testosteron østrogen soya soyaprodukter

Er soya sunt og trygt? Inneholder soya østrogen?


Til tross for at soya anbefales som en del av et sunt og variert kosthold av helsemyndigheter i mange land, og til tross for at flere kunnskapsoppsummeringer har for lengst konkludert med at soya er sunn og trygg mat, kommer det stadig spørsmål om soya kan forstyrre hormonbalansen i kroppen, om soya som spises av mennesker er bærekraftig osv.

Ja, soya er både godt, sunt, trygt, lettvint og bærekraftig – spis soya med god samvittighet! Et – to glass soyamelk eller yoghurt per dag, og soyakjøtt til et par middager per uke må gjerne nytes istedenfor meieri og kjøtt, med stor fordel for helsen! Matindustrien tilbyr oss mange velsmakende og sunne produkter som er lagd av soya – soyamelk, soyayoghurt, soyakjøtt, «kyllingbiter» av soyamel osv. Dette er bra for alle unntatt kjøtt- og meieriindustrien.Soya inneholder plantestoffer som heter isoflavoner og som har en virkning som delvis etterligner virkningen av det kvinnelige kjønnshormonet østrogen. Slike stoffer finnes også i mange andre matvarer, for eksempel i øl og i brokkoli, og et vanlig, normalt inntak av soya er ikke bare trygg men kan også gi flere helsefordeler.

Soya er sunt, men du kan få mer enn nok protein uten soya og

Det andre vanlige spørsmålet er om man kan få i seg nok næringsstoffer med et vegansk kosthold uten soya. Svaret er ja, man kan fint få i seg mer enn nok protein og alle andre stoffer uten soya. Erter, bønner og linser er gode kilder til protein, jern og andre næringsstoffer, og er en utmerket erstatning for kjøtt.

Forskningsoppsummeringer viser at dette ikke er tilfelle. Selv om soya inneholder en type plantekjemikalia/isoflavoner, østrogenhermere, som har en virkning som ligner noe det kvinnelige kjønnshormonet østrogen, viser forskning at soya ikke påvirker testosteronnivået hos menn på en måte som har noen som helst praktisk betydning.

Soyaplantestoffene som heter isoflavoner brukes derimot til å lindre overgangsalderplager hos kvinner. Ku-melk inneholder derimot naturlige kvinnelige kjønnshormoner – østrogen og progesteron, blant annet fordi mesteparten av melkekuer er drektige når de melkes.

Soya og soyaprodukter påvirker ikke testosteronnivåer hos menn

En metaanalyse (metaanalyse er en studiesammenfatning, eller studieoppsummering) viser at verken soyaprodukter eller isolerte isoflavoner i pilleform (kosttilskudd) reduserer nivået av testosteron hos menn:

«The results of this meta-analysis suggest that neither soy foods nor isoflavone supplements alter measures of bioavailable T concentrations in men.»

Mer om soya på andre nettsider:

Næringsinnhold i soya: protein og aminosyrer, jern o.a.

Soya er rik på fullverdig protein (inneholder alle de essensielle aminosyrene i riktig mengde) – og kan dermed erstatte kjøtt, samt jern, sink, fiber, vitaminer gruppe B (unntatt vitamin B12), spesielt folat, kalsium og fiber (1). I tillegg inneholder soya sunne plantekjemikalier, isoflavoner.

Fra matvaretabellen.no: Næringsinnholdet i soyabønner, tørre (1)

Næringsstoff Mengde Enhet
Matvaretabellen – liste over næringsinnhold for valgte matvarer
Spiselig del
100 %
Vann
8 g
Kilojoule
1599 kJ
Kilokalorier
383 kcal
Fett
18,6 g
Mettede fettsyrer
2,3 g
Trans-umettede fettsyrer
0 g
Cis-enumettede fettsyrer
3,5 g
Cis-flerumettede fettsyrer
9,1 g
Kolesterol
0 mg
Karbohydrat
10,3 g
Stivelse
4,8 g
Mono- og disakkarider
5,5 g
Sukker, tilsatt
0 g
Kostfiber
15,7 g
Protein
35,9 g
Salt
0 g
Alkohol
0 g
Vitamin A
1 RAE
Retinol
0 µg
Beta-karoten
12 µg
Vitamin D
0 µg
Vitamin E
0,8 alfa-TE
Tiamin
0,61 mg
Riboflavin
0,27 mg
Niacin
2,2 mg
Vitamin B6
0,38 mg
Folat
370 µg
Vitamin B12
0 µg
Vitamin C
0 mg
Kalsium
240 mg
Jern
9,7 mg
Natrium
5 mg
Kalium
1730 mg
Magnesium
250 mg
Sink
4,3 mg
Selen
14 µg
Kopper
1,55 mg
Fosfor
650 mg
Jod
6 µg

