vegetarburger-vegan-burger

Vegetarburger og veganburger

Vegetarburger og veganburger er sunt – erstatt kjøttburger med sunn plantebasert rett! Sjekk noen relativt lettvinte kjøttfrie burger-oppskrifter her. Erstatt kjøttdeig med erter, bønner, kikerter, grønnsaker og nøtter.

I dag tilbyr samtlige matvarekjeder flere ferdiglagde vegetarburgere og veganburgere. Og utvalget øker. Det er fordi vegetarburger er både godt, sunt, miljøvennlig og bærekraftig. Les mer om sunt og bærekraftig kosthold basert på vanlige norske råvarer her

Sunn vegetarburgere lages av disse matvarene:

  • bønner/linser,
  • grønnsaker, gjerne også poteter
  • ev. nøtter,
  • samt krydder og
  • bindemiddel (havregryn, linfrø, potetmel o.a.).

Prøv gjerne vegetarburger/veganburger Liv Laga fra HOFF. Hovedingrediensene er potet (49%), brune linser (24%), aspargesbønner (7%), mais (7%), mais semule/mel, solsikkeolje, kikertmel og krydder.

Den lettvinte vegetarburgeren – vegisterkaker

Den mest vellykkede, lettvinte og godt kjente vegetarburger er utviklet av Jane H. Johansen. Hun står bak Veganmisjonen.com. Dette er såkalte vegisterkaker av blomkål, ris, havre og krydder. Vegisterkaker er utviklet videre av mange andre – blant annet Hanne-Lene Dahlgren og kjøttindustriens pr-organ Matprat (Matopedia for barn)

Jane H. Johansen har til og med skrevet en hel bok med 50 sunne oppskrifter  på kjøttfrie veganburgere.

3 sunne vegetarburgere – sjekk enkle oppskrifter

Det er altså ikke noe i veien for at burger kan være sunn. Lag burger av linser, bønner, erter, grønnsaker og nøtter – og du får i deg mye protein og annen næring, sunne stoffer som fiber og langsomme karbohydrater. Og planteburgeren smaker og metter minst like godt! Samtidig som du dropper kreftfremkallende og andre usunne stoffer fra kjøtt.

Derfor er vegetarburger sunt

Vegetarburger er godt og sunt. Burger generelt har fått på seg en delvis ufortjent rykte. Om burger er sunn eller ikke kommer an på hva burgeren er laget av! Rødt kjøtt, stekt kjøtt, bearbeidet kjøtt og mye kjøtt er ikke sunt. Det er fordi dette kan bl.a. føre til kreft, diabetes og noen andre sykdommer. Heldigvis kan du spise sunne burgere – både hjemmelaget eller kjøpt på butikk.

Vegetarburger kan lages av mye forskjellig. Det er kvernede linser, bønner, grønnsaker, rødbeter, valnøtter o.l. Vegetarburgere og veganburgere gir ikke bare nok næringsstoffer, men også sunne, helsefremmende plantestoffer som fiber, antioksidanter med mer.

Kosthold med mye belgvekster, grønnsaker og nøtter og med lite eller ingen animalske produkter kan bidra til følgende:

  • redusere kolesterol,
  • bidra til bedre vektkontroll,
  • gunstigere blodtrykk og
  • blodsukker og
  • gi flere andre helsefordeler

Husk at du kan lage mange kjøttfrie burgere av gangen, og steke dem i ovn istedenfor stekepanne. Burgere holder en stund i fryseren!

Sammen med fullkornsbrød blir vegetarburger enda sunnere

Velg fullkornbrød, fullkornpitabrød eller fullkornris når du spiser burger. Fullkornsprodukter inneholder mer av viktige næringsstoffer og mer fiber. Lag en bolle med salat til burger, og husk en god dressing av rapsolje, balsamico og salt, samt avokado og mais for bedre smak. Les mer om sunne kornvarer.

Lær deg å lage helse-burgere – med boken Kjøttfrie burgere av Jane H. Johansen!

Kjøttfrie burgere veganburgere

Kjøttfrie burgere » data-image-caption=»

Kjøttfrie burgere er en norsk bok som hjelper deg til å spise sunnere – med burgere laget av grønnsaker, belgvekster, nøtter o.a. plantekost

Spis mindre kjøtt og mer grønnsaker, bønner, fullkorn og nøtter, sier kostrådene. Hvordan gjøre det i praksis? Å lære å lage burgere av grønnsaker, nøtter og linser. Dette erstatter burgere av kjøtt, er en god måte å få dette til på. Jane H. Johansen, en kjent norsk matblogger, har nylig utgitt boken Kjøttfrie burgere.  Ved Norges største forlag – Cappelen Damm.

Her er det 80 burgeroppskrifter, oppskrifter på tilbehøret og flere gode kjøkkentips og matlagingstips

Boken er for deg som er vegetarianer, fleksitarianer, kjøtteter eller veganer, deltidsgrønn eller skapveggis, skriver Jane H. Johansen. Tex-mex-burger, rødbeteburger, hirseburger, snadderboller og mye annet! Se noen bilder fra boken her 

«Burgere er Janes signaturrett, og de over 80 oppskriftene er garantert smakfulle, enkle å tilberede og laget med råvarer som er lett tilgjengelige på det norske markedet. Blant oppskriftene finner du nøtteburger, falafelburger, valburger, vegisterkaker, søtpotetfries, korianderdipp, burgerbrød og aiol. Boken inneholder i tillegg til burger- og tilbehøroppskriftene forfatterens beste Tips og triks for den perfekte veggisburgeren og Kjekt å ha på kjøkkenet. Digg!»

HePla var invitert til boklanseringen på Cappelen Damm, og fikk noen smaksprøver – på rødbeteburgere, valburgere og to typer pesto og hummus, som smakte fantastisk!

Jane H. Johansen skriver dette i Kjøttfrie burgere:

«Det som er så spennende med veganske burgere, er at kan lages med uendelig variasjon av ingredienser og smak. Vi har jo hele planteriket å ta av. Vi kan fråtse i snadder som bønner, erter. linser, nøtter, frø, korn, gryn, mel, spirer, urter, kryddere og ikke minst et hav av faregrike grønnsaker: rotgrønnsaker, bladgrønnsaker, løkgrønnsaker, sjøgrønnsaker, rå, bakte eller kokte grønnsaker, stekte, raspede, kuttede og moste grønnsaker. Og har du først lært noen grunnleggende triks, kan du lage burger av nesten hva som helst.»

Boken er ikke det første bidraget fra Jane H. Johansen til bedre folkehelse. Hennes blogg Veganmisjonen.com  og to forrige bøker har inspirert nordmenn i åtte år til å spise grønnere og sunnere. Du kan kjøpe Kjøttfrie burgere i flere bokhandlere eller bestille Kjøttfrie burgere på nettet her 

Mens staten fortsetter å ha sin rolle i kjøttreklamen gjennom opplysningskontorene, er det utrolig godt å vite at dyktige bloggere lykkes med å danne motvekt til denne kjøttopplysningen!

Vegetarburger veganburger
Jane lager vegetarburgere på boklanseringen