Diabetes-forskning

Diabetes – forskning

Diabetes type to kan som hovedregel forebygges med riktig livsstil og kosthold. Å holde sunn vekt er et av de viktigste tiltakene man selv kan gjøre for å redusere sin risiko for diabetes. Her er et utvalg av forskning om diabetes og kosthold.

Plantemat mot fedme, diabetes og hjertesykdommer – randomisert studie, Wrigt 2017

Mennesker med fedme, type 2 diabetes, hjerte- og karsykdom sykdom eller risikofaktorer for hjertesykdom som får råd om å ha et helt vegetarisk (vegansk) kosthold  viser betydelig forbedring når det gjelder vekttap og risikomarkører for hjerte- og karsykdom og metabolsk syndrom sammenlignet med personer som bare får vanlig oppfølging og kostholdsråd. Dette ifølge en studie publisert i tidsskriftet Nutrition & Diabetes, som er en del av tidsskriftet Nature.

Forskere lot 65 personer til å enten få vanlig oppfølging og kosthold eller råd om et helt plantebasert kosthold basert på lite bearbeidede matvarer fra planteriket, en såkalt whole food plant based diet. Vekt og risikomarkører for hjerte-og karsykdommer ble monitorert i et år.

Les også om diabetes:

Det ble funnet at gruppen som skulle ha et plantebasert kosthold hadde signifikant større vekttap og en mer uttalt reduksjon av kolesterolverdier, både ved 6 måneder og ved 12 måneder.

Forskerne konkluderte med at plantebasert kosthold fører til betydelige forbedringer i kroppsmasseindeks (BMI eller KMI), kolesterol og andre risikofaktorer

Vektnedgangen som ble sett i denne intervensjonsstudien er større enn noensinne er registrert i noen andre studier der det ikke var begrenset kaloriinntak eller økt mosjonsnivå. Les mer om helsefordeler ved plantebasert kosthold her, og sjekk kilder her

Results: At 6 months, mean BMI reduction was greater with the WFPB diet compared with normal care (4.4 vs 0.4, difference: 3.9 kg m−2 (95% confidence interval (CI)±1), P<0.0001). Mean cholesterol reduction was greater with the WFPB diet, but the difference was not significant compared with normal care (0.71 vs 0.26, difference: 0.45 mmol l−1 (95% CI±0.54), P=0.1), unless dropouts were excluded (difference: 0.56 mmol l−1 (95% CI±0.54), P=0.05). Twelve-month mean reductions for the WFPB diet group were 4.2 (±0.8) kg m−2 BMI points and 0.55 (±0.54, P=0.05) mmol l−1 total cholesterol. No serious harms were reported.
Conclusions: This programme led to significant improvements in BMI, cholesterol and other risk factors. To the best of our knowledge, this research has achieved greater weight loss at 6 and 12 months than any other trial that does not limit energy intake or mandate regular exercise.

Link til studien er tilgjengelig her.

N Wright, L Wilson, M Smith, B Duncan and P McHugh, The BROAD study: A randomised controlled trial using a whole food plant-based diet in the community for obesity, ischaemic heart disease or diabetes. Nutrition & Diabetes (2017) 7, e256.

Halvere risiko for diabetes type to med plantebasert kosthold

Ny studie från Harvard som publicerats i tidskriften Diabetes Care visar en halverad risk för diabetes typ 2 hos de kvinnor som åt mest från växtriket, minst från djurriket och minst processade livsmedel.

We documented 10,922 incident type 2 diabetes cases in NHW, 157 in Asian, 193 in Hispanic, and 307 in black women. Multivariable-adjusted pooled hazard ratio across two cohorts for a 10th–90th percentile range difference in dietary diabetes risk reduction score was 0.49 (95% CI 0.46, 0.52) for NHW, 0.53 (0.31, 0.92) for Asian, 0.45 (0.29, 0.70) for Hispanic, 0.68 (0.47, 0.98) for black, and 0.58 (0.46, 0.74) for overall minority women (P for interaction between minority race/ethnicity and dietary score = 0.08). The absolute risk difference (cases per 1,000 person-years) for the same contrast in dietary score was −5.3 (−7.8, −2.7) for NHW, −7.2 (−22.9, 8.4) for Asian, −11.6 (−26.7, 3.5) for Hispanic, −6.8 (−19.5, 5.9) for black, and −8.0 (−15.6, −0.5) for overall minority women (P for interaction = 0.04).

