rosenkål

Rosenkål

Rosenkål er næringsrik og anvendelig. 100 gram gir hele 5,1 % protein, en del folat og vitamin C. Fryst er den tilgjengelig året rundt, og koster lite. Koketiden er 4 – 10 minutter for fersk, mens av frossen – 5 minutter. Sjekk med en kniv om rosenkålen er ferdig! 

Spis mer rosenkål, og bruk den i gryter, supper, wok o.l. Den inneholder blant annet en gruppe sunne bioaktive plantestoffer kalt glucosinolater. Disse kan beskytte mot flere sykdommer. Å dampe er den beste tilberedningsmåte for å bevare næring og sunne stoffer. Koketiden eller dampetiden, er ca. 5 minutter pluss minus 2 minutter. Ved å dampe istedenfor å koke bevarer du både smak, sunne næringsstoffer, tid og energi.

Kjøpe nesten overalt

Fryst rosenkål er tilgjengelig året rundt. Rosenkål vokser i Norge. Er du opptatt av bærekraft og vil velge kortreist mat, velg frossen fremfor fersk om vinteren. Frysning er en god måte å bevare næringsstoffer på gjennom vinteren.

Bama tilbyr fersk norsk rosenkål, en sesongvare. Frossen finner du i frysedisken i alle matvarebutikker.

Les også: Derfor er kål sunt og Spis mer kål – alle typer! Næringsrikt og sunt

Dampe, ikke koke – slik damper du rosenkål!

Vi er vant til å koke grønnsaker. Dette er langt fra den beste måten å tilberede grønnsakene på. Ved å dampe istedenfor å koke bevarer du både smak, sunne næringsstoffer, tid og energi. Ved å dampe istedenfor å koke bevarer du også mye mer av smaken.

Når vi koker rosenkål, forsvinner mange av de sunne næringsstoffene ut i kokevannet, og så ut i kloakk-rørene. Vi bruker samtidig mye tid, vann og energi når vi koker istedenfor å dampe. Helt unødvendig! Å dampe grønnsaker som rosenkål er mye raskere og energibesparende. Og sunnere – vi bevarer vitaminer og mineraler.

Pasta med rosenkål – bilde fra veganmisjonen.com

Damping

Du kan bruke metallrist, men ikke nødvendigvis.

I vann

Bruk kjele med lokk, og fyll ca. en cm med vann. En cm er nok! Putt rosenkål i kjelen og sett på sterk varme, kok opp, skru varmen ned til middelssterk varme, ok kok i ca. tre minutter. La hvile litt, i ca. tre minutter. Ferdig! Bruk litt salt, ev. sitronjus og olje. Økologisk kaldpresset rapsolje passer spesielt godt til dampet rosenkål.

Fordelen med å koke / dampe rosenkål i kokosolje eller smør er at du bevarer mye mer av smaken. Ulempe er at du tilfører retten en del kalorier. Du kan også bruke rapsolje til steking istedenfor smør. Les mer om rosenkål (opprinnelsen, innhold, oppbevaring, forberedelse) på Bama sine nettsider.

Slik smørdamper du rosenkål

Fyll kjele med ca. en cm vann i bunnen. Legg grønnsaken i, og tilsett litt smør, kokosolje eller rapsolje over rosenkålen. Sett på varmen, kok opp og kok videre i tre minutter. La hvile i tre minutter. Bruk salt, pepper og litt syre.

For mer smak

Mest smak får du hvis du blander den med pesto eller dressing med en gang rosenkålen tas av kokeplaten, fordi det er nettopp da den trekker best smaken i seg.

Kan bruke mikrobølgeovn

Mikrobølgeovn er en sunn måte å tilberede mat på. Det kommer an på ovn og program, men dampetiden bør være noe lengre enn i kasserollen eller stekepanne. Om den er vassen, må den være lengre i mikroovn.

frosne grønnsaker
Fryst rosenkål kan dampes, stekes eller varmes opp i mikroovn

Frossen rosenkål – tilberedning

Frossen rosenkål skal koke i ca. 5 minutter.

Hvordan vet du at de er ferdig kokt? 

Kålhodene skal være møre, men ikke myke og vasne – stikk en kniv/gaffel inn i kålhodene for å sjekke, skriver Findus. Les mer om frossen rosenkål og tilberedning her på Findus sine nettsider

Næringsinnhold

Rosenkål er mest proteinrik av alle kåltyper – inneholder hele 5,1 % protein per 100 gram. Brokkoli inneholder 3,2 % protein. Rosenkål er spesielt rik på folat og vitamin C.

I tillegg inneholder den mye (4,6 %) kostfiber, vitamin C, folat og antioksidanter. Kostfiber er spesielt noe vi i vestlige land mangler. Spiser du nok fiber, forebygger du bl.a. treg mage (forstoppelse). Antioksidanter – sunne plantestoffer – antas å kunne forebygge kreft og en rekke andre sykdommer.

100 gram fryst rosenkål inneholder:

 • 156 % av dagsbehovet for vitamin C
 • 45 % av dagsbehovet for folat
 • 15 % av dagsbehovet for fiber
 • 12 % av dagsbehovet for vitamin B6
 • 12 % av dagsbehovet for kalium
 • 10 % av dagsbehovet for vitamin B1
 • 7 % av dagsbehovet for magnesium
 • 7 % av dagsbehovet for protein
 • 6 % av dagsbehovet for vitamin E
 • 4 % av dagsbehovet for sink
 • 5 % av dagsbehovet for kalsium
Suppe med rosenkål
Suppe med rosenkål

Suppe med rosenkål oppskrift

Du trenger kun rosenkål, purre, fløte, olje, vegetabilsk buljøng og ev. litt økologisk lettrømme, eventuelt vegansk rømme. Suppen er utrolig rask og lettvint, og ikke minst mettende. Finn oppskriften her

Quinoa er et gryn/frø som ikke er så godt kjent i Norge. Men det blir heldigvis mer og mer populær, takket være det sunne næringsinnholdet og fullverdig protein. Både vitaminer, protein, omega-3 fettsyrer, fiber og sakte karbohydrater gjør quinoa til noe av det sunneste du kan spise.

Det å bruke lokk er kanskje ikke alle er vant til når man koker mat, men dette hjelper både på å bevare de sunne stoffene og spare strøm og tid.