kålruller

Sunne kålruller – eller kålruletter

Kålruller assosieres hos de fleste nordmenn med asiatisk mat. Men dette er en populær rett i flere land i Øst og Sør Europa. Kålruller på østeuropeisk ser ganske annerledes ut enn de små, asiatiske.

Stuffede kålblader, av hodekål, er mye større, og er i tillegg mye sunnere. Østeuropeiske kålruller kokes eller dampes, i motsetning til asiatiske kålruller, som stekes eller friteres.

Oppskrift på stuffede kålblader / kålruller med ris

Ingredienser

  • 1 hodekål (700 g)
  • 2-3 finkuttet løk
  • 2 dl fullkornsris ris
  • 2 bokser finhakkede tomater
  • Rapsolje til steking
  • Ev. 1 ts vegetabilsk buljong, helst Naturata
  • Salt og pepper

Slik tilbereder du kålruller

  • Ta av blader av ett hodekål (700 g) og kutt de tykke stilkene lett med en kniv.
  • Hell saltet kokende vann med sitronsyre og la stå i 10 minutter, sli kbladene blir mykere og mer «samarbeidsvillige».
  • Varm opp rapsolje og stek finkuttet løk til den er blank og tilsett ris.
  • Hell 1/2 glass finhakkede tomater og buljøngpulver og kok til risen svulmer opp.
  • Ta risen av varmen, bland med en boks finhakkede tomater og hakket persille.
  • Pepre og salt etter smak.
  • Fyll kålbladene med denne farsen, lag ruller, legg i en dyp bolle, dekk med en finhakkede tomater blandet med vann, klem toppen porselen plate under lokket og la det småkoke på svak varme i en time.

Denne oppskriften er uten bønner eller vegetarisk kjøttdeig. Tilsetter du noe proteinrikt, som vegetarisk kjøttdeig, bønner, moste med litt sitronsaft og rapsolje, tofu, quorn e.l., blir det en mettende middag.

Servering

med kokesjy, finhakket persille, vegansk sourcream eller rømme (laktovegetarisk variant).