
Mange vitenskapelige studier viser resultater som peker i samme retning: Plantebaserte kostholdsmønstre, både 100 % plantebasert kosthold og et hovedsakelig plantebasert kosthold har flere helsefordeler. Dette gjelder flere typer studier; både studier som har sett på effekt av enkelte næringsstoffer, enkelte matvarer og ulike typer kosthold. Kunnskapsoppsummeringer og uttalelser til flere uavhengige ekspertpaneler anbefaler derfor bevegelse i en retning av et mer plantebasert kosthold.
- Les også: Hva er plantebasert kosthold?
Det finnes for eksempel solid bevismateriale (evidens grad 1), overbevisende årsakssammenheng mellom vegetarisk kosthold og dødelighet av iskemisk hjertesykdom (hjerteinfarkt) (1,2). Gunstige helseeffekter av middelhavsdietten, dvs. dietten med større andel av matvarer fra planteriket som belgvekster, nøtter og grønnsaker, og ganske lav andel animalske matvarer er godt dokumentert.
- Les også: Ulike studietyper
Selv om nyere forskning viser at sammenheng mellom inntaket av enkelte næringsstoffer, som f.eks. mettet fett, og sykdomsutvikling ikke er så direkte som man tidligere hadde trodd, viser utallige studier at bevegelse i retning fra et typisk vestlig, animalsk-basert mot et mer vegetarisk/ et mer plantebasert kosthold kan gi bedre helse, lengre liv, forebygge sykdommer og gi bedre livskvalitet (3,4,5).
Om vitenskapelige studier, forskning og evidens generelt
Vegetarisk og vegansk kosthold generelt – helseaspekter
Et mer plantebasert kosthold
Middelhavskosthold
Forskning om ernæring og næringsstoffer (protein, B12, D, jod, B2, Jern, Kalsium)
Spebarn og graviditet
Barnets utvikling
Forskning om kosthold og dødelighet
Forskning om kosthold og kreft
Forskning om kosthold, hjerte- og karsykdommer og høyt blodtrykk
Forskning om kosthold og diabetes type to
Forskning om kosthold, overvekt og fedme
munnhule, mage og tarm
–Divertikler (utposninger) i tykktarm
Crowe FL, Appleby PN, Allen NE, Key TJ. Diet and risk of diverticular disease in Oxford cohort of European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC): prospective study of British vegetarians and non-vegetarians. BMJ. 2011 Jan 19;343(jul19_4):d4131.–Forskning om gallesten (mer info kommer)
Nervesystem
Stoffskifte og hormoner
Muskler og skjelett
Hud
Resultater fra mange studier peker i samme retning: Plantebaserte kosttyper har flere helsefordeler
Nasjonalt råd for ernæring (1) oppsummerer (side 69):
«I en studie av Fung og medarbeidere (85 168 kvinner og 44 548 menn som ble fulgt over 26 år) fant man at lav-karbohydratkosthold basert på animalske matvarer var assosiert med økt total dødelighet, mens grønnsaksbasert lav-karbohydrat kosthold var assosiert med redusert dødelighet (15). Sjögren og medarbeidere fant også at lav-karbohydrat kosthold øker risiko for total dødelighet sammenlignet med et middelhavskosthold blant eldre svenske menn (16)»Les også: En studie fra 2014 viser lignende resultater
Kilder:
«Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer», Nasjonalt råd for ernæring, 2011, http://helsedirektoratet.no/publikasjoner/kostrad-for-a-fremme-folkehelsen-og-forebygge-kroniske-sykdommer/Publikasjoner/kostrad-for-a-fremme-folkehelsen-2011.pdf
Craig WJ, Mangels AR: Position of the American Dietetic Association: vegetarian diets. J Am Diet Assoc 2009, 109(7):1266-1282; http://www.vrg.org/nutrition/2009_ADA_position_paper.pdf
Fung, T. T., van Dam, R. M., Hankinson, S. E., Stampfer, M., Willett, W. C., og Hu, F. B. Low-carbohydrate diets and all-cause and cause-specific mortality: two cohort studies (2010) Ann.Intern.Med. (153), 5, 289-298.
Sjogren, P., Becker, W., Warensjo, E., Olsson, E., Byberg, L., Gustafsson, I. B., Karlstrom, B., og Cederholm, T. Mediterranean and carbohydrate-restricted diets and mortality among elderly men: a cohort study in Sweden (2010) Am.J.Clin.Nutr. (92), 4, 967-974.
Nye nordiske næringsstoffsanbefalinger, Nordisk ministerråd, NNR -2012 http://www.norden.org/sv/tema/nordic-nutrition-recommendation/