Kilder til jern i kosten fullkornsprodukter, linser, bønner

Retningslinjene anbefaler plantebasert kosthold ved behandling av diabetes type to

Program/retningslinjer for behandling av diabetes 2017, Standards of Medical Care in Diabetes  utgitt av American Diabetes Association er publisert. Det anbefales et plantebasert  kosthold som en del i behandlingen av diabetes, ved siden av middelhavskosthold og DASH (Dietary Approaches til Stop Hypertension). Enumettet fett og omega-3 fettsyrer er gunstig ved diabetes. Det understrekes også at det ikke er bevis for en perfekt balanse mellom karbohydrater, fett og proteiner som bør anbefales til alle.

Her et et utdrag fra Programmet:

Tabell 4.1 – MNT recommendations

As there is no single ideal dietary distribution of calories among carbohydrates, fats, and proteins for people with diabetes, macronutrient distribution should be individualized while keeping total calorie and metabolic goals in mind. (evidence grade E)

A variety of eating patterns are acceptable for the management of type 2 diabetes and prediabetes including Mediterranean, DASH, and plant-based diets. (evidence grade B)

Carbohydrate intake from whole grains, vegetables, fruits, legumes, and dairy products, with an emphasis on foods higher in fiber and lower in glycemic load, should be advised over other sources, especially those containing sugars. (evidence grade B)

People with diabetes and those at risk should avoid sugar-sweetened beverages in order to control weight and reduce their risk for CVD and fatty liver (evidence grade B) and should minimize the consumption of foods with added sugar that have the capacity to displace healthier, more nutrient-dense food choices (evidence grade A)

Fett-typer som er sunt ved diabetes

Det er enumettet fett og omega-3 fettsyrer, bl.a. fra planter, som fremheves som fettypene som er fordelaktig ved diabetes:

Whereas data on the ideal total dietary fat content for people with diabetes are inconclusive, an eating plan emphasizing elements of aMediterranean-style diet Rich in monounsaturated fats may improve glucose metabolism and lower CVD risk and can be an effective alternative to a diet low in total fat but relatively high in carbohydrates. (evidence grade B)
Eating foods rich in long-chain v-3 fatty acids, such as fatty fish (EPA and DHA) and nuts and seeds (ALA) is recommended to prevent or treat CVD (evidence grade B); however, evidence does not support a beneficial role for v-3 dietary supplements. (evidence grade A)

Kilde: American Diabetes Association. Standards of Medical Care in Diabetes – 2017. Diabetes Care. 2017;40(Suppl 1):S1-S135.

Lenke til retningslinjene er her

Les også:

Utdrag fra Nasjonal faglig retningslinje for diabetes

Kosthold og kostsammensetning ved alle former for diabetes

Sterk anbefaling
Det anbefales at personer med diabetes har en kost i tråd med Helsedirektoratets kostråd, men matvarer med mye stivelse og sukker påvirker blodsukkeret, og derfor bør inntaket av slike matvarer tilpasses den enkelte. Ved bruk av måltidsinsulin tilpasses dosen inntaket. Kosten kjennetegnes av:
  • rikelig med grønnsaker
  • daglig inntak av bær og frukt
  • rikelig med belgvekster (bønner, erter og linser)
  • fullkornsprodukter med mye fiber, hele korn og kjerner
  • fisk/sjømat og fugl i større grad enn rødt kjøtt, og rene råvare framfor farse-produkter
  • magre meieriprodukter
  • matoljer (som olivenolje og rapsolje), og myke/flytende margariner (med mye umettet fett), nøtter og kjerner som fettkilder
  • begrenset inntak av alle typer tilsatt/fritt sukker, inkludert fruktose (maksimalt ca 10 energiprosent; 50-70 g eller 25-35 sukkerbiter per dag), og moderat bruk av energifrie søtstoffer
  • begrenset mengde salt

Ved diabetes type 2 er det dokumentasjon for å anbefale kostmønstrene under. Alle kostmønstrene er også forenelig med kostrådene ovenfor:

  • tradisjonell middelhavskost
  • moderat karbohydratredusert kost
  • kost med lav glykemisk indeks

Rinaldi S, Campbell EE, Fournier J, O’Connor C, Madill J. A comprehensive review of the literature supporting recommendations from the Canadian Diabetes Association for the use of a plant-based diet for management of type 2 diabetes. Can J Diabetes 2016;40:471–477

Ashkan Afshin, Renata Micha, Shahab Khatibzadeh, Dariush Mozaffarian: Consumption of nuts and legumes and risk of incident ischemic heart disease, stroke, and diabetes: a systematic review and meta-analysis. First published June 4, 2014, doi: 10.3945/ajcn.113.076901 Am J Clin Nutr July 2014 vol. 100 no. 1 278-288
http://ajcn.nutrition.org/content/100/1/278.full