Lasagne er godt og mettende. Vegetarlasagne, spesielt laget etter denne oppskriften, er ikke bare mye sunnere enn vanlig lasagne. Vegetarlasagnen erbra for slanking, siden den er mettende og inneholder mye færre kalorier.
Denne vegetarlasagne-oppskriften er super – alle kjøttspisere liker den. En ildfastform, en stekepanne og en kasserolle (kan skylles og puttes i maskinen etterpå, på et økoprogram) , grønnsaker, tomatpure, cottage cheese, lasagneplater, havrefløte, havremelk, og økologisk grønnsaksbuljøng.
Oppskriften på vegetarlasagnen kommer fra Ren mat, bladet for økologisk mat i Norge. Les også_ Vegetarmat og kjøttfritt kosthold – en kort innføring
Dette trenger du til vegetarlasagnen til fire personer, handlelisten:
Grønnsaker:
- 400 gram rå, revne grønnsaker, (for eksempel 2 gulrøtter, 1 kålrabi og ½ sellerirot)
- 1 stor gul løk
- 400 gram fersk eller frossen spinat
- 400 gram knuste tomater
Til steking: 1 ss rapsolje.
Til saus:
- 0,5 dl tomatpuré,
- 2 ts grønnsaksbuljong
- 2,5 dl fløte eller havrefløte
- 2,5 dl melk eller havremelk
- Salt, hvit pepper, basilikum
- 12 grønne lasagneplater
- 500 gram fast tofu eller cottage cheese (gjerne økologisk, fra Rørosmeieriet)
Slik tilbereder du lasagnen – fire etapper:
Skrell og riv grønnsakene. Det går bra med alle typer rotgrønnsaker (unntatt rødbeter).
Hakk løken. Fres grønnsaker og løk i olje. Rør i tomater, tomatpuré, buljongterninger, fløte, melk, salt og krydder. Gi sausen et oppkok.
Fres spinaten et øyeblikk i litt rapsolje, og gi den et dryss salt.
Legg grønnsakssaus, lasagneplater, spinat ogcottage cheese lagvis i en smurt form. Det øverste laget skal være saus. Stek ved 225 grader nederst i ovnen i ca 30 minutter.
Denne lasagnen er vegetarisk, men ikke vegansk. Vil du ha vegansk lasagne, kan du prøve å bruke ferdigkokte kikerter eller bønner istedenfor cottage cheese. En annen variant av vegetarisk lasagne: Bruk vegetarisk tacoblanding eller vegetabilsk kjøttdeig som du finner i større matvarebutikker som Meny, Ica Maxi, Coop obs o.l., samt i noen helsekostbutikker.
Se også: Enkle oppskrifter på vegetar middag, frokost, snacks og pålegg, uten kjøtt
Hvorfor er vegetarlasagne bedre for helsen enn lasagne med kjøtt?
Les her hvorfor du bør begrense inntaket av kjøtt Både mettet fett og selve kjøttfibre virker skadelig hvis du spiser kjøtt hver dag. Steker du kjøttet, må du aldri brenne det! Kreftfremkallende stoffer dannes allerede ved 150 grader.