Tiden for bløtlegging og koking av linser, bønner og erter varierer med størrelsen på disse. Her finner du oversikt og instrukser over hvordan du gjør dette!
Stor bolle og vann fra springen for bløtlegging, og kasserolle til koking er alt du behøver. Det å legge belgvekster i bløt forkorter koketiden og gjør at næringsstoffene tas lettere opp og utnyttes dermed bedre.
Tiden for bløtlegging og koking er jo lengre jo større bønner er – mellom 30 minutter og 12 timer, og koketiden er omtrent 10 minutter – en time. Bløtlegging forkorter koketiden betydelig.
Slik bløtlegger du bønner, kikerter og linser
Bruk rikelig med vann, minst x 3 så mye i volum i bollen, slik at det er minst 5 cm vann over belgvekstene. Bruk stor bolle/krukke av glass.
- Skyll bønnene/linsene godt før du koker dem. De kokes i nytt og rent vann.
- Har du bløtlagt bønner og glemt dem, skyll dem og lukt: Lukter det ikke surt/rart/uvanlig kan du fint bruke bønnene.
- For koking bruk så mye vann at vannet dekker bønner og at det er ca. 2 cm vann over dem.
- Kok opp, og kok videre på lav varme. Vannet skal koke inn på slutten av koketiden.
Koketid og bløtleggingstid
Tiden er avhengig av størrelsen, samt om de er splittet eller ikke. Lengre bløtleggingstid forkorter også koketiden. Det er mye å vinne på å bløtlegge linser, selv om de strengt tatt ikke behøver bløtlegging før koking.
Store bønner, erter og kikerter
Store bønner som røde bønner, kidneybønner, hvite bønner, brune bønner o.a., samt erter og kikerter, har lengst bløtleggingstid: 10 – 12 timer, og koketiden er 1 time. De må bløtlegges før koking.
Gule og grønne splitterter
De trenger noe kortere bløtleggingstid, ca 6 timer, med tilsvarende kortere koketid, omtrent en halv time.
Middels-store bønner
Mindre store bønner, som pintobønner, mungbønner og black-eye-beans behøver kortere koke- og bløtleggingstid, omtrent 2 – 6 timer bløtlegging og 20 – 40 minutter koketid.
Linser
- Linser – grønne og hvite, store altså – bløtlegges i 1 til 5 timer. Dette vil forkorte koketiden (fra 30 minutter hvis ikke bløtlagt til 10 – 15 minutter hvis de har ligget i vann, og gjøre at næringsstoffer (jern og sink) vil tas bedre opp.
- Røde og gule linser skal ikke bløtlegges, de bør skylles veldig godt før tilberedning.
Les mer om belgvekster
Belgvekster – sunne og næringsrike
Linser, bønner og erter er spesielt sunne, proteinrike og bærekraftige råvarer. De er rike på protein, inkludert aminosyren lysin, jern…
Les merEr soya sunt og trygt? Inneholder soya østrogen?
Soya er sunn og trygg, og anbefales av kostråd i mange land. Likevel lurer mange på om den kan forstyrre…
Les merRøde linser og gule linser – enkle oppskrifter
Gule, brune og røde linser er sunn, næringsrik og lettvint hovedingrediens i mange vegetariske retter. De trenger ikke bløtlegging og…
Les merGrønne, hvite og puy-linser (franske, mørkegrønne)
Grønne linser er sunt, lett å tilberede (koketiden er ca. 15 minutter) og proteinrikt. Det er flere typer: (lysegrønne), puy…
Les merHvite bønner – sunne og næringsrike
Hvite bønner er sunn og næringsrik hverdagsmat, gir 100 kcal per 100 gram (kokte), rike på protein, kalsium, folat, jern…
Les merTofu og soyabiter – næringsinnhold og enkle oppskrifter
Tofu er en sunn, nærings- og proteinrik, ikke-prosessert, lettvint og mager erstatning for kjøtt, kylling og egg. Den lages av…
Les merMungbønner – næringsinnhold, koketid, helsefordeler og oppskrifter
Munkebønner, mungbønner eller mung beans er små runde grøntbrunne bønner. Akkurat som andre belgvekster er de rike på protein, viktige…
Les merHvilke bønner er sunnest – fra butikk eller hjemmelagde?
Bønner, både tørkede, som du kan koke selv, og ferdigkokte på kartong, i laken, er begge et sunt valg. De…
Les merSunn mat – hva er det, og hvorfor er det viktig?
Sunn mat – som bønner, erter, havre, frukt og grønt – er både næringsrik og helsefremmende. Den gir kroppen nok…
Les merHvorfor bløtlegge før tilberedning?
Bløtlegging er viktig av to grunner:
- Koketiden forkortes betydelig.
- Ved bløtlegging brytes ned noe som kalles fytinsyre, et stoff som er helsefremmende men som samtidig beskytter belgvekster (likeså korn, nøtter og kjerner) mot å bli fordøyd. Når fytinsyre er nedbrutt, fordøyes belgvekstene mye bedre, og de viktige næringsstoffene tas opp og utnyttes optimalt.
Fytinsyre er også en antioksidant og har kreftforebyggende egenskaper. Samtidig beskytter dette mot å bli fordøyd. og reduserer dermed opptak av næringsstoffer. Når du bløtlegger korn, frø o.l. før koking, aktiveres et enzym som heter fytase som bryter ned fytinsyre.
Linser behøver ikke bløtlegging med tanke på koketiden, men bløtlegging vil redusere innholdet av fytinsyre og gjøre at jern og sink vil tas bedre opp. Les mer: Bløtlegging: Få mer næring med vann!
Oppbevaring av kokte bønner og linser
Kokte bønner, erter og linser kan oppbevares på et rent glass (som for eksempel Norges glass eller syltetøyglass) i kjøleskap, i et par dager. De kan eventuelt fryses ned i porsjoner.
Dette kan du lage!
- hummus,
- gryter,
- supper,
- i salater,
- som pålegg, f.eks. postei
- dipp,
- i taco,
- i wok – for å nevne noen!
Næringsrike og sunne
De inneholder mye jern og protein, gir god metthet, passer til både lunsj og middag, salater og i bakst. All slags bønner, linser og erter bidrar med en god del protein, viktige aminosyrer og spesielt aminosyren lysin, jern, sink og selen, og er en sunn erstatning for kjøtt for dem som har et plantebasert, spesielt vegansk, kosthold. Bruk dem som pålegg, i taco, gryter, supper, salater o.a.
Alle belgvekster er rike på protein og jern, samt inneholder en god del andre næringsstoffer og helsefremmende stoffer som antioksidanter, andre plantekjemikalia og fiber. De har lav glykemisk indeks, spesielt hvis man bruker litt fett i oppskriften/retten. Dette er en sunn og naturlig del av et sunt og bærekraftig kosthold!
Ikke minst er belgvekster den mest bærekraftige kilden til protein.








