brokkoli kolin

Brokkoli

Brokkoli er sunt og spesielt rik på protein – hele 3,2 gram per 100 gram brokkoli, samt på vitamin C og folat. Gryter, supper, wok, wrap, salat osv. Kan spises rå, dampet, bakt, stekt, kokt. Fås kjøpt på alle butikker, og ikke minst – i frysedisken.

Næringsinnhold i brokkoli

100 gram brokkoli dekker:

  • 93 % av dagsbehovet for vitamin C
  • 22 % av dagsbehovet for folat
  • 13 % av dagsbehovet for kalium
  • 13 % av dagsbehovet for fosfor
  • 11 % av dagsbehovet for fiber
  • 7 % av dagsbehovet for magnesium
  • 7 % av dagsbehovet for sink
  • 6 % av dagsbehovet for kalsium
  • 6 % av dagsbehovet for vitamin E
  • 4 % av dagsbehovet for karoten (vitamin A)

Les om andre typer kål, samt hvorfor du bør spise mer kål!

Rødkål

Rødkål er kanskje enda sunnere enn hodekål, og har bedre næringsinnhold. Den er litt grovere og skarpere i smak enn hodekål, og gir enda mindre kalorier. Rødkål passer godt i råkost, med epler og gulrøtter, rapsolje og…

Les mer

Grønnkål – supernæring – jern, vit. A, C, E

Grønnkål heter kale på engelsk og Brassica oleracea sabellica på latin. Dette er en sunn, kalorifattig og utrolig næringsrik og anvendelig grønnsak som passer både i vegetarmiddag og i kjøttretter. 100 gram dekker en femtedel av dagsbehovet…

Les mer

Derfor er kål sunt

Kål av alle typer er kalorifattig og mettende, og gir mange sunne plantestoffer som er bra for helsen: Pektin, sulforafan, indoler og isotiocyanater. Den gir mye mer enn vitaminer, mineraler og kostfiber. Mange typer kjemiske forbindelse, sunne…

Les mer

Spis mer kål – alle typer! Næringsrikt og sunt

Kål er sunt, godt, næringsrikt, gir lite kalorier og mange sunne plantestoffer, bl.a. antioksidanter og fiber. Den er anvendelig – spesielt i vegetarretter, og mettende! Alle typer er sunt: sommerkål, brokkoli, hodekål, grønnkål, rosenkål og blomkål. Den…

Les mer

Derfor er kålrot og rotgrønnsaker sunt!

Det er flere gode grunner til å spise mer kålrot: mye vitamin C, fiber, antioksidanter og betakaroten er viktige helsefremmende stoffer i denne grønnsaken. Den største barrieren er at den må skjæres med en stor kniv og…

Les mer

Rosenkål

Rosenkål er næringsrik og anvendelig. 100 gram gir hele 5,1 % protein, en del folat og vitamin C. Fryst er den tilgjengelig året rundt, og koster lite. Koketiden er 4 – 10 minutter for fersk, mens av…

Les mer