CONCLUSIONS 

A higher dietary diabetes risk reduction score was inversely associated with risk of type 2 diabetes in all racial and ethnic groups, but the absolute risk difference was greater in minority women.

Forskarna följde 156 030 kvinnor i Nurses’ Health Study (NHS) (1980-2008) och NHS II (1991-2009). De konstruerade ett index för kostintag att minska risk för diabetes baserat på tillgänglig forskning. Detta gynnsamma kostintag innebar lågt intag av mättat fett, transfett, läsk och rött kött och charkvaror samt högt intag av fullkorn, fleromättat fett, kaffe och nötter.

En minskad risk för diabetes typ 2 sågs hos de kvinnor med högst index (de med högst följsamhet till den gynnsamma kosten), jämfört med de som hade lägst index. Man tittade på olika etniska grupper och riskminskningen var 51, 47, 55, 32 respektive 42 procent.

Link till studien finns her.http://care.diabetesjournals.org/content/early/2015/01/01/dc14-1986.abstract

Harvard University skriver dette om diabetesstudien här.http://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/healthy-diet-associated-with-lower-risk-of-type-2-diabetes-in-minority-women/

Jinnie J. Rhee, Josiemer Mattei, Michael D. Hughes, Frank B. Hu and Walter C. Willett. Dietary Diabetes Risk Reduction Score, Race and Ethnicity, and Risk of Type 2 Diabetes in Women. Diabetes Care January 15, 2015, doi: 10.2337/dc14-1986

Plantebasert kosthold og syre-basebelastning

Asidose og alkalose er noe alle leger og sykepleiere lærer om på skole. Disse deles i metabolsk og respiratorisk, samt i kompensert og subkompensert. Sure og basiske ressurser må tilføres kroppen med kosten, akkurat som kalsium.

rå friske rydderurter
Det er flere grunner til spise rå friske krydderurter

Friske krydderurter som basilikum, persille, ruccula o.a. er ikke bare godt, forfriskende og appetittvekkende. Friske krydderurter inneholder mye sunne stoffer som antioksidanter, andre plantekjemikalier, vitaminer og mineraler. Akkurat som agurk og andre rå grønnsaker og frukt har krydderurter lav PRAL-score, noe som kan være gunstig mtp. bl.a. forebygge diabetes type to. PRAL-score har med syre og basedannelse i kroppen å gjøre, noe som fram til nå har vært omdiskutert.

En studie fra 2013, der 66,485 kvinner ble fulgt i 14 år, konkluderer:

«We have demonstrated for the first time in a large prospective study that dietary acid load was positively associated with type 2 diabetes risk, indepen- dently of other known risk factors for diabetes. Our results need to be validated in other populations, and may lead to promotion of  diets with a low acid load for the prevention of diabetes. Further research is required on the underlying mechanisms.»

Alle matvarer har sin PRAL-verdi. Ost, kjøtt og fisk har høy PRAL-verdi, grønnsaker og frukt har derimot lav PRAL-verdi. Dette er avhengig av innholdet av/balanse mellom kalium, kalsium, magnesium, forsfor og protein. Det er ikke smaken/syrligeheten som bestemmer PRAL-score. Tabeller med PRAL-score til ulike matvarer finnes på nettet.

Resultatene viser at høyt inntak av matvarer med høy PRAL-verdi øker risiko for diabetes type to, og omvendt, inntak av matvarer med lav PRAL-score kan være gunstig. Det er per i dag ikke så mange studier om PRAL-score og helse, men ernæringsstudenter lærer mye om PRAL-verdi i ulike matvarer.

