kostholdsplanleggeren.no

Kostholdsplanleggeren.no – regn ut om du får nok næringsstoffer

Kostholdsplanleggeren.no  fra Helsedirektoratet kan være nyttig hvis du vil sette sammen et næringsrikt og sunt plantebasert kosthold, samt sjekke om du får i deg nok næringsstoffer. Du kan på egen hånd lage en sunn kostholdsplan, både dagsplan og uke-meny, med de matvarene du selv ønsker. Slik kan du kvalitetssikre ditt kosthold og meny med tanke på sunnhet og med tanke på at du vet at det er nok næringsstoffer i kosten din.

Hva er Kostholdsplanleggeren? Kostholdsplanleggeren er et offentlig nettbasert gratis beregningsverktøy som gir deg muligheten til å få oversikt over næringsstoffer (både protein, fett, karbohydrater, vitaminer og mineraler) i kosten. Eneste du trenger er å veie maten din og skrive tallene inn i en tabell i Kostholdsplanleggeren.

Verktøyet er utarbeidet av Mattilsynet og Helsedirektoratet og bruker data fra Matvaretabellen.

«Kostholdsplanleggeren er et pedagogisk kostberegningsprogram utviklet for å vise, beregne og sammenlikne næringsinnhold i matvarer, retter, måltider og dags- og ukeinntak (menyer). Programmet er beregnet til bruk i kostholdsopplæring i skole og annen undervisning, i ernæringsveiledning og for de som ønsker å vurdere og planlegge eget kosthold. Kostholdsplanleggeren er utviklet av Helsedirektoratet og Mattilsynet.»

Hvordan bruke kostholdsplanleggeren.no

Logg inn med Facebook, Google eller egen bruker med eget passord.

«Hva inneholder maten» – her kan du sjekke hvor mye næringsstoffer i forhold til dagsbehovet en bestemt mengde matvare inneholder. Dette gjelder både kalorier, makro- (protein, fett og karbohydrat) og mikronæringsstoffer (vitaminer og mineraler). Du kan sammenligne matvarer med hverandre (opp til tre matvarer).

«Lag en ukemeny» – her kan du skrive inn dine middager og andre måltider, og sjekke hvor mye næringsstoffer et måltid eller en hel dagsmeny inneholder i forhold til dagsbehovet.

Avhengig av alder, kjønn og mengde fysisk aktivitet kan du beregne akkurat dine energi- og næringsstoffsbehov.

Den nye kostholdplanleggeren erstatter «mat på data», er oppdatert og mye enklere å bruke. Dette er et verktøy som gir deg muligheten til å få en god oversikt over hvilke næringsstoffer du får i deg og hvis det eventuelt er ting du burde endre på. Verktøyet er utarbeidet av Mattilsynet og Helsedirektoratet og blir oppdatert en gang i året med data fra Matvaretabellen. Den gir mulighet for å legge inn egne matvarer og andre næringsstoffer.

Les også:

Kilder:

  1. Kostholdsplanleggeren – et kostholdsverktøy fra Helsedirektoratet og Mattilsynet https://www.kostholdsplanleggeren.no/
%d bloggere like this: