rosenkål

Rosenkål

Rosenkål er sunt, godt, mettende og inneholder hele 5,1 % protein. Fryst rosenkål er tilgjengelig året rundt, og koster lite. Spis mer rosenkål, og bruk den i gryter, supper, wok o.l. Å dampe rosenkål er den beste tilberedningsmåte. Koketiden eller dampetiden, er ca. 5 minutter pluss minus 2 minutter.

Kjøpe nesten overalt

og når som helst på året. Rosenkål vokser i Norge. Er du opptatt av bærekraft og vil velge kortreist mat, velg frossen rosenkål fremfor fersk brokkoli om vinteren.

Bama tilbyr fersk norsk rosenkål, en sesongvare. Frossen rosenkål finner du i frysedisken i alle matvarebutikker.

Les også: Derfor er kål sunt og Spis mer kål – alle typer! Næringsrikt og sunt

Dampe, ikke koke

Vi er vant til å koke grønnsaker. Dette er langt fra den beste måten å tilberede grønnsakene på. Ved å dampe istedenfor å koke bevarer du både smak, sunne næringsstoffer, tid og energi. Ved å dampe istedenfor å koke rosenkål bevarer du også mye mer av smaken.

Når vi koker rosenkål, forsvinner mange av de sunne næringsstoffene ut i kokevannet, og så ut i kloakrørene. Vi bruker samtidig mye tid, vann og energi når vi koker rosenkål istedenfor å dampe. Helt unødvendig! Å dampe grønnsaker som rosenkål er mye raskere og energibesparende. Og sunnere – vi bevarer vitaminer og mineraler.

Pasta med rosenkål – bilde fra veganmisjonen.com

Damping

Du kan bruke metallrist, men ikke nødvendigvis. Bruk kjele med lokk, og fyll ca. en cm med vann. En cm er nok! Putt rosenkål i kjelen og sett på sterk varme, kok opp, skru varmen ned til middelssterk varme, ok kok i ca. tre minutter. La hvile litt, i ca. tre minutter. Ferdig! Bruk litt salt, ev. sitronjus og olje. Økologisk kaldpresset rapsolje passer spesielt godt til dampet rosenkål.

Fordelen med å koke / dampe rosenkål i kokosolje eller smør er at du bevarer mye mer av smaken. Ulempe er at du tilfører retten en del kalorier. Du kan også bruke rapsolje til steking istedenfor smør. Les mer om rosenkål (opprinnelsen, innhold, oppbevaring, forberedelse) på Bama sine nettsider

Slik smørdamper du rosenkål. Fyll kjele med ca en cm vann i bunnen. Legg rosenkål i, og tilsett litt smør, kokosolje eller rapsolje over rosenkålen. Sett på varmen, kok opp og kok videre i tre minutter. La hvile i tre minutter. Bruk salt, pepper og litt syre.

Mest smak får du hvis du blander rosenkål med pesto eller dressing med en gang rosenkålen tas av kokeplaten, fordi det er nettopp da den trekker best smaken i seg.

Næringsinnhold i rosenkål

Rosenkål er spesielt rik på folat og vitamin C. 100 gram rosenkål inneholder hele 5,1 gram protein!

Mest proteinrik av alle kåltyper, og sunn

rosenkål inneholder hele 5,1 % protein. Brokkoli inneholder 3,2 % protein. Den inneholder mye (4,6 %) kostfiber, vitamin C, folat og antioksidanter. Kostfiber er spesielt noe vi i vestlige land mangler. Spiser du nok fiber, forebygger du bl.a. treg mage. Spis rosenkål, glem forstoppelse! Antioksidanter antas å kunne forebygge kreft og en rekke andre sykdommer.

100 gram fryst rosenkål inneholder:

 • 156 % av dagsbehovet for vitamin C
 • 45 % av dagsbehovet for folat
 • 15 % av dagsbehovet for fiber
 • 12 % av dagsbehovet for vitamin B6
 • 12 % av dagsbehovet for kalium
 • 10 % av dagsbehovet for vitamin B1
 • 7 % av dagsbehovet for magnesium
 • 7 % av dagsbehovet for protein
 • 6 % av dagsbehovet for vitamin E
 • 4 % av dagsbehovet for sink
 • 5 % av dagsbehovet for kalsium

Suppe med rosenkål

Du trenger kun rosenkål, purre, fløte, olje, vegetabilsk buljøng og ev. litt økologisk lettrømme fra Tine eller Røros meieriet. Suppen er utrolig rask og lettvint, og ikke minst mettende. Rosenkål inneholder hele 5,2 % protein! Finn oppskriften her

Quinoa er et gryn/frø som ikke er så godt kjent i Norge. Men det blir heldigvis mer og mer populær, takket være det sunne næringsinnholdet og fullverdig protein. Både vitaminer, protein, omega-3 fettsyrer, fiber og sakte karbohydrater gjør quinoa til noe av det sunneste du kan spise.