«A Western diet rich in animal products and other acidogenic foods can induce an acid load that is not compensated for by fruit and vegetables; this can cause chronic metabolic acidosis [1, 2]. It has recently been suggested that acid/base imbalance may play an important role in some cardiometabolic abnormalities [3–5].»

Les om ulike urter på Bama sine nettsider

Kilde:

Guy Fagherazzi & Alice Vilier & Fabrice Bonnet & Martin Lajous & Beverley Balkau & Marie-Christine Boutron-Ruault & Françoise Clavel-ChapelonDietary acid load and risk of type 2 diabetes: the E3N-EPIC cohort study. Diabetologia DOI 10.1007/s00125-013-3100-0

Kjøtt kan øke risiko for diabetes type to

kjøtt-diabetes-type-2
Kjøtt kan øke risiko for sykdom, bl.a. diabetes type to. Det er både enkelte stoffer i rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt, samt samspill mellom disse, som øker risikoen

Både flere ulike stoffer i rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt, samt samspill mellom disse, øker risikoen for å utvikle type 2-diabetes, ifølge en ny studie publisert i tidsskriftet Metabolism: Clinical and Experimental. Tidligere har flere studier foreslått at både rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt er assosiert med økt risiko for diabetes type to. Det er ikke helt avklart hvilke stoffer i rødt kjøtt og i bearbeidet kjøtt som påvirker denne risikoen. Nå ser det ut at det er interaksjon mellom de ulike stoffene som påvirker risiko for utvikling av diabetes. Den aktuelle studien har sett på sykdomsfremkallende mekanismer ved disse stoffene.

Mettet fett, salt, nitrater, hemjern og andre stoffer i rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt bidrar til å redusere insulinfølsomhet 

og andre risikofaktorer for diabetes type to. Ytterligere forskning er viktig for sikkert å avklare hvordan disse  komponentene kan øke risikoen for sykdom, og hvilke mekanismer som spiller inn. Forebyggende tiltak er foreslått som for eksempel økt mosjon og et mer plantebasert kosthold.

«This review examines potential mechanisms addressing the role of saturated fatty acid, sodium, advanced glycation end products (AGEs), nitrates/nitrites, heme iron, trimethylamine N-oxide (TMAO), branched amino acids (BCAAs) and endocrine disruptor chemicals (EDCs) in the development of type 2 diabetes based on data from published clinical trials and animal models.»

«The increased risk associated with processed meat compared with red meat suggests that there are interactions between the saturated fat, salt, and nitrates in processed meat and iron, AGEs and TMAO.»

Noen stoffer og virkningsmekanismer:

«However when NO and superoxide are both present, a strong oxidant, peroxynitrite (ONOO) is formed, which is cytotoxic in many experimental systems and thus can potentially influence cardiovascular disease, neurodegenerative disease, diabetes and its complications [71]

«Iron may potentially play a role in glucose metabolism because of its action as a pro-oxidant.

Iron causes cellular oxidative stress which can inhibit insulin binding [81]. Insulin increases ferritin synthesis and iron uptake by the cell through the translocation of transferrin receptors from the intracellular compartment to the cell surface.»

Kilde: Kim Y, Keogh J, Clifton P. A review of potential metabolic etiologies of the observed association between red meat consumption and development of type 2 diabetes mellitus. Metabolism. 2015;64:768-779.

Lenke til studien er her http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25838035

Plantebasert kosthold beskytter mot diabetes og hejrte- og karsykdom

Et sunt plantebasert kosthold beskytter mot diabetes type to og hejrte- og karsykdom
Et sunt plantebasert kosthold beskytter mot diabetes type to og hejrte- og karsykdom, viser en ny doktoravhandling

Et sunt plantebasert kosthold beskytter mot diabetes type to og hejrte- og karsykdom, viser en ny doktoravhandling

De som spiser mer plantebasert ser ut til å ha redusert risiko for type 2 diabetes og hjerte- og karsykdommer. Dette ifølge en doktoravhandling fra Harvard University.

Forskerne har undersøkt hvordan ulike plantebaserte kostholdsmønstre kan redusere risikoen for sykdom

Forskerne analyserte matinntak og forekomst av hjerte-og karsykdommer og type 2-diabetes hos ca. 200 000 mennesker i Nurses’ Health Study I og II og Health Professionals Follow-up Study.

Deltakerne ble delt i henhold til tre ulike kostholdsindekser:


1. Hovedsakelig plantebasert kosthold (Overall plantbased diet index – PDI) – der deltakerne spiste mer matvarer fra planteriket og mindre av dyreriket.
2. Sunt plantebasert kosthold (Healthful plantbased diet index HPDI) der deltakerne spiste mer av ikke-bearbeidede matvarer som frukt, grønnsaker, belgfrukter og helkorn, og mindre bearbeidede matvarer som sukker og hvitt mel, og mindre mengder animalske matvarer.
3. Usunt plantebasert kosthold (Unhealthful plantbased diet index uPDI) der deltakerne spiste mer av bearbeidede matavrer fra planteriket, mindre ikke-bearbeidede matvarer og mindre mengder animalske matvarer.

Det ble funnet ut at jo nærmere kostholdet var PDI, altså hovedsakelig plantebasert kosthold, jo lavere risiko var det for hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2. HPDI viste en signifikant større risikoreduksjon og deltakere som spiste mer i henhold til uPDI viste en økt risiko for sykdom.

Forskernes konklusjon

er at disse data viser at plantebaserte kostholdsmønstre, spesielt de som er basert på lite bearbeidede matavrer, har en sterk sammenheng med redusert risiko for type 2 diabetes og kardiovaskulær sykdom.

What Did the Researchers Do and Find?

We analyzed data from three studies that followed more than 200,000 male and female health professionals across the US for more than 20 y, regularly collecting information on their diet, lifestyle, medical history, and new disease diagnoses.
We found that having a diet that emphasized plant foods and was low in animal foods was associated with a reduction of about 20% in the risk of diabetes.
Consumption of a plant-based diet that emphasized specifically healthy plant foods was associated with a larger decrease (34%) in diabetes risk, while consumption of a plant-based diet high in less healthy plant foods was associated with a 16% increased diabetes risk.

  • Link til avhandlingen er tilgjengelig her
  • Link til den nyeste utgivelsen av avhandlingen er tilgjengelig her.
  • Satija, Ambika. 2016. Plant-Based Diets and Risk of Type 2 Diabetes and Coronary Heart Disease. Doctoral dissertation, Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Erektil dysfunksjon som tegn på diabetes

Erektil dysfunksjon kan være tegn på diabetes
Erektil dysfunksjon kan være tegn på diabetes

Ulike problemer med ereksjon og potens kalles på fagspråket for erektil dysfunksjon. Dette, hos menn over 40 (som hovedregel), kan være tegn på hjerte- og karsykdom, nemlig åreforkalkninger. Nå viser en studie nylig publisert i the Annals of Family Medicine at erektil dysfuknksjon også kan være tegn på diabetes.

Les om kosthold som forebygging og behandling av diabetes:

Forskerne undersøkte 4519 menn med tanke på erektil dysfunksjon som en del av National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). Menn som hadde erektil dysfunksjon hadde mer enn dobbelt så stor sjanse for å også ha diabetes, sammenlignet med menn som ikke hadde tegn til erektil dysfunksjon. Denne studien foreslår at helsepersonell screener menn som opplever symptomer på erektil dysfunksjon for diabetes, og spesielt middelaldrende menn.

Skeldon SC, Detsky AS, Goldenberg SL, Law MR. Erectile dysfunction and undiagnosed diabetes, hypertension, and hypercholesterolemia. Ann Fam Med. 2015;13:331-335.

Lenke til studien er her http://annfammed.org/content/13/4/331.full