The Game Changers, Janne Grandalen og Bjørnar Neteland

Filmen The Game Changers er en dokumentaren om idrettsutøvere i verdensklasse innen kampsport og vektløfting. De la om til vegansk/plantebasert kosthold og oppnådde spesielt gode resultater. Mange blant tidenes beste utøvere er veganere!

Eksempler på the game changers

Tysklands sterkeste mann Patrik Baboumian er med i filmen. Det er godt dokumentert at et sunt plantebasert kosthold, inkludert vegansk, passer for alle, inkludert idrettsutøvere. Dessverre lever myter fra forrige årtusen, som for eksempel at mennesker må ha kjøtt for å få i seg nok protein eller bygge store muskler, fortsatt.

Her finner du en dagsmeny for deg som er veganer og trener styrke eller utholdenhet.

Les også:

Stadig flere norske idrettsutøvere legger om til et slikt kosthold. Et plantebasert kosthold gir ikke bare nok av makro- og mikronæringsstoffer. Det er flere hundre ulike helsefremmende stoffer i mat fra planteriket som ikke finnes i mat fra dyr, og noen av disse stoffene kan også fremme gode resultater og prestasjoner ved trening. Janne Grandalen og Bjørnar Neteland er noen av dem.

Dagens Næringsliv og Bergens Tidende skrev tidligere om Bjørnar Neteland

– norsk alpinist i verdensklasse som for noen år siden gikk over til plantebasert kosthold. Han er Norges The game changer!

Bjørnar Neteland er en kjent norsk alpinist på det Norske landslaget. For over tre år siden la han om til et plantebasert kosthold, av helsemessige grunner, og er fornøyd med resultatet. Neteland er intervjuet av Bergens Tidende, der han forteller om sitt plantebaserte kosthold som han har hatt gode resultater med. Saken er publisert (dessverre bak betalingsmur) på BT og Aftenposten. Her er et utdrag fra denne saken:

«– Jeg begynte å lese bøker, testet det litt ut, og syntes det fungerte veldig godt, sier Neteland og forteller at alpinlandslaget skal ha vegantaco en gang i uken gjennom sommeren:

– Jeg har hatt en liten positiv eller negativ innflytelse alt etter hvordan man ser det, sier alpinisten spøkefullt.

Årsaken til at han valgte å endre kostholdet, var at han i årene før 2015 slet med hyppig sykdom. Da influensa og forkjølelse til stadighet returnerte, bestemte bergenseren seg for å ta grep.

Sesongen etter at han la om kostholdet i 2015, vant han europacupen sammenlagt og leverte sine beste resultater hittil i karrieren.»

NRK omtalte suksessen fra 2016 her :

«Alpinist Bjørnar Neteland (24) fra Bergen imponerte med å vinne europacupen sammenlagt i vinter. Belønningen er fast plass på verdenscuplaget sammen med Svindal og Jansrud.»

Neteland bekrefter det at omlegging til plantebasert kosthold har vært positivt og ga suksess, i mail til HePla :

«Veldig fin erfaring med dette, og har hatt stor suksess.»

I Norge er også Janne Grandalen et godt eksempel!

Janne har spist plantebasert og levert flere gode resultater. I år vant hun første NM på vegansk kosthold – les mer om Jannes framskritt på Fedrelandsvennen https://www.fvn.no/sport/lokalsporten/i/6jW9rW/foerste-nm-tittel-som-veganer 

På pan-norway.org finner du intervju med Janne Grandalen og ernæringsfysiologens kommentar. Utdrag kommer her:

Det er en utbredt myte at animalske produkter er nødvendige for å få et godt treningsutbytte eller gode treningsprestasjoner, og stadig fler toppidrettsutøvere velger et plantebasert kosthold for å få bedre resultater. Det finnes etterhvert mange eksempler på idrettsutøvere som sverger til en plantebasert kost