Frokost med mye fiber, som for eksempel havregrøt med bær og nøtter, eller frukt med soyayoghurt eller havreyoghurt, eller av andre hele plantebaserte matvarer, er en sunn start på dagen
Det er sunt å spise frokost, men er all frokost sunt? Frokost med mye fiber, som for eksempel havregrøt med bær og nøtter, eller frukt med soyayoghurt eller havreyoghurt, eller av andre hele plantebaserte matvarer, er en sunn start på dagen. Fiber og sakte karbohydrater gir god metthetsfølelse og bidrar til et stabilt blodsukker.
Spiser du frokost og lunsj hver dag kan du få større sjanse for å få gode karakterer.
Dette viser en fersk undersøkelse utført på 2.500 ungdommer på Sørlandet av blant annet Universitet i Agder, skriver NRK her Regelmessige måltider er avgjørende for å gjøre det godt på skolen.
– Frokost og lunsj kan gjøre veien enklere når elevene jakter på femmere og seksere,
sier forsker, helse- og idrettsfag ved UIA Tonje Holte Stea.
Er enhver frokost sunt?
Det at det er sunt å spise en sunn frokost er ikke noe nytt. Flere ernæringsfysiologer anbefaler å spise frokost, bl.a. med tanke på å holde sunn vekt. Forskningsresultatene slik de presenteres av NRK sier dessverre ikke noe om hva som er en sunn, optimal frokost og hvilke matvarer man må holde seg unna. Det er heller ikke sagt noe om det er noe forskjell på hvilke matvarer elevene spiste til frokost og skolekarakterene.
Man kan spise boller med brus til frokost, men kan dette gi gode karakterer? Selv om sukker er bra for hjernen på kort sikt kan det neppe være sunt og hjelpe på konsentrasjon. Man kan spise egg og bacon til frokost. Man blir mett og fornøyd, men hvordan blir langtidsutsiktene av en slik frokost med tanke på utvikling av diabetes og tykktarmskreft? Les mer her om egg og diabetes og om bearbeidet kjøtt og kreft i tykktarm
Hva er en sunn frokost?
En sunn frokost må være den frokosten som gir:
- God helse på lang sikt – les mer om helsefordeler ved plantekost
- God helse på kort sikt
- God fordøyelse
- Langvarig metthetsfølelse – les mer om mat og metthetsfølselse her
- God konsentrasjon
- Stabilt blodsukker
- Makro- og mikronæringsstoffer – les om nøringsstoffer i mat fra planteriket her
- Helefremmende stoffer som antioksidanter, betaglukaner, isoflavoner, fiber o.a.
- Minimalt med oppvask og tilberedningstid
- Smaksrik
Les også: Bærekraftig landbruk, gressfôret kjøtt og selvforsyning
Tips til en sunn frokost: syrlig, søt, mettende og proteinrik
En syrlig, næringsrik og mettende frokost
Havregryn 60 gram
Kokende vann, ett glass
En halv appelsin i biter – les mer om appelsiner her
Ett glass frossne blåbær eller skogsbær – les mer om frukt og bær her
Soyayoghurt Naturell, et halvt eller ett glass
Grovhakkede valnøtter, 30 gram – les mer om nøtter og kjerner her
Tørket frukt i biter: Dadler, aprikos, svisker, rosiker, fiken – en neve
En proteinrik, mettende og litt fetere frokost
Dette er en frokostsalat som kan like gjerne spises til lunsj også!
En halv avokado – les om hvorfor du bør velge avokado på brødskive istedenfor smør
Kalde poteter fra dagen før – les om poteter, næringsstoffer og helsefremmende stofer i poteter
Agurk i skiver, 1/4 del
Noen skiver rød paprika
Kokte kikerter, et halvt glass
Sitronpepper
Les mer om erter, kikerter og bønner her
Se hvordan lage en sunn potetsalat!
En søt frokost
Havregryn, 60 gram
Kokende vann, ett glass
Grovhakkede mandler, 30 gram (en neve)
1 banan i biter
Rosiner, en neve
Kanel
Soyayoughurt naturell
Les også: Sunne rå kaker – med tørket frukt, kakao og nøtter
En tradisjonell og mettende brødfrokost
Brødskiver – hjemmebakt, eltefritt grovtbrød (se oppskriften her)
Mandelsmør, økologisk peanøttsmør (uten sukker) eller tahini (sesamsmør)
Skiver banan, rød paprika eller agurk
Kanel eller sitronpepper
Ett halvt glass appelsinjus med ett halvt glass vann
Nei-frokost
Egg og bacon – denne frokosten gir økt risiko for sykdommer på lang sikt
Risengrynsgrøt – gir rask blodsukkerstigning, lite fiber, antioksidanter og relativt lite næringsstoffer
Boller med kaffe – nesten ikke noe næring eller helsefremmende stoffer
Hva drikke til frokost?
Vil du oppnå et optimalt opptak av næringsstoffer, dropp te svart te, kakao eller kaffe til frokost. Stoffer som finnes i disse drikkene hemmer opptaket av jern betydelig. Vitamin C (finnes bl.a. i paprika og sitrusfrukt) og syrer som finnes i frukt og bær (fruktsyrer) øker opptaket av jern og andre næringsstoffer. Havremelk og soyamelk kan være et godt alternativ til ku-melk – les mer hvorfor.
Les også: