sunne plantestoffer, bl.a. antioksidanter og fiber. Kål er anvendelig – spesielt i vegetarretter, og mettende! Alle typer kål er sunt: sommerkål, brokkoli, hodekål, grønnkål, rosenkål og blomkål. Den kan spises rå, fermentert, dampet, kokt, stekt og bakt. Gryter, wraps, ruletter, supper, wok, taco, pastaretter, risretter, kålburgere, japanske pannekaker og omelett – for å nevne noen!
Alle typer kål er et must i et sunt og variert kosthold. Kål gir lite kalorier og mye kostfiber, er mettende, anvendelig, billig, bærekraftig, lettvint. Kål er sunt både på kort og lang sikt. Den kan forebygge forstoppelse, redusere kolesterol, forebygge hjerte- og karsykdommer, diabetes type to og overvekt. Kål er med andre en sterkt undervurdert grønnsak!
Raske fakta om ulike typer kål
Det er flere typer kål vi har i butikker året rundt. Alle disse er sunne og bør spises hver dag! Alle kål-vekster er bra – alle har sine sterke sider. Grønnkål er en ordentlig næringsbombe, mens hodekål er latterlig billig og tilgjengelig overalt.
- Norsk hodekål er tilgjengelig året rundt, koster lite, men inneholder like mye kalsium som brokkoli! Den er billigst oger spesielt godt egnet til å lage fermentert kål – sauerkraut
- Rosenkål og brokkoli finner vi i frysedisken – godt året rundt! Rosenkål er den mest proteinrike type kål – hele 5,1 gram protein per 100 gram rosenkål.
- Brokkoli er den mest populære typen, trolig på grunn av den gode smaken. Brokkoli inneholder relativt mye protein men også mye antioksidanter
- Grønnkål er mest næringstette typen kål – den gir mye jern og kalsium, og kan måles med både kjøtt og melk. Den er blitt så populær at den er litt mer tilgjengelig nå enn tidligere, men koster mye. Grønnkål er en ordentlig næringsbombe som inneholder flest næringsstoffer per 100 kilocalorier.
- Rødkål er rik på antioksidanter
Løp og kjøp – fersk, frossen eller rå! Av alle typer er hodekål (pris) og rosenkål (proteiner og smak) mest undervurdert, mens grønnkål – dyrest.
Hvordan tilberede kål? Mange lettvinte (vegetar) retter!
Kål kan spises rå, fermentert, dampet, kokt, stekt og bakt. Både vegetar oppskrifter og spe ut kjøttdeig med kål er lurt. Å koke kål og så slå ut vannet er det minst lure du kan gjøre, for da forsvinner det et del sunne stoffer med vannet. Å spise rå, dampe og lage suppe er de smarte måtene å tilberede kål på. Kål er godt i følgende retter
- wok
- supper – blomkålsuppe, brokkolisuppe, borshch
- gryter
- kjøttdeg med kål – bruk mest mulig kål og minst kjøttdeig
- japanske kålkaker, eller omelett av kål – okonomoyaki
- kålsalat
- stekt kål
- som egen kålrett – f.eks. kål med løk, hvitløk, gulrot, appelsin, krydder og kokosmelk
- kålruletter
- bakt kål med andre grønnsaker
Kål gir mye mer enn næringsstoffer og kostfiber. Mange typer kjemiske forbindelse, sunne plantestoffer, finnes i kål. Pektin, sulforafan, indoler og isotiocyanater er noen av navnene du ikke behøver utenat!
Mettende og kalorifattig slankemat
Spis kål og ikke kjøtt eller egg når du vil ned i vekt! Som andre grønnsaker er kål rik på kostfiber og vann. Dette gjør at magesekken utvider seg og du blir mett på ganske få kalorier. Flere studier viser at de som spiser plantebasert er slankere enn de som har et vanlig vestlig kosthold. Spesielt de som har et 100 % plantebasert kosthold har lett for å hole seg slanke. Les mer om kosthold for sunn vekt her
Vil du føle deg mett og holde sunn vekt eller slanke deg, spis gjerne en stor porsjon dampet eller bakt i mikroovn hodekål, istedenfor å spise kjøtt, egg og ost i helseskadelige mengder. Med kål får du massevis av sunne plantestoffer og nesten ingen kalorier, men med animalske matvarer får du i deg mer enn nødvendig av diverse helseskadelige stoffer, unødvendig mye kalorier og ingen fiber eller sunne plantestoffer.