dadler

Dadler: en sunn snack med næringsstoffer og helsefordeler

Dadler er frukt fra daddelpalmen. De gir mye fiber og antioksidanter, noe som blant annet kan forebygge sykdom på sikt. De har vært delikatesse og julesnacks i Norge. La oss se på næringsinnholdet og helsefordelene. Og hva med sukkerinnholdet?

Næringsinnhold i tørket dadler

100 gram gi 290 kilocalorier, noe som er lavere enn stereotypisk tradisjonell godteri og sukkertøy.

  • Energi: Tre dadler veier 20 gram, inneholder omtrent 60 kalorier og 12 gram sukker.
  • Fett: intet.
  • Karbohydrater: 3 stykk gir 13 gram karbohydrater totalt, og 1,2 gram kostfiber. Glykemisk indeks er på 69, som er like høy som hos sukker. Svisker og aprikoser har til sammenligning glykemisk indeks på 15.
  • Protein: 100 gram dadler gir 2,4 gram protein.
  • Vitaminer og mineraler: Dadler er rike på kalium, magnesium, jern og B-vitaminer.
  • De inneholder også polyfenoler, en type antioksidant som beskytter cellene mot skader. Samt carotenoider og flavonoider.

Les også om tørket frukt og kreft: Mossine VV, Mawhinney TP, Giovannucci EL. Dried Fruit Intake and Cancer: A Systematic Review of Observational Studies. Adv Nutr. 2020 Mar 1;11(2):237-250. doi: 10.1093/advances/nmz085. PMID: 31504082; PMCID: PMC7442373.

Glykemisk indeks

Til tross for betydelig sødme har dadler en moderat glykemisk indeks – 65. Dette takket være kostfiber, polyfenoler og fruktsyrer. Til sammenligning har sukker glykemisk indeks på 70, og glukose – på 100.

dadler
Dadler – sunn snacks. Photo by Antoni Shkraba on Pexels.com

Helsefordeler:

  1. Beskyttelse mot kreft: Dadler har antioksidanter (noe deres mørke farge tyder på) og antiinflammatoriske egenskaper som kan bidra til kreftforebygging.
  2. God hjertehelse: Kalium er gunstig for blodtrykket. Lite natrium og litt fiber bidrar også.
  3. Sterke ben: Magnesium er viktig for beindannelse, og jernet er viktig for nok hemoglobin/dannelse av røde blodseller.
  4. Overgangsalder: Isoflavoner kan redusere symptomer i overgangsalderen.

Slik spiser du dadler

  • Spis tørkede dadler rå, som snacks. Utmerket før og etter trening.
  • Bruk dem i fruktsalater, kakefyll eller pai.
  • Lag konfekt ved å fjerne kjernen og fylle hulrommet med peanøttsmør, dypp i smeltet mørk sjokolade og strø på kokosmasse. Denne snacksen er kaloririk, men gir mye sunne plantestoffer og er mye bedre enn godteri fra butikk (stereotypisk «smågodt»).

Så neste gang du nyter en daddel, husk at du også får med deg en liten dose helsefordeler! 🌴🍯

«The data suggest that higher intake of raisins and other dried fruits may be important in the prevention of cancers of the digestive system. Because only a limited number of health outcome and dried fruit intake relations have been evaluated in prospective studies to date, reanalyzing existing high-quality epidemiological data may expand the knowledge base.» – sier forfatterne av denne oversikten.

Kilder:

  1. https://www.matvaretabellen.no/daddel-torket/
  2. Frukt.no – Daddel
  3. Store norske leksikon – Daddel