Et sunt plantebasert kosthold beskytter mot diabetes type to og hejrte- og karsykdom

Enkle sunne oppskrifter på plantebasert middag, frokost, snacks og pålegg, uten kjøtt

Det er enkelt å gå over til å spise sunt og plantebasert – det handler ofte om å erstatte kjøttdeig og kyllingbiter og lage plantebasert pålegg, og kjøpe inn gode oljer, eddik, krydder og dressinger. Pastaretter, risretter og poteter som tilbehør blir ellers omtrent uendret. Her kommer noen enkle oppskrifter for nybegynnere, med fokus på få ingredienser, sunnhet og enkle tilberedningsmåter. Matvaregrupper som belgvekster (dvs. bønner, erter, kikerter, linser, soya og peanøtter), fullkornprodukter, grønnsaker, frukt, bær, nøtter og kjerner er hovedingrediensene i plantebaserte oppskrifter. Middag bør som hovedregel inkludere belgvekster. Pålegg er for eksempel nøttesmør (med minimalt med salt og uten sukker) eller postei av bønner, erter eller linser (f.eks. hummus).

Begynn med de enkleste og mest vanlige vegetarrettene

For at du ikke drukner i svær mengde oppskrifter på nettet, av ulik vanskelighetsgrad og ulik ernæringsmessig kvalitet og sunnhetsgrad, har jeg plukket ut kvalitetsoppskrifter på plantebasert mat – middag og pålegg som er næringsrike, næringstette, sunne og enkle å tilberede. Pastaretter, risretter, pizza, taco og burrito smaker også godt som plantebaserte.

Saus og dressing er viktig.

Fem mathefter med enkle oppskrifter – passer for nybegynnere som er opptatt av helse

Sjekk disse fem oppskriftssamlinger med spesielt sunne og ganske enkle oppskrifter med få ingredienser. Alle oppskrifter er utarbeidet av master i human ernæring Marie Vogt. De fleste oppskriftene har næringsstoffsberegning, og fokus på sunnhet og næringstetthet er stor:

  1. Mathefte Frokostinspirasjon: 10 oppskrifter på sunne plantebaserte frokoster inkludert bønnepålegg, tofurøre, bakte tomatbønner, mungbønnespiser, overnattet havregrøt med soyakesam.
  2. Middag med linser – 10 oppskrifter og bønner – 5 oppskrifter. Linser erstatter kjøttdeig i vanlige retter, mens bønner og tofu erstatter kyllingbiter
  3. Mathefte Sunnere snacks: – her er det 18 oppskrifter på chiapudding, ertepure på toast, hummus, nøtte-frukt-kakaokuler, oliventapenade og dipp av bakte grønnsaker Sjekk 18 oppskrifter på sunnere snacks
  4. Mathefte Introduksjon til raw food: 13 oppskrifter på sunne retter av mye grønt, frukt og bær som spesielt er rike på sunne plantestoffer. Dette er matretter som ikke er varmebehandlet over 41 grader. Du finner blant annet oppskrift på pad thai, grønnkålchips, oreos og sjokolademousse. Oppskriftene er stort sett svært enkle.

Plantebaserte middagsoppskrifter

En tredjedel av middager i Norge lages med kjøttdeig, og mange – med kyllingbiter. Erstatter du kjøttdeig og kyllingbiter med linser, bønner og erter, helt eller halvparten, har du kommet godt på vei med å spise grønnere, sunnere og lettere. Her kommer noen enkle middagsoppskrifter med belgvekster, med næringsstoffsberegning, utviklet av Marie Vogt som har mastergrad i human ernæring, er personlig trener og står bak nettstedet Mynths.no.

Middager med erter, bønner og linser

Oppskriftene er utviklet av Marie Vogt som har mastergrad i human ernæring. Alle oppskriftene har næringsstoffsberegning. Marie Vogt står bak nettstedet Mynths.no

Plantebaserte oppskrifter på populære retter

Plantebasert pålegg

Plantebaserte mellommåltider, snacks og søtt

Nettsteder med et godt utvalg av sunne oppskrifter

Bøker med plantebaserte oppskrifter

  • Plantebasert kosthold, Frisk forlag
  • Mer kål – mindre jål – hovedsakelig veganske oppskrifter
  • Veganmat på sitt beste – kun veganske oppskrifter
  • Belg selv – oppskrifter med bønner, linser, erter og kikerter, altså belgvekster

Frukt.no – opplysningskontoret for frukt og grønt

Les også: Vegetarmat – en oversikt for nye vegetarianere

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: