Hummus ingredienser

Hummus oppskrifter

Hummus er en libanesisk rett som lages av kikerter, olje, hvitløk, sesamsmør (tahin) og kummin. I tillegg finnes det mange varianter: uten tahin, med rødbeter, linser osv. Dette er en sunn, proteinrik og mettende rett.

Klassisk hummusoppskrift

Til 4 porsjoner hummus behøver du:

2 dl tørkede kikerter (kjøpes på Rema 1000, helsekostbutikker eller innvandrerbutikker). Kikerter på boks, ferdigkokte, som du også kan kjøpe på de samme butikkene, og kan helt klart også brukes til hummus, slik du får en lynrask middag eller mellommåltid.
4 dl vann til bløtlegging og ytterligere 6 dl vann til koking
sitronsaft fra ½ sitron
3 ss olje, f.eks. økologisk ikke-raffinert rapsolje
1 fedd presset hvitløk
En dl tahini (sesamsmør)
1 dl vann
salt etter smak
pepper

Hvor kjøpe kikerter?

Tørkede kikerter kan du kjøpe på f.eks. Ica, ca. 19 kroner for 400 gram. Hva er kikerter? Les også: Næringsinnhold i linser, kikerter o.a. belgvekster

Hvordan bløtlegge kikerter?

Kikerter bløtlegges i rikelig med vann ca. 8 – 12 timer, skylles, kokes i ca. 30 – 60 minutter. Les: Bønner, erter, linser og kikerter – koketips og bløtlegging

Bløtlegging av bønner, linser, erter, kikerter, nøtter, kjeBløtlegging av belgvekster, nøtter-korn øker-opptaket-næringsstoffer
Bløtlegging av bønner, linser, erter, kikerter, nøtter, kjerner og korn øker opptaket og utnyttelsen av næringsstoffer

Tilberedning av hummus

Kikertene bløtlegges i ca 10 – 12 timer i rikelig mengde kaldt vann.
Kikertene skylles godt, kokes i nytt vann i ca 40 – 60 minutter. De er ferdige når de blir litt myke. Hell av kokevannet, og skyll kikertene godt i kaldt vann.
Kjør kikertene i en foodprosessor eller mos godt.
Tilsett de resterende ingrediensene og bland godt.
Tilsett litt av kokevannet til kremete konsistens.

Server hummus

Noen dråper olivenolje (eventuelt rapsolje) helles over hummus, samt koriander og kayennepepper. Spises med pitaprød.

Tahin er smør av sesam

Uten tahini

Helsedirektoratet kom i 2007 med «Kokebok for alle». Tahini er noen eksotiske greier, ikke alle vil lete etter tahini i ulike eksotiske butikker. Men dette er ikke noe problem! Tahini kan lett erstattes med majones

Oppskrift på hummus uten tahini

  • 400 gram kokte kikerter
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 spiseskjeer sitronsaft
  • Halv teskje salt
  • 1 kryddermål pepper
  • 1 teskje spisskummen eller karve
  • 3 spiseskjeer majones (kan erstattes av vanlig rapsolje eller olivenolje, helst kaldpresset)

Slik lager du hummus uten tahini:

Hell ut væsken fra kikertene og skyll godt med kaldt vann.
Tilsett finhakket hvitløk og sitronsaft og mos kikertene godt med stavmikser eller i en foodprosessor.
Tilsett spisskummen, pepper og majones, og bland godt. Hell litt olivenolje på toppen.

Kan serveres med libanesisk brød eller pitabrød (noe du finner på innvandrerbutikker). Finner du ikke det, kan bruke tortilla (en slags lefse) du bruker til wrap elelr taco. Du kan gjerne servere grønnsakssalat, f.eks. med tomater, grønn paprika, finsnittet kål, avokado, litt sitronsaft, pepper og kaldpresset rapsolje. Sunnere og raskere måltid finner du neppe!

Hummus kan også serveres helt bar, som supersunn dipp til grønnsaker eller til og med potetgul.

dip taco
dip taco

Hummus kan og brukes som pålegg!

Bare ha hummus stående i en oppbevaringsboks eller i en glassboks (f.eks. fra sylteagurker) i kjøleskapet. Utrolig mettende!

Varianter

Vil du variere litt, kan du tilberede hummus med f.eks. soltørkede tomater, oliven, pesto, ovnsbakt paprika o.a. For eksempel: Rask hummus av røde linser – oppskriften finner du på Veganmisjonen.com – norsk blogg om vegetar mat

Bruk kikerter på boks og spar tid

Vil du spare tid, kan du bruke kikerter på boks. Kikerter på boks kan du kjøpe på Rema 1000, Kiwi, Meny og flere andre butikker.