kreft prostata mat

Kreft i prostata

Prostatakreft er den hyppigste kreftformen hos menn i Norge og mange andre vestlige land. Kosthold kan til en viss grad påvirke denne kreftformen. De som unngår mat fra dyreriket har lavere risiko. mens de som spiser mye meieriprodukter kan ha økt risiko.

For mye meieriprodukter viser seg til å kunne øke risikoen (mulig årsakssammenheng). En stor studiesammenfatning, på over 700 000 deltakere, viser at melk øker risiko for å dø av kreft i prostata. Flere andre studier at melk og meieri øker risiko for å dø av denne kreftformen, samt for å utvikle mer aggressiv kreft i prostata.

Melk øker risikoen for å dø av prostatakreft

Menn som konsumerer mer meieriprodukter har økt risiko for å dø av prostatakreft. Dette i henhold til en meta-analyse publisert i tidsskriftet Nutrition Journal. Forskerne samlet data fra 11 studier som omfattet mer enn 700 000 deltakere og evaluerte inntak av meieriprodukter og risikoen for å dø av kreft. Kreft i prostata er den hyppigste kreftformen hos menn i den vestlige verden, les mer her.

Kalsium og andre næringsstoffer kan man fint få fra kosten uten melk. Meieriprodukter kan også ha flere uheldige helseeffekter. Derfor er det svært uheldig at norsk meieribransje bruker barn til å rekruttere framtidige melkedrikkere, gjennom skolemelkeordningen.

Det ble funnet ut at de mannlige deltakerne som konsumerte mest melk hadde så mye som 50% økt risiko for å dø av prostatakreft sammenlignet med dem som konsumerte minst.
Forskerne har mistanke om at det er animalsk fett og kalsium i melk som bidrar til økt risiko. Les mer om animalske produkter og helserisiko her

Further dose–response analyses were performed and we found that increase of whole milk (serving/day) induced elevated prostate cancer mortality risk significantly, with the RR of 1.43 (95 % CI 1.13–1.81, p = 0.003).

Link til studien er tilgjengelig her.

Harvard fraråder mye melk

Harvard T.H. Chan School of Public Health fraråder å konsumere mer enn to porsjoner meieriprodukter per dag.

Derfor er det svært uheldig at norsk meieriindustri bevisst rekrutterer nye melkedrikkere gjennom skolemelkeordningen. Enda mer uheldig er at denne rekrutteringen er styrt av staten. Omsetningsloven fra 1936 pålegger norske bønder til å innbetale omsetningsavgift som skal brukes til å markedsføre, fremme (framsnakke) meieriprodukter gjennom et eget markedsføringsorgan – Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter. Les mer hvordan markedsføring av melk og meieriprodukter fungerer, samt se noen sitater med meieribransjens uttalelser her

Lu W, Chen H, Niu Y, Wu H, Xia D, Wu Y. Dairy products intake and cancer mortality risk: a meta-analysis of 11 population-based cohort studies. Nutr J. 2016;15:91.

Melk og meieriprodukter forverrer utsikter ved kreft i prostata

Menn diagnostisert med prostatakreft har en høyere risiko for å dø av sykdommen hvis de spiser mye meieriprodukter. Dette viser en ny studie fra Harvard Dairy intake after prostate cancer diagnosis in relation to disease-specific and total mortality  akseptert for publisering i tidsskriftet International Journal of Cancer.

Forskerne inkluderte 926 menn fra Physicians’ Health Study som hadde blitt diagnostisert med prostatakreft uten spredning/metastaser mellom 1982 og 2000. Deres kosthold inkludert inntak av meieriprodukter inkludert både totalt inntak av meieriprodukter, inntak av fete meieriprodukter og inntak av magre meieriprodukter var registrert fem år etter diagnosetidspunktet og ble fulgt i ytterligere ti år.

Tre om dagen (kumelk og meieriprodukter) øker dødsrisikoen med 76 %

Det ble funnet at menn (med diagnosen prostatakreft i denne studien) som spiste tre eller flere porsjoner kumelk og meieriprodukter per dag hadde hele 76% økt risiko for tidlig død av alle årsaker og 141% økt risiko for å dø av prostatakreft sammenlignet med menn som spiste færre enn en porsjon meieriprodukter per dag.