Tips til hvordan bruke soya:

  • Soyaflak i frokostblanding gir mer protein, fett og bedre metthetsfølelse
  • Tofu (fermenterte soyabønner, soyaost) kan brukes i gryter, wok, desserter og mye annet
  • Soyakjøtt kan brukes i lasagner, pizza, supper og mange andre tradisjonelle retter
  • Soyamelk, soyayoghurt o.a. soya-«meieriprodukter» kan brukes istedenfor produkter som kommer fra ku
  • Edamamebønner, eller grønne, umodne soyabønner, er mettende og godt i salater, sushi og supper.

Å fermentere soya hjemme er ikke vanlig. Mens av hodekål kan du lage en sunn fermentert mat – sauerkraut. Sjekk oppskriften her Les hvorfor fermentert mat er sunt – og lag

Soya er trygg mtp. brystkreft, Kreftforeningen i USA:

«Bottom line: Even though animal studies have shown mixed effects on breast cancer with soy supplements, studies in humans have not shown harm from eating soy foods. Moderate consumption of soy foods appears safe for both breast cancer survivors and the general population, and may even lower breast cancer risk. Avoid soy supplements until more research is done. So, enjoy your occasional tofu stir-fry or tofu burger – they are unlikely to increase your risk of breast cancer and, on balance, are some of the healthier foods you can eat!»

The Bottom Line on Soy and Breast Cancer Risk. Marji McCullough, ScD, RD, American Cancer Society, August 2012, updated April 2014

Oppsummeringsartikkel om soya og hjerte- og karsykdom

Standpunkt om soya og hjerte- og karsykdom, American Heart Assiciation:
AHA Science Advisory.  Soy Protein and Cardiovascular Disease. A Statement for Healthcare Professionals From the Nutrition Committee of the AHA. John W. Erdman Jr, PhD;  for the AHA Nutrition Committee

Soyabaserte morsmelkerstatninger er trygge

«Available evidence from adult human and infant populations indicates that dietary isoflavones in soy infant formulas do not adversely affect human growth, development, or reproduction.»

en oversikt fra 2016
Soyabaserte morsmelkerstatninger er trygge – en annen oversikt, fra 2014

Kilder:

  1. Matvaretabellen 2014. Mattilsynet, Helsedirektoratet og Universitetet i Oslo.  http://matvaretabellen.no/belgfrukter-g6.3/soyaboenner-toerre-06.083
  2. Hamilton-Reeves JM, Vazguez G, Daval SJ, Phipps WR, Kurzer MS, Messina MJ: Clinical studies show no effects of soy protein or isoflavones on reproductive hormones in men: results of a meta-analysis. Fertil Steril. June 11, 2009. DO:10.1016/j.fernstert. 2009-04.038  http://media.web.veganlife.se/2011/01/soja.pdf

Mer om soya

Et lite utvalg av forskning om soya og helse

Mer bønner og soya reduserer risiko for tykktarmskreft

Bønner og soya reduserer kreftrisikoen
Bønner og soya reduserer kreftrisikoen, viser en ny studie. Bønner og soya er også sunne kilder til protein, viktige aminosyrer, jern, sink og flere næringsstoffer og helsefremmende stoffer

De som spiser mer belgvekster har lavere risiko for tykktarms- og endetarmskreft. Dette viser en ny, stor studiesammenfatning (meta-analyse på nesten to millioner personer) publisert i Scientific Reports, et tidsskrift utgitt av Nature Publishing Group.

