Grønnsaker og frukt reduserer risikoen for å dø for tidlig

Ernæringseksperter og lojalitet

Mange ernæringseksperter som uttaler seg i medier, har forbindelse til ulike matvareindustrier. Meieriindustrien bidrar med midler (finansierer) en del av ernæringsforskning. Dette gir (bedre) muligheter til karriere. Derfor kan man stille spørsmål om slike forbindelser fører til lojalitet.

I tillegg er fagmiljøet i Norge relativt lite.

Noen av dem som blir fremstilt som ernæringseksperter, har ikke utdanning innen menneskehelse eller -ernæring, men innen veterinærmedisin eller agronomi. De vil ikke fremme plantebasert kosthold, men omvendt – kjøtt og meieri.

Birger Svihus – utdannet husdyragronom, sivilagronom, og doktorgrad innen fjørfe-ernæring

Ole Alvseike, veterinær ved kjøttindustri-eide Animalia, fagsenter for husdyrindustriens veterinærer

Mona Bjelland – fra departement til meieriindustriens pr-organ melk.no og deretter til kreftforeningen.

Sigrun Henjum, som nå er professor ved OsloMet, fikk noen av sin forskning finansiert av meieriindustriens pr-organ melk.no

Therese Mathisen, utdannet ved Norges idrettshøyskole, har fått finansiert noe av sin forskning av meieriindustrien. Uttaler seg i strid med både Helsedirektoratet og flere ekspertpanel innen idrettsernæring og vegansk kosthold

Anna Haug – professor ved NMBU

Les om dagens matkultur, som er påvirket av denne lojaliteten – Dagens matkultur er en helsetragedie – skapt av industrien og forsømt av politikere

Kjøttindustri-eide etater sender sine fagpersoner innen f.eks veterinærmedisin til å spre myter: En veterinær fra kjøttindustrieide Animalia AS mener at samtlige faginstanser innen menneskehelse tar feil