«Men consuming ≥3 servings/day of total dairy products had a 76% higher risk of total mortality and a 141% higher risk of prostate cancer-specific mortality compared to men who consumed less than 1 dairy product/day (relative risk (RR) = 1.76, 95% confidence interval (CI): 1.21, 2.55, Ptrend < 0.001 for total mortality; RR = 2.41, 95%CI: 0.96, 6.02, Ptrend = 0.04 for prostate cancer specific mortality).

The association between high-fat dairy and mortality risk appeared to be stronger than that of low-fat dairy, but the difference between them was not statistically significant (P for difference = 0.57 for prostate cancer-specific mortality and 0.56 for total mortality). Among men without metastases when diagnosed, higher intake of dairy foods after prostate cancer diagnosis may be associated with increased prostate cancer-specific and all-cause mortality.»

Lenke til studien er her http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijc.29608/abstract

Mer om prostatakreft

kan du lese på www.kreftlex.no  og www.oncolex.no

«Prostatakreft er den hyppigste kreftformen hos menn i de fleste land i den vestlige verden. Utviklingen av sykdommen kan variere. Det kan ta opptil 20 år fra celleforandringene starter til kreft påvises.»

Kilde: Meng Yang PhD MPH, Stacey A. Kenfield ScD, Erin L. Van Blarigan ScD, Kathryn M. Wilson ScD, Julie L. Batista ScD,Howard D. Sesso ScD, Jing Ma MD PhD, Meir J. Stampfer MD DrPH and Jorge E. Chavarro MD ScD. Dairy intake after prostate cancer diagnosis in relation to disease-specific and total mortality. International Journal of Cancer, Accepted manuscript online: 20 MAY 2015, DOI: 10.1002/ijc.29608

Meieriprodukter, kreft i prostata og mettet fett

Internasjonale melkedagen - melk øker risiko for kreft i prostata, er kilde til mettet fett og bidrar til unødvendig klimagassutslipp
1. juni er den internasjonale melkedagen – melk øker risiko for kreft i prostata, er kilde til mettet fett og bidrar til unødvendig klimagassutslipp

Melk og meieriprodukter er ikke bare unødvendig i kosten, men bidrar også til noen sykdommer. Meieirprodukter kan øke risiko for kreft i prostata, og er den største kilden til mettet fett i kosten.

Meieirprodukter kan øker risiko for kreft i prostata, samt for å dø av sykdommen

Kreft i prostata er den hyppigste kreftformen hos menn i den vestlige verden, og hver porsjon meieriprodukter øker risikoen for å få kreft i prostata.  Videre viser studiesammenfatninger at melk og meieriprodukter øker risiko for å dø av kreft i prostata, hvis man allerede har fått sykdommen.

Den største kilden til mettet fett – myndighetene råder å erstatte mettet fett med umettet

Meieriprodukter er den største kilden til mettet fett i norsk kosthold, og Helsedirektoratet, i likhet med myndigheter i mange andre land, råder å spise mindre mettet fett og erstatte mettet fett med umettet. Dette viser den nye systematiske kunnskapsgjennomgangen utført av Nasjonalt råd for ernæring

Allerede i 2011 ville ikke Nasjonalt råd for ernæring gi mengdeanbefalinger for melkedrikking, pga. de mulige helseskadelige effektene ved meieriprodukter og mettet fett.

Melk er viktig for meieirindustrien, neppe for forbrukere

Men meieriindustrien rekrutterer framtidige melkedrikkere allerede fra tidlig skolealder. Skolemelkeordning er et viktig markedsføringstiltak, skriver selve meieriindustrien

Melk er heller ikke nødvendig i kosten – både kalsium og jod, uten å snakke om protein, kan man fint få fra mange andre kilder.

Tine.no sier at melk inneholder en rekke næringsstoffer som kroppen vår trenger hver dag, men sier ikke at melk er totalt unødvendig, fordi alle næringsstoffene som finnes i ku-melk finnes i et variert kosthold.

Soyamelk og havremelk er gode alternativer til melk. Og bruk avokado på brødskive istedenfor smør

Det er mye mer bærekraftig hvis mennesker spiser plantekost direkte, enn hvis korn og soya går gjennom melkeku for å bli til kumelk. Det at kuer er viktige for norsk selvforsyning og utnyttelse av viltvoksende gress er bare en myte. Les mer her: Bærekraftig landbruk, gressfôret kjøtt og selvforsyning

Melk og meieriprodukter øker risiko for prostatakreft

melk-meieriprodukter-øker-risiko-prostatakreft
Risiko for å få prostatakreft øker med 6% for hver 200 gram lett-melk man får i seg per dag, samt med 9% for hver 50 gram ost per dag.

Risiko for å få prostatakreft øker med 6% for hver 200 gram lett-melk man får i seg per dag, samt med 9% for hver 50 gram ost per dag. Det gjelder både avanserte/dødelige og ikke-avanserte prostatakrefttilfeller. Dette er resultater fra en ny studiesammenfatning Dairy products, calcium, and prostate cancer risk: a systematic review and meta-analysis of cohort studies  Studieforfatterne gransket 32 studier og utførte en studiesammenfatning (meta-analyse) som så på sammenheng mellom inntak av meieriprodukter, kalsium og risikoen for total prostatakreft (både avanserte/dødelige og ikke-avanserte prostatakrefttilfeller). Lenke til studien finnes her

«Prostatakreft er den hyppigste kreftformen hos menn i de fleste land i den vestlige verden. Utviklingen av sykdommen kan variere. Det kan ta opptil 20 år fra celleforandringene starter til kreft påvises.»

Finn ut om denne kreftformen

kan du lese på www.kreftlex.no  og www.oncolex.no

Tidligere undersøkelser viser at inntak av meieriprodukter og kalsium har vært assosiert med økt risiko for prostatakreft, men om bestemte melkeprodukter eller kalsiumkilder er forbundet med risiko, er uklart.

Studieforfatterne konkluderer med at høyt inntak av meieriprodukter som melk, lettmelk, ost og meieriprodukter totalt, samt kalsium fra meieriprodukter, men ikke kalsium som kosttilskudd eller kalsium fra andre kilder enn melk, kan øke total risiko for prostatakreft. Resultater viser følgende risikoøkning for prostatakreft i forhold til inntak av ulike meieriprodukter og kalsium:

  • Inntak av alle melkeprodukter tilsammen [sammendrag RR: 1,07 (95% KI: 1,02, 1,12, n = 15) per 400 g / d],
  • total melk [sammendrag RR: 1,03 (95% KI: 1,00, 1,07, n = 14) per 200 g / d],
  • lettmelk [sammendrag RR: 1,06 (95% KI: 1,01, 1,11, n = 6) per 200 g / d],
  • ost [sammendrag RR: 1,09 (95% KI: 1,02, 1,18 ; n = 11) per 50 g / d],
  • og kalsium [Sammendrag RR: 1,05 (95% CI: 1,02, 1,09, n = 15) per 400 mg / d] var assosiert med øket risiko for total prostatakreft.
  • Totalt inntak av kalsium og totalt inntak av kalsium fra meieriprodukter (men ikke kalsiuminntak fra andre kilder enn melk eller kalsium i form av kosttilskudd) ble også positivt assosiert med total risiko for prostatakreft.
  • Tilskudd av kalsium var assosiert med økt risiko for dødelig form for prostatakreft.

De sprikende resultatene for ulike typer meieriprodukter og kilder til kalsium tyder på at andre innholdsstoffer i meieriprodukter enn fett og kalsium kan øke risikoen for prostatakreft. Eventuelle ytterligere studier bør komme med detaljerte resultater for undergrupper av prostatakreft.

Råder helsemyndighetene til å drikke melk/spise meieriprodukter?

Nasjonalt råd for ernæring skriver i metodologiboken «Kostråd for å fremme helse og forebyge kroniske sykdommer» (forarbeid til norske offentlige kostråd) på side 308 følgende om hvorfor magre meieriprodukter bør inngå i kosten:

«En del land gir kvantitative anbefalinger for inntak av meieriprodukter. Disse er hovedsakelig begrunnet for å sikre befolkningen et tilstrekkelig inntak av næringsstoffer som kalsium og jod. Siden systematiske kunnskapsoppsummeringer finner både sannsynlig gunstige og ugunstige effekter av kalsium, samt mulige gunstige og ugunstige effekter av meieriprodukter på kroniske sykdommer (se kapittel 8), gis det ikke kvantitative anbefalinger i de norske kostrådene.»

Kilder:

  1. Dagfinn Aune, Deborah A Navarro Rosenblatt, Doris SM Chan, Ana Rita Vieira, Rui Vieira, Darren C Greenwood, Lars J Vatten, and Teresa Norat: Dairy products, calcium, and prostate cancer risk: a systematic review and meta-analysis of cohort studies. First published November 19, 2014, doi: 10.3945/ajcn.113.067157
  2. «Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer», Nasjonalt råd for ernæring, 2011,