Vil du spise mer vegetarisk eller helt vegansk? Vil du spise mindre kjøtt og legge om til et grønnere og sunnere kosthold? Eller vil du kutte kjøttet helt ut? Her kommer inspirasjon, helseinformasjon og tips til hvordan spise grønnere – ertstatte kjøtt med grønnsaker og belgvekster.
Hva du synes smaker godt er i en stor grad en vanesak. Er du vant til kjøttprodukter, kommer du til å synes at hjemmelaget vegetarmat smaker lite i starten. Kjøttprodukter er tilsatt en god del salt, ulike tilsetningsstoffer, bearbeidet fett og krydder. Det tar noen uker til du blir avvent fra smaken av ferdigprodukter av kjøtt, men til gjengjeld får du et sunnere kosthold, skarpere smak-sans og mye bedre kontroll over hva din mat er laget av og hva du får i deg. Det viktigste er å kutte ut ferdigprodukter av kjøtt som kjøttdeig, pålegg, kjøttkaker o.l.
Generelle råd – slik spiser du mer av vegansk mat
- Begynn med å kutte ned på ferdigprodukter av kjøtt som pålegg, pølser, kjøttkaker
- Erstatt kjøtt med belgvekster, og kjøttpålegg og smør med pålegg av usaltede nøtter, moste bønner eller linser, og ulike typer pesto
- Spis mer grønnsaker – både kokte, stekte og rå
- bytt ut kjøtt med kokte bønner, linser, erter og kikerter
- bli kjent med nøttesmør og bønne-pålegg
- prøv krydder som gir mye smak: løkpulver, hvitløkpulver, spiskummin o.a.
- ha ferdig grønnsaksblanding fra frysedisken som basis til kveldskos.