Spis sunnere

Hvordan spise sunnere? Halver mengden kjøtt, ost, smør og egg, og erstatt disse med frukt og grønt, nøtter, kjerner og belgvekster. Slik får du et næringsrikt og sunt kosthold som beskytter mot hjerteinfarkt, høyt blodtrykk, hjerneslag, åreforkalkning, diabetes type to, høyt kolesterol, fedme, overvekt og flere typer kreft. Et slikt kosthold er både sunt og bærekraftig.

antioksidanter - korn, plantekost

Antioksidanter

Antioksidanter er stoffer som beskytter kroppens seller mot oksidering og frie radikaler. De er bra for immunitet, kan forsinke aldringsprosesser, beskytte mot kreft, åreforkalkning og en del andre sykdommer. Etter trening er de viktige for å gi god restitusjon.

Mest antioksidanter er det i plantekost, mens mat fra dyr gir lite av disse sunne stoffene. I mat fra dyr er det kun få av dem – sink, selen og litt vitamin E.

plantebasert meny

Sett sammen en sunn meny

Plantebasert matplan, også vegansk, er enkelt å sette sammen slik at den blir sunn og fullverdig næringsmessig. Frukt og grønt, belgvekster og fullkorn, samt nøtter, kjerner og flytende planteoljer, i lite bearbeidet form, er fem viktige matvaregrupper.

Hvordan spise sunnere og gå ned i vekt?

Hvordan gå ned i vekt fort, uten å trene, med sunn mat?

Vil du ned i vekt fort? Det er enklere med riktig mat, uten å trene. Du må avgjøre hvor mange (eller hvor lite – mellom 500 og 1500) kalorier du kan spise per dag. Få nok protein (0,8 gram per kilo kroppsvekt per dag er nok), nok væske (2 liter per dag) og kutt ned på karbo og fett. Motivasjon, matplan, et par triks mot søtsug og trøstespising og for god metthetsfølelse, smart matinnkjøp er tingen!

plantebasert kosthold

Hva er plantebasert kosthold (hel plantemat)?

Hva er et plantebasert kosthold? Det består mest av grønnsaker, belgvekster, nøtter og kjerner, fullkorn, frukt og bær. Og det er lite (halvert i forhold til et vanlig norsk kost) mat fra dyr i det. Det legges vekt på såkalt hel, ikke-raffinerte matvarer fra planteriket (plant based whole foods).

sauerkraut-fermentert kål.

Fermentert mat – lag sauerkraut selv!

Fermentert mat, som for eksempel kål, sauerkraut på tysk, er noe du enkelt kan lage hjemme med denne oppskriften. Fermentering av grønnsaker gjør at det dannes sunne bakterier som er viktig for sunn tarm og god helse ellers. Samtidig blir vitamin C godt bevart.

bløtlegging-koking-bønner-linser-erter-koketips

Bønner, erter, linser og kikerter – koketips og bløtlegging

Belgvekster – bønner, linser og erter er svært anvendelige, sunne, billige, gir mye protein, annen næring og kostfiber – gir god metthetsfølelse. Derfor er det lurt å alltid ha dem i kjøleskapet, kjøkkenskapet eller i fryseren. Her får du tips til hvordan du bløtlegger, skyller, koker og tilbereder bønner, linser og erter.

sunn frokost - havre, bær og frukt

Sunn frokost – 5 forslag, med og uten brød

Sunn frokost med mye plantekost som gir mye næring og kostfiber er en god start på dagen. Havregrøt med bær og nøtter, smoothie, frukt med soyayoghurt og havreyoghurt, eller av annen plantekost i lite bearbeidet form, såkalt hel plantekost.

Belgvekster har flere helsefremmende egenskaper og er bra for forsøyelsen. Belgvekster er en sunn erstatning for kjøtt. Bruk dem som pålegg, i taco, gryter, supper, salater o.a.

Belgvekster – sunne og næringsrike

Linser, bønner og erter er spesielt sunne, proteinrike og bærekraftige råvarer. De er rike på protein, inkludert aminosyren lysin, jern o.a. og er en god erstatning for kjøtt. Belgvekster er bra for fordøyelsen. Bruk dem som pålegg, i taco, gryter, supper, salater o.a.

mat for trening før og etter

Kolin – slik får du nok av med plantekost

Kolin er et næringsstoff som ikke kan dannes av kroppen og må tilføres med kosten. Quinoa, soyamelk, kidney-bønner, brokkoli, rød potet er gode kilder. Behovet for voksne er 400 mg/dag. Mangel kan gi leverproblemer og mulig øke risiko for hjerte- og karsykdommer, men mye forskning gjenstår. For mye kan være usunt.

Frukt og grønt gjør deg pen og sexy, viser forskningen

Penere med frukt og grønt – kun på seks uker!

For lavt inntak av frukt og grønt kan ta livet til millioner mennesker hvert år, så det er ikke forfengelighet helsemyndighetene er ute etter når de oppfordrer oss til å spise mer frukt og grønt. Allikevel viser forskning at det å spise mer plantekost kan gi freshere utseende og brunere, finere hudfarge.