Grønnkål er sunt og gir mye kalsium, vit. A, C, E o.a. – 3 enkle oppskrifter

Grønnkål-næringsinnhold
100 gram grønnkål dekker en femdel av dagsbehovet for kalsium og 11 % av dagsbehovet for jern! I tillegg er grønnkål rik på vitamin C, vitamin A (betakaroten), vitamin E og andre antioksidanter, samt Vitamin B6, kalium, fiber og andre næringsstoffer. 100 gram grønnkål inneholder mer kalsium enn en deciliter kumelk!
Grønnkål, eller kale på engelsk og Brassica oleracea sabellica på latin er en sunn, kalorifattig og utrolig næringsrik og anvendelig grønnsak som passer godt i vegetarmiddag. 100 gram grønnkål dekker en femdel av dagsbehovet for kalsium og 11 % av dagsbehovet for jern! I tillegg er grønnkål rik på vitamin C, vitamin A (betakaroten), vitamin E, Vitamin B6, kaliumfiber og andre næringsstoffer. Hvorfor er grønnkål sunn, i tillegg til å være næringsrik?

Grønnkålens mørkegrønne farge vitner om et høyt innhold av antioksidanter – sunne plantestoffer som kan forebygge flere sykdommer, bl.a. kreft, og som styrker kroppens immunitet.

Grønnkål har lav glykemisk index, noe som betyr at den kan brukes av dem som har diabetes. Grønnkål er en god ingrediens i et plantebasert lavkarbokosthold og i vegetariske middager. Ulempen med grønnkål er at den er ganske dyr. Grønnkål sin slektning – rosenkål – er en god del billigere, og er tilgjengelig året rundt i frysedisker.

Frossen grønnkål – like sunn

Nå har Meny og Kiwi kommet med frossen grønnkål i form av “pellets”. Frosne grønnsaker bevarer sine sunne egenskaper, og er en lettvint og praktisk måte å spise grønt hele året.

Grønnkål næringsinnhold – utrolig mye næring med lite kalorier

100 gram grønnkål, omtrent to desiliter, gir kun 2 % av dagsbehovet for energi/kalorier, og dekker så mye av dagsbehovet for vitaminer og mineraler:

  • 150 % av dagsbehovet for vitamin C
  • 64 % av dagsbehovet for vitamin A, i form av betakaroten. Betakaroten er både næringsstoff og antioksidant
  • 68 % av dagsbehovet for vitamin E
  • 23 % av dagsbehovet for vitamin B6
  • 20 % av dagsbehovet for kalsium
  • 17 % av dagsbehovet for kalium
  • 15 % av dagsbehovet for fiber
  • 11 % av dagsbehovet for magnesium
  • 11 % av dagsbehovet for jern
  • 11 % av dagsbehovet for vitamin B2
  • 10 % av dagsbehovet for vitamin B1
  • 10 % av dagsbehovet for folat
  • 9 % av dagsbehovet for fosfor
  • 6% av dagsbehovet for protein
  • 6 % av dagsbehovet for sink
  • 4 % av dagsbehovet for selen
Grønnkål-næringsinnhold
Grønnkål kan brukes til mye: Grønnkålchips, salat, suppe, potetmos, bakte rotgrønnsaker, pesto, wokk og mye annet! Her: Salat med dampet grønnkål, gresskarkjerner og rapsolje Naturell

Slik bruker du grønnkål til (vegetar) middag: suppe, wok, pastarett, gryter, i potetstappe

Grønnkål kan brukes til så mye og er spesielt godt i vegetar middag! Blant annet kan du bruke grønnkål i alle vegetariske middagsretter:

  • Supper,
  • wok
  • pastaretter
  • salater
  • potetstappe
  • bakte rotgrønnsaker
  • risretter
  • bønnegryter

Les om en annen type kål – hodekål – her

Les om kålrot her 

Les om sunt og bærekraftig kosthold her

Sunn vegetar salat med grønnkål, quinoa og valnøtter – mettende og sunt

Quinoa passer godt i varme salater – både vegetariske salater, råkost og varme middagssalater. Sjekk denne oppskriften med grønnkål-salat, eller quinoasalat med grønnkål, druer, valnøtter og rødløk – på Vegetarbloggen

Grønnkål-planten vokser godt i Norge

Grønnkål vokser godt i Norge, tåler frost, og det er stadig flere bønder som begynner med grønnkål. Den er lett å dyrke i hagen, tåler både frost og skygge og gir stor avling på liten plass. Kanskje norsk grønnkål kan utkonkurrere brokkoli fra Spania i vintertider? Høysesongen for grønnkål er fra september til mars. Grønnkål smaker best etter frost – da blir den mildere og søtere! Mer om grønnkål kan du lese på bama.no og frukt.no  På spirea.no kan du les hvordan du dyrker grønnkålen hjemme.

Les også: Grønnsaker  og Fermentert kål – surkål

Grønnkålchips oppskrift

Chips laget av grønnkål er blitt en ny trend verden rundt. Dette trenger du til å lage grønnkålchips:

  • 1 “kvast” grønnkål
  • 50 gram cashewnøtter
  • 0,5 desiliter næringsgjær
  • Salt
  • 4 spiseskjeer vegetabilsk olje

Prøv denne oppskriften her – fra Mari Hult!

Grønnkålpesto oppskrift

Kjør alt dette i en blender og spis med pasta eller ris!

To pakker (300 gram)  grønnkål, grovhakket og dyppet i 30 sekunder i kokende vann
2 dl havre- eller soyamatfløte
1 ss rapsolje
1 glass valnøtter eller usaltede cashewnøtter
Salt etter smak

Les hvordan tilberede grønnkål på bama.no  og oppskrifter med grønnkål på vektklubb.no

Les mer om sunn plantekost her

Kilder:

Les også om plantebasert kosthold:

2 comments

Leave a Reply

%d bloggers like this: