vegetarmat på reise

Mat på tur og reise

Å spise kjøttfritt på tur og reise er fullt mulig! Skal du reise til utlandet og vil vite hvor du kan spise sunt? Mange restauranter og kafeer over hele verden tilbyr spennende mat med lokale tradisjoner!

På tur i marka – mattermos eller niste

På tur i marka er mattermos eller vanlig niste et godt alternativ. Kakao kan lages med havremelk eller soyamelk. Brødskiver med peanøttsmør holder lenge. Ristede mandler, peanøtter og mørk sjokolade er sunt, godt, gir mye energi og lettvint. Såkalt proteinbar eller Nutrilett bar er et godt alternativ til tur, den gir mye energi, protein, næring og veier lite. Les også: Vegetarmat og kjøttfritt kosthold – en kort innføring

På utenlandsreise

Nettstedet Happy Cow har full oversikt over veganske og vegetar restauranter, kafeer, bakerier o.a. Så, det er ingen grunn til å spise hva som helst når du er ute på reise.

www.happycow.net  – Compassionate Eating Guide. Nesten 3000 spisesteder bare i Europa! Her finner du også massevis av spennende oppskrifter, både vegetariske og veganske, informasjon om vegetarisk og vegansk kosthold, med info om innhold av proteiner, vitaminer og andre næringsstoffer i vegetarisk og vegansk mat.

Vegetarmat på skogstur eller fjelltur

Proteinbar, kjeks og nøtter er lettvint og sunt (velg en sunnere type kjeks da, som Bixit). Nutrilett inneholder melkepulver. Organic Food Bar Protein er helt vegansk, dvs. uten noenting animalsk.

Bilde: Nutrilett brukes til slanking, men kan fint fungere som turmat. Det er 13 g protein i en bar, koster 35 kroner for en bar. Alle matvarebutikker selger Nutrilett

Vegansk proteinbar. Fås kjøpt på helsekostbutikker

Vegetarmat på en lengre fjelltur og telttur – Real Turmat FryTech

Hva skal man spise når man skal på fjelltur og vil spise vegetar eller vegansk? 

På alle sportsbutikker finner du frysetørket vegetar/ vegansk turmat på posen fra Real turmatDette er et bra alternativ – frysetørket mat på pose, både middag og frokost.

Middag og frokost, turmat på pose

“Thai Red Curry (Vegan) 500 g og Pasta I Tomatsaus (Vegan) er vegansk tur-middag. Smaker utmerket, næringsrikt, hele 21 % proteiner.

Posene er lette og tar lite plass i sekken. Husk å ta med en skje. Eneste du trenger å gjøre er koke vann, tilsette i posen, blande godt og vente i 6 minutter. Og så kan du nyte denne næringsrike, proteinrike, velsmakende og ikke minst dyrevennlige middagen. Kan spises rett fra posen. Praktisk, lettvint og næringsrikt.

I tillegg til å være helt vegetabilsk/ vegansk, er Thai Red Curry (Vegan) 500 g og Pasta I Tomatsaus (Vegan) 500 g – se mer her.

Real Turmat er hovedsaklig tilberedt av norske friske råvarer som er skånsomt foredlet i en egenutviklet tørkeprosess.

Real har også en velsmakende og sunn frokost på pose, som er vegetarisk, Fruktmüsli med havregryn, ristede rugflak og tørket frukt. Av animalske ingredienser inneholder denne kun tørrmelk.

Ingredienser i denne næringsrike og sunne frokosten: Ristede hveteflak, tørrmelk, havregryn, rosin, ananasbiter (ananas sukker), cornflakes, sukker, banan (banan, kokosolje, sukker, honning, aroma), ristede rugflak og krydder.

På hyttetur med venner – vegetarisk taco

Skal dere på hyttetur? Ta med vegetar tacoblanding! Denne tacoblandingen får du kjøpt på f.eks. COOP, Meny og andre store supermarkeder. Laget med soyaprotein og koster kun 19 kroner (en pose er nok til 2 – 3 porsjoner). Husk kjøpe en boks hakkede tomater. Blandes med litt vann og tomatene, og varmes opp i en kjele i ca. tre minutter.

Meny, Rema og Coop har vegetarisk tacoblanding – soyaprotein med tacokrydder, koster kun 19 kroner, til tre porsjoner

Vegetarmat på hyttetur – DNT eller private hytter

Ring til hyttene og si at du vil ha vegetarmat. Si at bønner, linser og kikerter på boks er ok. Dette kan du spise istedenfor kjøtt. Du kan ev. ta med deg linser på boks og be kokken om å tilsette dem i f.eks. suppe eller gratengen (hvis de ikke finner på noen egen mat til deg).

Paprika fylt med kikerter og gratinert med norsk geitost, Gjendesheim turisthytte

Vegetarmat på tur
Vegetarmat på tur

Fløtegratinerte grønnsaker med grønne linser og urtestekte poteter, Toftemo turiststasjon, ved porten av Dovrefjell.

 Salat med proteinrike røde bønner, Grimsdalshytta 

jordbar-vegetarmat-dessert.jpg 

Vegetarisk dessert på hyttetur, Ruste seter

blomkalsuppe-vegetarmat-hyttetur.jpg

 Gratinerte grønnsaker, Grimsdalshytta

Liomseter kan vegetar for turister

Nord for Lillehammer ligger Liomseter. Vertskapet kan lage ordentlig middag – linsegryter, koskosgryter og spennende salater. Liomseter anbefales for vegetarianere. 

Saftige veganburgere – linsekarbonader på Liomseter

 Linsegryte med grønnsaker, Liomseter

 Sunn vegansk dessert på Liomseter

Ammeku


Les om bønner her

glasses with grains