Vegetarkjøttboller og -pølser, -burgere av soyakjøtt, lags av vegansk og vegetar kjøttdeig er blitt populære. Men er de sunnere og bedre enn tilsvarende produkter lagd av ekte kjøtt?
Vegetardeig, kjøttfri “kjøttdeig” – sunt alternativ
Vegetarkjøttdeig, vegansk kjøttdeig, andre plantebaserte kjøtterstatninger, både veganske og vegetariske pølser, burgere og andre produkter, er en mulighet (selv om hele bønner, linser og erter er alltid det sunneste valget). Sunnhetsgraden på disse varierer. De er alltid sunnere enn tilsvarende ferdigprodukter, fordi siste gir kreft – i motsetning til vegetarkjøttdeig, veganske pølser, vegetarburgere osv. Les også: Vegetarmat – for veganere, vegetarianer og fleksitarianer – en rask innføring og Enkle oppskrifter – vegetar og Vegetarburger og veganburger

Er vegetarkjøttboller av vegansk kjøttdeig sunnere enn de som er lagt av kjøtt?
Kjøtterstatningsprodukter er i hvert fall mye mindre usunne enn kjøttpølser. Hvorfor? Fordi alle ferdige kjøttprodukter faller inn i kategorien bearbeidet kjøtt – dette er noe verdens ledende kreftforskere fraråder å spise, også i små mengder. Det er ikke bare fett og salt i pølser som er usunt. Og det er i hvert fall ikke slik at små mengder salt og karbohydrater, eller sukkerarter, i veganske og vegetariske ferdigprodukter som gjør veganske pølser, farse og andre «kjøtterstatninger» usunne.
Norturas kjøttdeigerstatning «Meatish» selges av Rema 1000. Meatish er laget av latinamerikansk soya som ikke er genmanipulert (GMO-fri), har lite mettet fett og høyt proteininnhold. Soyaproduktet Oumph! er et annet eksempel på kjøtterstatning. Oumph! er et produkt laget av isolert soyaprotein med flere varianter av kjøttaktig smak, der noen minner om kylling.
VKM presenterte ny rapport 29. november 2023: (lenke) “Kartlegging av innholdet i glutenfrie produkter og plantebaserte erstatningsprodukter til kjøtt- og meieriprodukter”. Konklusjonen er:
“Hovedbudskap:
Det er store forskjeller i innhold av næringsstoffer, tilsetningsstoffer og kontaminanter mellom produkter som er plantebaserte og glutenfrie produkter, og sammenlignbare produkter som inneholder kjøtt, melk og gluten.”

Narvesen selger vegetarpølser fra Leiv Vidar
Vegetarpølsene fra Leiv Vidar inneholder mer protein enn tunfisk og mindre fett enn kjøttgrillpølser. Men det at det er mer protein og mindre fett er langt fra den største helsefordelen ved veganske pølser fremfor kjøttpølser – det er fordi ikke alle stoffer som finnes i pølser som står på ingredienslisten. Kjøttprodukter inneholder flere typer stoffer som kan føre til kreft, spesielt til kreft i tykktarm.
Ikke nok å se på ingredienslisten hvis du lurer på om et produkt er sunt eller ikke
Kjøttdeig-produkter som kjøttkaker, grillpølser, boller o.l. inneholder flere ulike kreftfremkallende stoffer som ikke står på ingredienslisten. Altså, selv om det er like mye salt og fett i vegansk pølse som det er i kjøttpølse, er kjøttpølser likevel kreftfremkallende – i motsetning til vegetarpølser. Også rent hvitt kjøtt inneholder kreftfremkallende stoffer når det blir bearbeidet, stekt eller grillet. Uten å snakke om kyllingpølser.