Les også: En annen studie viser at belgvekster kan redusere kolesterolverdier

Forskerne analyserte resultatene av totalt 14 kohortstudier som vurderte forholdet mellom inntak av belgvekster (bønner, linser, erter, kikerter og soya) og risikoen for tykktarms- og endetarmskreft. Tilsammen hadde studiene 1.903.459 deltakere.
Les også: Kjøtt øker risiko for kreft i tykktarm og endetarm

Totalt var det 9% lavere risiko for tykktarmskreft hos personer som spiste mer belgvekster sammenlignet med dem som spiste mindre. I asiatiske populasjoner, der belgvekstinntaket er høyere, var risikoreduksjonen 18%. Når forskerne så spesielt på forbruket av soyabønner, var ersultatet at de som spiste mer soyabønner hadde 15% lavere risiko for tykktarmskreft enn de som spiste mindre.
“We found that higher legume consumption was associated with a decreased risk of CRC (RR, relative risk = 0.91; 95% CI, confidence interval = 0.84–0.98). Subgroup analyses suggested that higher legume consumption was inversely associated with CRC risk in Asian (RR = 0.82; 95% CI = 0.74–0.91) and soybean intake was associated with a decreased risk of CRC (RR = 0.85; 95% CI = 0.73–0.99). Findings from our meta-analysis supported an association between higher intake of legume and a reduced risk of CRC. Further studies controlled for appropriate confounders are warranted to validate the associations.”

Link til studien er tilgjengelig her http://www.nature.com/srep/2015/150305/srep08797/full/srep08797.html

Kilde: Beibei Zhu, Yu Sun, Lu Qi , Rong Zhong & Xiaoping Miao. Dietary legume consumption reduces risk of colorectal cancer: evidence from a meta-analysis of cohort studies. SCIENTIFIC REPORTS | 5 : 8797 | DOI: 10.1038/srep08797

Les mer om helsefordelene ved å spise belgvekster

Bli kjent med ulike typer belgvekster

Soya, grønnsaker og frukt kan redusere kreftrisiko, mens kjøtt øker kreftrisikoen

Soyaprodukter, grønnsaker og frukt kan redusere kreftrisikoen, mens kjøtt kan øke kreftrisikoen. Dette er resultater av en studieoversikt for den koreanske befolkningen. Høyt inntak av kjøtt kan føre til tykktarmskreft. Dette viser resultater av en ny studieoversikt utført av koreanske forskere, publisert i Asian Pac J Cancer Prev. Høyt inntak av soyaprodukter som soyabønner, soyaost og soyamelk kan redusere risiko for kreft i magesekken opp til 68% og risikoen for brystkreft med 53%. Løk kan redusere risikoen for kreft i magesekken med 63%. Gule, grønne og lettfargede grønnsaker kan redusere risikoen for brystkreft med hele 64%. Inntak av store mengder rødt kjøtt kan derimot øke risikoen for tykk- og endetarmskreft med hele 25%.

“Gastric cancer risk was inversely associated with the high intake of soy foods [OR (95% CI): 0.32 (0.25-0.40) for soybean, 0.56 (0.45-0.71) for soybean curd, and 0.67 (0.46-0.98) for soymilk], allium vegetables [OR (95% CI): 0.37 (0.26-0.53) for green onion, 0.54 (0.40-0.73) for garlic, and 0.54 (0.35-0.85) for onion], fruits [OR (95% CI): 0.61 (0.42-0.88)], and mushrooms [OR (95% CI): 0.43 (0.21-0.88)].

Salt and Kimchi were associated with an increased gastric cancer risk [OR (95% CI): 1.92 (1.52-2.43) and 2.21 (1.29-3.77), respectively].

Colorectal cancer risk was positively associated with meat intake [OR (95% CI): 1.25 (1.15-1.36)].

Total soy products, soybean curd, and soymilk showed an inverse association with breast cancer risk [OR (95% CI): 0.61 (0.38-0.99), 0.47 (0.34-0.66), and 0.75 (0.57-0.98), respectively].

Green/yellow and light colored vegetables were associated with a reduced risk of breast cancer [OR (95% CI): 0.34 (0.23-0.49) and 0.44 (0.21-0.90), respectively].

Mushroom intake was inversely associated in pre-menopausal women only [OR (95% CI): 0.47 (0.26-0.86)].

In conclusion, soy foods, fruits and vegetables might reduce cancer risk in the Korean population.”

Les også:

Kilde: Woo, Park, Oh, Kim, Shin, Moon, Kim: Diet and Cancer Risk in the Korean Population: A Meta- analysis. Asian Pac J Cancer Prev. 2014;15(19):8509-19.

Soya og bærekraft

Visste du at over 90 % av all den soyaen som dyrkes i verden brukes til å lage husdyrfôr, såkalt kraftfôr?

Hvor bærekraftig er det å spise soya?

Regnskogen raseres for å produsere norsk kjøtt, laks og melk
Regnskogen raseres for å produsere norsk kjøtt, laks og melk

2014 kom Framtiden i våre hender med en ny rapport om bruk av soya fra Brasil i produksjon av norsk kjøtt, oppdrettslaks og melk. NRKs journalist Bent Tandstad skriver:

  • “Her går det fram at soya, importert frå Brasil, er ein viktig del av foret til norske dyr som blir brukte i kjøtproduksjon, altså storfe, sauer, gris og kylling. Det er også ein stadig viktigare ingrediens i foret som oppdrettsnæringa nyttar.”
  • “I perioden frå 1990 til 2010 var soyadyrking årsaka til at 29 prosent av regnskogen forsvann, medan kvegdrift stod for resten.”

Soya i vegetariske produkter

Det er mye mer bærekraftig og miljøvennlig å spise soya direkte. Dessuten garanterer produsentene for bærekraftig opprinnelse. Prøv 100 % plantebaserte produkter fra produsenten Anamma og Alpro! I noen av disse produktene brukes det også soya, men produsentene garanterer bærekraftig opprinnelse, som f.eks. å kun bruke gamle og kjente leverandører. Noen vegetarmatprousenter bruker også soya produsert i f.eks. Østerrike. Anamma sier om sin soya:

“Alla våra produkter bortsett fra Falafel inneholder soyaprotein, som er et av de best tenkbare proteiner. I følge WHO er det bedre for menneskekroppen enn animalsk protein. For tilfellet kjøper vi all vår soya fra Nord-Amerika och Europa. Soyaproteinet tørkes før det transporteres til oss. På den måten blir transportens miljøpåvirkning relativt liten.”

Totalt sett er produksjon av falafler og soyaburgere mye mer bærekraftig og miljøvennlig enn produkter fra moderne husdyrhold. Frosne produkter fra Anamma finner du bl.a. i frysedisken på Ultra og COOP.

Det kreves mye soya for å produsere kjøtt, melk og laks

“Det går med nesten ein halv kilo søya for å produsere ein kilo svinekjøt, 350 gram soya per kilo sauekjøt og i underkant av 20 gram soya for å produsere ein liter mjølk.”

Man må legge til palmeolje som også brukes for å produsere melk og kjøtt, samt store mengder sunt og fiberrikt korn som kunne bli spist av oss direkte og de beslaglagte jordbruksarealene som brukes til å dyrke høy (traktoregg, surfôr) til kuer og sauer. Og ikke minst huske at kua trenger også mat for å leve, i tillegg til å produsere melk. Palmeolje kommer, akkurat som soya, fra de ødelagte regnskogsarealene – men i Malaysia,  ikke i Brasil.

I tillegg er kjøttprodukter er stor risikofaktor i utvikling av livsstilssykdommer og kreft. Nylig kom EU med en anbefaling om å unngå bearbeidet kjøtt som en viktig faktor i forebygging av kreft

Kutt ned på eller kutt helt ut kjøtt, melk og ppdrettslaks

Et variert kosthold som består av belgvekster, grønnsaker, korn, nøtter, frukt og bær er både sunt og minst like næringsrikt som kosthold basert på kjøtt, egg, laks og meieriprodukter. Det er i hvert fall helt trygt å kutte ned på kjøttinntaket. Leder i Norsk bondelag Lars Petter Bartnes vil deholde den gammeldagse modellen. Han tenker i en konservativ retning og sier at

“…det dessverre ikkje er så mange alternativ til soya som energikjelde i dyrefôr i dag. Han meiner det er viktig å intensivere forskinga på alternative proteinkjelder, og då er det spesielt vekstar i havet som er aktuelle.”

I dag florerer det dessverre fortsatt myter om at vi mennesker må spise mat fra dyreriket for å få i seg nok næring og ha god helse.  Men det beste er nok å redusere kraftig på forbruket av kjøtt, melk og oppdrettslaks. Et mer variert kosthold og bedre helse blir en bonus her! Man kan fint dekke behovet for næringsstoffer med et sunt og variert plantebasert kosthold:

Paradoksal regnskogsvernpolitikk

Arild Hermstad fra Framtiden sier at vi bruker en milliard kroner årlig på å verne regnskogen i Brasil og fem milliarder kroner årlig på å subsidiere et landbruk som er en viktig årsak til at denne samme regnskogen blir ødelagt. 80 prosent av soyaen som blir brukt i Norge kommer fra  Brasil.