Avokado-næringsrikt-lite-kalorier

Avokado på brødskive istedenfor smør og majones

Avokado er en sunn, næringsrik frukt med nydelig, mild og nøtteaktig smak og mye sunt fett. Næringsrik og mettende, er den en av de beste kildene til fett for deg som vil leve sunt! Avokado er fett, godt og bærekraftig (i forhold til norske smør, ost og kjøtt). Og har betydelig færre kalorier enn meierismør eller majones.

Det er ingen kolesterol i avokado – i motsetning til smør og majones. Fettet i denne frukten er hovedsakelig enumettet, som helsemyndighetene anbefaler å spise litt mer av. Det er derfor en god ide å erstatte meierismør med moden avokado på brødskiven, og erstatte majones i salaten!

Frukten kan i tillegg til taco brukes i salater, dipp, på brødskiven, i rå kaker, desserter og så mye annet! Frukten brukes mest rå men kan stekes i noen sekunder. Den er en av ikke så mange frukt som i ubegrensede mengder kan brukes i lavkarbokosthold og i kosthold ved diabetes.

Frukten kommer fra et 20 meter høyt tre som vokser og dyrkes i tropiske og subtropiske områder. Frukten høstes umoden men modnes fint underveis, blant annet på ditt eget kjøkken!

Ut med majones og meierismør, inn med avokado!

Færre kalorier enn i meierismør og majones

Erstatt meieri-smøret med moden avokado! Den er mye sunnere og lettere enn meieri-smør. Er frukten moden, kan du fint bruke den som smør. Salt, pepper og kanskje andre krydder som sitronpepper, spisskummin og tandori-masala gir mye spennende smak og er i tillegg sunt.

Avokado næringsinnhold

Dette er en ordentlig næringsbombe! 100 gram, eller en halvparten av en stor frukt, dekker hele 43 % av dagsbehovet for magnesium, 39 % – for folat, 52 % – for enumettet fett, 31 % – for vitamin B6 og 11 % for sink.

Sunt fett

77 % av kaloriene kommer fra fettet – hovedsakelig enumettet fett og noe flerumettet fett. En liten frukt veier 130 gram, mens en stor – opp til 220 gram. 100 gram avokado gir 196 kilocalorier – en tiende del av dagsbehovet (for eksempel for en kvinne som har stillesittende arbeid og er fysisk aktiv to til tre timer per uke). 100 gram meierismør gir 742 kilokalorier, og ekte majones (blanding av egg, olje og eddik) gir 735 kilokalorier. Fettinnholdet i avocado kan variere.

Avokado – kalorier

100 gram avokado (omtrent halvparten av middels stor til stor frukt) gir 196 kilocalorier, som er en tiende del av dagsbehovet for energi/kalorier. Samtidig dekker den så mye av dagsbehovet for flere næringsstoffer:

 • 52 % av dagsbehovet for enumettet fett
 • 43 % av dagsbehovet for vitamin E
 • 39 % av dagsbehovet for folat
 • 31 % av dagsbehovet for vitamin B6
 • 26 % av dagsbehovet for kobber
 • 21 % av dagsbehovet for flerumettet fett
 • 19 % av dagsbehovet for fiber
 • 19 % av dagsbehovet for kalium
 • 11 % av dagsbehovet for magnesium
 • 11% av dagsbehovet for fosfor
 • 6 % av dagsbehovet for sink.

Les også: Hvordan sette sammen et sunt plantebasert kosthold?

Helse: gunstig for kolesterolet

Så langt har det ikke vært bevis for at det å erstatte mettet fett med avokado kan ha effekt på hjerte- og karsykdom. Nå er det dokumentert at frukten reduserer LDL-kolesterolet uten å samtidig redusere HDL-kolesterolet. En studie fra 2015, Wang, Bordli, Hill et al. har konkludert med følgende:

«Inclusion of one avokado per day as part of a moderate-fat, cholesterol-lowering diet has additional LDL-C, LDL-P, and non-HDL-C lowering effects, especially for small, dense LDL. Our results demonstrate that avocados have beneficial effects on cardio-metabolic risk factors that extend beyond their heart-healthy fatty acid profile.»

Mye kostfiber

100 gram avokado dekker 20 % av dagsbehovet for kostfiber. Fiberrik kost er ikke bare bra for fordøyelse, men bidrar også til sunn tarmflora (bakteriesammensetning i tarmen) og kan forebygge hjerte- og karsykdommer og noen typer kreft.

I salat

Vil du få grønnsakssalaten til å smake bedre, tilsett moden frukt i biter til salaten. Eller mos frukten med litt sitronsaft, salt og pepper og server ved siden av.

Avokado kan brukes i rå kaker og desserter
Avokado kan brukes i rå kaker og desserter, sammen med kakao, nøtter, tørket frukt og banan

I sunne kaker og desserter – prøv sjokolademousse med avokado

Rå kaker og rå mousser er blitt populære i det siste. Du har full kontroll over hva du putter i desserten din, ogdu bevarer flere næringsstoffer og helsefremmende stoffer ved å slippe å steke maten. Det er enkelt å lage rå kaker og mousse. Du trenger kun blender/food processor. I tillegg bruker man vanligvis tørket frukt, kakaopulver, hakkede nøtter og eventuelt banan i rå kaker og desserter.

På pizza!

Bakt eller rå

Er avokado bærekraftig og mer miljøvennlig enn kjøtt?

Mesteparten av avokado-forbruket i Norge er det kjøttspisere og ikke veganere/vegetarianere som står for. Uansett hører vi som ønsker redusert kjøttforbruk dette utrolige spørsmålet:

«Er avokado fra Chile bedre?»

(Hvem spiser avokadofrukten istedenfor kjøtt? Er det noen motsetning mellom det å spise avokado og kjøtt, samtidig?)

Uansett – svaret på spørsmålet er JA! Erstatt norsk smør (fra norske kraftfôrspisende kuer), som tetter blodårene, skader helsen og miljøet, og produseres på en god del importert kraftfôr, med avokado. 80 % av nordmenn spiser helseskadelig mye mettet fett, som hovedsakelig kommer fra meieri og rødt kjøtt.

Avokado er bærekraftig

Uansett. Avokado er faktisk mye mer bærekraftig og miljøvennlig enn norske drøvtygger-kjøtt og meieri! Faktasjekk om miljøet og forbruket i Norge finner du her på Hanne-Lene Dahlgren sin nettside  Avokadokjøttet altså ikke bare enn sunn erstatning for et produkt som 80 % av nordmenn spiser helseskadelig mye av. Den har et solid næringsinnhold, godt, anvendelig og ikke minst – mer bærekraftig enn både kjøtt og smør.

Hvorfor mer bærekraftig enn kjøtt? Fordi det kreves enormt mye råvarer for å fôre norske kuer og sauer. De står mesteparten av året inne i fjøs og spiser det som dyrkes og høstes med traktor. Både i Norge og i utlandet. Og fraktes over lengre avstander.

Ut med majones og meierismør, inn med avokado!

Kilder:

 • Bama – lenke
 • Frukt.no
 • Matvaretabellen.no
 • kostholdsplanleggeren.no
 • Wang, Bordi, Fleming, Hill, Kris-Etherton.: Effect of a moderate fat diet with and without avocados on lipoprotein particle number, size and subclasses in overweight and obese adults: a randomized, controlled trial. J Am Heart Assoc. 2015 Jan 7;4(1). pii: e001355. doi: 10.1161/JAHA.114.001355. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25567051