Kalorier i pølser
Noen vegetarpølser gir mer kalorier enn magre kjøttpølser. Dette til tross er veganske pølser og vegetariske fortsatt sunnere. Det er bedre å få i seg 30 kalorier mer fra en vegetarisk pølse, og mindre fra annen mat, enn det å få i seg kreftfremkallende stoffer.
Det er altså både feil og kunnskapsløst å si at Oumph er like usunt som bearbeidet kjøtt – altså kjøttpølse, kjøttdeig, kjøttkaker o.l. bare fordi det er 3 gram sukkerarter per 100 gram matvare.
«Sukkerarter» i vegetarpølser og andre kjøtterstatninger
Det er noen som tror at alle karbohydrater eller alle sukkerarter er usunt. Dette er feil. Noen typer karbohydrater, som fiber og resistent stivelse, tas ikke opp i tarmen og bidrar dermed verken med kalorier eller blodsukkerstigningen. Les også: Glykemisk indeks, glykemisk belastning
Sukkerarter er heller ikke noe man bør unngå. Sukkerarter finnes i brokkoli, hodekål og mange andre grønnsaker, frukt og bær – er grønnsaker, frukt og bær usunne fordi de inneholder sukkerarter?
Det at for eksempel vegetarpølse med chorizosmak har 6 gram karbohydrater pr. hundre gram pølse, hvorav 2,9 gram er sukkerarter, er ikke et helsemessig problem.
Sukker er ingenting i forhold til hvor helseskadelig grillpølser (av kjøtt) er. Kjøttpølser faller inn under kategorien bearbeidet, noe som betyr at disse er overbevisende kreftfremkallende for mennesker. Dette frarådes av store kreftforskningspaneler, også i små mengder, på regelmessig grunnlag. Det finnes altså veldig få ting som er mer helseskadelig enn kjøttpølser, uansett hvor mye eller lite sukker de inneholder.
Er all ferdigmat usunt?
Ferdigmat kan være veldig sunn, mye sunnere enn det mange lager til middag hver dag. Spesielt ferdig vegetarmat er sunnere enn ferdig kjøttmat. Ferdigmat er en fellesbetegnelse på mange ulike typer mat, med ulik grad av bearbeiding. Ferdigvasket og pakket grønnsakssalat er ferdigmat, samt kokte bønner på boks, frosne grønnsaker, frukt og bær, usaltet peanøttsmør, pesto, olivenolje, grovt brød, tomatpasta o.l. Det er stor forskjell mellom denne ferdigmaten og kjøttpølser, bacon, hermetiske kjøttboller o.l. Les mer om sunn ferdigmat her og Hva er ultraprosessert mat?

WHO, WCRF og Harvard om kjøtt og kreft
Verdens helseorganisasjon konkluderte i oktober 2015 at bearbeidet kjøtt er usunt – kreftfremkallende (forårsaker kreft i tykktarm og endetarm), og bevis-styrken her er like stor som for tobakk og asbest, mens rødt er sannsynlig kreftfremkallende:
«After thoroughly reviewing the accumulated scientific literature, a Working Group of 22 experts from 10 countries convened by the IARC Monographs Programme classified the consumption of red meat as probably carcinogenic to humans (Group 2A), based on limited evidence that the consumption of red meat causes cancer in humans and strong mechanistic evidence supporting a carcinogenic effect.»
«This association was observed mainly for colorectal cancer, but associations were also seen for pancreatic cancer and prostate cancer.»
«Processed meat was classified as carcinogenic to humans (Group 1), based on sufficient evidence in humans that the consumption of processed meat causes colorectal cancer.»
«Additionally, a positive association with the consumption of processed meat was found for stomach cancer.»
«The experts concluded that each 50 gram portion of processed meat eaten daily increases the risk of colorectal cancer by 18%»
Les mer om bearbeidet kjøtt her: kjøttdeig, pålegg, rødt, stekt, grillet
Årsakssammenhengen er overbevisende,
siden det er konsekvent/konsistent sammenheng mellom tarmkreft og ferdigprodukter:
«On the basis of the large amount of data and the consistent associations of colorectal cancer with consumption of processed meat across studies in different populations, which make chance, bias, and confounding unlikely as explanations, a majority of the Working Group concluded that there is sufficient evidence in human beings for the carcinogenicity of the consumption of processed meat.»
Flere anerkjente fagpanel fraråder å spise ferdigprodukter av kjøtt på grunn av kreftrisiko – les mer her, selv i små mengder. Kilde: Q&A on the carcinogenicity of the consumption of red meat and processed meat. http://www.iarc.fr/en/media-centre/iarcnews/pdf/Monographs-Q&A_Vol114.pdf