Forskning om kosthold, helse og forebygging

Forskning viser at plantebaserte dietter har flere helsefordeler
Resultater fra mange studier peker i samme retning: Plantebaserte kostholdsmønstre har flere helsefordeler

Mange vitenskapelige studier viser resultater som peker i samme retning: Plantebaserte kostholdsmønstre, både 100 % plantebasert kosthold og et hovedsakelig plantebasert kosthold har flere helsefordeler. Dette gjelder flere typer studier; både studier som har sett på effekt av enkelte næringsstoffer, enkelte matvarer og ulike typer kosthold. Kunnskapsoppsummeringer og uttalelser til flere uavhengige ekspertpaneler anbefaler derfor bevegelse i en retning av et mer plantebasert kosthold.

Det finnes for eksempel solid bevismateriale (evidens grad 1), overbevisende årsakssammenheng mellom vegetarisk kosthold og dødelighet av iskemisk hjertesykdom (hjerteinfarkt) (1,2). Gunstige helseeffekter av middelhavsdietten, dvs. dietten med større andel av matvarer fra planteriket som belgvekster, nøtter og grønnsaker, og ganske lav andel animalske matvarer er godt dokumentert.

Selv om nyere forskning viser at sammenheng mellom inntaket av enkelte næringsstoffer, som f.eks. mettet fett, og sykdomsutvikling ikke er så direkte som man tidligere hadde trodd, viser utallige studier at bevegelse i retning fra et typisk vestlig, animalsk-basert mot et mer vegetarisk/ et mer plantebasert kosthold kan gi bedre helse, lengre liv, forebygge sykdommer og gi bedre livskvalitet (3,4,5).

Om vitenskapelige studier, forskning og evidens generelt

Vegetarisk og vegansk kosthold generelt – helseaspekter

Et mer plantebasert kosthold

Middelhavskosthold

Forskning om ernæring og næringsstoffer (protein, B12, D, jod, B2, Jern, Kalsium)

Spebarn og graviditet

Barnets utvikling

Forskning om kosthold og dødelighet

Forskning om kosthold og kreft

Forskning om kosthold, hjerte- og karsykdommer og høyt blodtrykk

Forskning om kosthold og diabetes type to

Forskning om kosthold, overvekt og fedme

munnhule, mage og tarm

–Divertikler (utposninger) i tykktarm

Crowe FL, Appleby PN, Allen NE, Key TJ. Diet and risk of diverticular disease in Oxford cohort of European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC): prospective study of British vegetarians and non-vegetarians. BMJ. 2011 Jan 19;343(jul19_4):d4131.–Forskning om gallesten (mer info kommer)

Nervesystem

Stoffskifte og hormoner

Muskler og skjelett

Hud

Resultater fra mange studier peker i samme retning: Plantebaserte kosttyper har flere helsefordeler

Nasjonalt råd for ernæring (1) oppsummerer (side 69):

«I en studie av Fung og medarbeidere (85 168 kvinner og 44 548 menn som ble fulgt over 26 år) fant man at lav-karbohydratkosthold basert på animalske matvarer var assosiert med økt total dødelighet, mens grønnsaksbasert lav-karbohydrat kosthold var assosiert med redusert dødelighet (15). Sjögren og medarbeidere fant også at lav-karbohydrat kosthold øker risiko for total dødelighet sammenlignet med et middelhavskosthold blant eldre svenske menn (16)»

Les også: En studie fra 2014 viser lignende resultater

Kilder:

«Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer», Nasjonalt råd for ernæring, 2011, http://helsedirektoratet.no/publikasjoner/kostrad-for-a-fremme-folkehelsen-og-forebygge-kroniske-sykdommer/Publikasjoner/kostrad-for-a-fremme-folkehelsen-2011.pdf
Craig WJ, Mangels AR: Position of the American Dietetic Association: vegetarian diets. J Am Diet Assoc 2009, 109(7):1266-1282; http://www.vrg.org/nutrition/2009_ADA_position_paper.pdf
Fung, T. T., van Dam, R. M., Hankinson, S. E., Stampfer, M., Willett, W. C., og Hu, F. B. Low-carbohydrate diets and all-cause and cause-specific mortality: two cohort studies (2010) Ann.Intern.Med. (153), 5, 289-298.
Sjogren, P., Becker, W., Warensjo, E., Olsson, E., Byberg, L., Gustafsson, I. B., Karlstrom, B., og Cederholm, T. Mediterranean and carbohydrate-restricted diets and mortality among elderly men: a cohort study in Sweden (2010) Am.J.Clin.Nutr. (92), 4, 967-974.
Nye nordiske næringsstoffsanbefalinger, Nordisk ministerråd, NNR -2012 http://www.norden.org/sv/tema/nordic-nutrition-recommendation/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s