Er sjokolade og kakao sunt?
Det at sjokolade er sunt høres godt ut, men hvor sant er det? Forskning viser at mørk type og enkelte stoffer i kakaobønner gi helsefordeler, bl.a. forebygge hjerte- og karsykdom. Kakao er også rik på kalsium, magnesium, sink og protein. Men man må spise relativt stor mengde, og uten sukker eller melkefett, for at dette eventuelt kan gi helsefordeler.
Er ryktene velfortjent? Les den nye oppsummeringen om sjokolade fra USAs helsemyndigheter her
Forskning viser at (stoffer i) kakao kan ha sunne effekter
- kan redusere kolesterolnivå, spesielt av LDL-kolesterolet
- kan redusere risiko for hjerte- og karsykdommer
- kan redusere risiko for blodpropp
- kan reduserer risiko for diabetes
- kan redusere blodtrykket
- kan forbedre kognitiv funksjon
- kan forbedre humøret grunnet gunstig innvirkning på serotonin og endorfin.
Men det er usikkert om en vanlig, sunn mengde mørk sjokolade kan gi alle de helsefordelene. Det beste du kan gjøre er å erstatte tradisjonelle kaker med rå kaker lagd av frukt, nøtter og kakaopulver. Og bytte ut melkesjokolade med mørk sjokolade.
Antioksidanter i kakaobønner og mørk sjokolade
Kakaobønner er rike på en klasse plantestoffer som kalles flavanoler. Flavanoler bidrar til å beskytte plantene mot miljøgifter og hjelper å reparere skader. De finnes kun i matvarer fra planteriket, mest i bær, frukt, grønnsaker, bønner, vin og te. Når vi spiser mat rik på flavonoider, drar vi også nytte av plantenes egne beskyttelse mot skader på sellene.
Flavanoler i kakaobønner har antioksidantvirkning og reduserer dermed selleskader. Antioksidanter hjelper kroppens celler å motstå skader forårsaket av frie radikaler som både dannes ved normale kroppslige prosesser, som for eksempel å puste, og fra miljøgifter, som sigarettrøyk.
Hvis kroppen din ikke har nok antioksidanter for å bekjempe frie radikaler, kan frie radikaler forårsake skade. For eksempel økning av low-density lipoprotein (LDL), også kjent som det «dårlige» kolesterolet som danne plakk inne på blodåreveggene.
Flavonoler (eller flavanoler) er den viktigste typen flavonoid funnet i kakao. Disse plantekjemikalier, flavanoler, er ikke bare å finne i mørk sjokolade/kakaobønner. Det er flere matvarer fra planteriket som er rike på flavanoler: tyttebær, epler, peanøtter, løk, te og rødvin.
Kakaobønner mot hjertesykdom?
Kakao ser ut til å redusere risikofaktorer for hjertesykdom. Dessverre er det relativt mye kalorier i kakaobønner, og fettet i kakaobønnene er mettet.
Flavanoler bidrar til å senke blodtrykket og forbedre funksjon av blodårer. I tillegg til å ha antioksidantvirkning, viser forskning at flavanoler har andre potensielle gunstige effekter på vaskulær helse, som for eksempel å senke blodtrykket, forbedrer blodsirkulasjon i hjernen og hjertet, og gjør blodplater mindre «klebrig» – noe som reduserer risiko for blodpropp.
I tillegg har noen undersøkelser knyttet sjokoladeforbruket til redusert risiko for diabetes, slag og hjerteinfarkt. Det er dog viktig å huske at mer forskning er nødvendig for å bekrefte disse resultatene. Å spise mer grønnsaker, bønner og fullkorn er en mer sikker måte å beskytte hjertet mot sykdom enn å spise sjokolade. Les også: Sunn sjokolade: mørk, vegansk, uten melk
Les også: Forebygge hjerte- og karsykdom

Spise mer? Nei, men erstatt melkesjokolade!
De fleste sjokoladetyper fra butikk er ultraprosessert, inneholder melkefett, annet fett og sukker, og bidrar med en god del kalorier. Melkesjokolade er et lite sunt valg. Dette kan bidra til vektøkning, noe som er en risikofaktor for høyt blodtrykk, hjerte- og karsykdom og diabetes type to. På den andre siden inneholder kakao seg selv, i motsetning til sjokolade, lite sukker og fett samtidig som den gir helsefordeler.
Per i dag, nyt moderate mengder mørk sjokolade, f.eks 30 gram et par ganger i uken, og ikke glem å spise andre flavonoidrik mat som epler, rødvin, te, løk og tyttebær og andre bær.
Les også: Derfor er ikke melk den sunneste kilden til kalsium
