Hva er optimale kolesterolverdier?

Optimale kolesterolverdier – normale verdier varierer med alder, kjønn m.m.

Hva er optimale kolesterolverdier? Og er de optimale kolesterolverdiene like for alle? Hvor høyt kolesterol du kan «tillate» deg er avhengig av din alder, kjønn og andre faktorer som blodtrykk, vekt, røyking, kosthold, aktivitetsnivå og eventuelle andre sykdommer og medisinbruk. 

Sagt forenklet, jo flere risikofaktorer du har jo lavere kolesterolnivå bør du tilstrebe. Kolesterolverdiene kan forbedres til en stor grad av kosthold og vektnedgang. Hvis du legger om til et plantebasert kosthold, er det mye enklere å oppnå optimale kolesterolverdier.

Optimale kolesterolverdier varierer – kjenn dine risikofaktorer

Det finnes ikke noen pålitelige tegn på høyt kolesterol og aterosklerose før sykdommen er kommet ganske langt. Derfor kan det hjelpe å vite om sine risikofaktorer for å utvikle hjerte- og karsykdom og kolesterolnivå (eller la fastlegen ha kontroll). Overvekt, røyking og usunt kosthold er risikofaktorer for høy kolesterol. Høyt kolesterol fører ikke alltid til sykdom, men er en viktig risikofaktor i utvikling av hjerte- og karsykdommer.

«Hva påvirker kolesterolverdiene? Hos personer som ikke har arvelig høyt kolesterol er kosthold som regel den viktigste påvirkningen på kolesterolet i blodet. Dette var det bare halvparten som visste om i undersøkelsen. Kostholdsfaktorer som kan øke LDL-kolesterolet er først og fremst mye mettet fett i forhold til umettet fett (f. eks. smør og palmeolje sammenliknet med rapsolje og olivenolje) og transfett,»

dette var i en artikkel skrevet av Erik Arnesen, som har mastergrad i samfunnsernæring og er medlem i Nasjonalt råd for ernæring, om kolesterol på nettsider til Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (arkivert). Les også: Hva med Hexeberg klinikk – kritikk

Kostholdsendringer for å redusere og optimalisere kolesterolverdier:

Her finner du flere praktiske tips og forslag til sunne bytter for et hjertevennlig kosthold

Optimale/ønskelige verdier for kolesterol

Har du ikke en kjent hjerte- og karsykdom, er verdiene optimale dersom:

  • Totalkolesterol <5,0 mmol/L
  • LDL-kolesterol <3,0 mmol/L
  • HDL-kolesterol >1,0 mmol/L (menn) eller >1,3 mmol/L (kvinner)
  • Total-/HDL-kolesterol-ratio <5
  • Triglyserider <1,7 mmol/L

Har du fått påvist en hjerte- og karsykdom eller er i en høy risikogruppe, er det opp til legen din å avgjøre hvilke kolesterolverdier som gjelder i ditt tilfelle.

Kolesterolverdier og åreforkalkning

Kolesterol er et fettstoff som produseres i kroppen, nemlig i lever, og er en livsnødvendig del av cellemembran. Men når man har for mye kolesterol i blodet, avleires kolesterolet i store og små blodårer i ulike organer i kroppen, skader blodårene og fører til aterosklerose, eller tetter blodårer og gir åreforkalkninger. Aterosklerose kan i sin tur føre til sykdommer som hjertekrampe, hjerteinfarkt, hjerneslag, hjerneblødning, abdominal angina (magesmerter etter måltid pga. trange blodårer i tarmkrøset), gangsperre (smerter i bena ved gange) og impotens (erektil dysfunksjon).

Normale, men ikke optimale kolesteroltall – hvis du ikke er i risikogruppe

Sjekk normale (ok men ikke optimale) kolesterolverdier (referanseområder) på nettsider til laboratoriet Furst:

Total kolesterol, referanseområde

KjønnAlderReferanseområdeEnhet
Kvinne0 – 29 år2,9 – 6,1mmol/L
Kvinne30 – 49 år3,3 – 6,9mmol/L
Kvinne> 50 år3,9 – 7,8mmol/L
Mann0 – 29 år2,9 – 6,1mmol/L
Mann30 – 49 år3,3 – 6,9mmol/L
Mann> 50 år3,9 – 7,8mmol/L

HDL-Kolesterol, referanseområde

KjønnReferanseområdeEnhet
Kvinne0,95 – 2,74mmol/L
Mann0,75 – 2,14mmol/L

LDL-Kolesterol, referanseområde

KjønnAlderReferanseområdeEnhet
Kvinne0 – 29 år1,15 – 4,34mmol/L
Kvinne30 – 49 år1,35 – 4,74mmol/L
Kvinne> 50 år1,95 – 5,34mmol/L
Mann0 – 29 år1,15 – 4,34mmol/L
Mann30 – 49 år1,35 – 4,74mmol/L
Mann> 50 år1,95 – 5,34mmol/L

Kolesterolverdier i blodprøvesvar, tolkning

Laboratoriet Furst bruker følgende retningslinger ved analyse av blodprøvesvar. Er kolesterol > 6 mmol/L, bør verdien kontrolleres i ny prøve. Ved nivå 5 – 6 mmol/L er kontrollprøve bare aktuell hos personer under 50 år. Er forskjellen mellom kolesterol i de to prøver mer enn 0,5 mmol/L, bør en tredje prøve tas. Ved lett forhøyde kolesterolverdier bør også HDL-kolesterol og triglyserider bestemmes og trekkes inn i risikovurderingen. Følgende retningslinjer kan være til hjelp:

<5,0mmol/LØnskelig nivå.
5,0 – 6,4mmol/LLett hyperkolesterolemi, kostråd avhengig av alder, andre risikofaktorer o.l.
6,5 – 7,9mmol/LModerat hyperkolesterolemi. Diettbehandling.
 >8,0mmol/LUttalt hyperkolesterolemi. Diettbehandling, evt. supplert med medikamenter.

Kilde: Laboratoriet Furst og Nasjonale Retningslinjer for individuell primærforebygging av hjerte-karsykdommer (IS-1550, 2009)