hva er bearbeidet kjøtt kreft

Usunt kjøtt – kjøttdeig, pålegg, rødt, stekt og grillet kjøtt – kreftrisiko

Usunt kjøtt er først og fremst bearbeidet kjøtt fordi det er kreftfremkallende, gir mye salt og øker risiko for hjerte- og karsykdom (høyt blodtrykk, åreforkalkning og hjerneslag), og diabetes type to. Eksempler på bearbeidet kjøtt er pålegg, pølser, bacon, salami, samt det meste av kjøttdeig og farseprodukter tilsatt salt.

Hvorfor er det usunt med rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt? Inntak av rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt bør begrenses grunnet økt risiko for utvikling av tykktarmskreft, flere andre typer kreft, hjerte- og karsykdom i diabetes type 2. Dette er anbefaling i både kostholdsråd fra Nasjonalt råd for ernæring, «Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer», The World Cancer Research Fund, norske pasientforeninger, kreftforeningen USA og flere andre fagpanel.

Hva er bearbeidet kjøtt? Det er i praksis alle ferdigprodukter av kjøtt

Bearbeidede kjøtt er (definisjonen til WHO) alle ferdigprodukter av både rødt og hvitt kjøtt som er

  • tilsatt salt eller
  • konservert med nitrat, nitritt (tilsetningsstoffet E250), eller
  • som er røkt, eller
  • som er tilsatt andre stoffer og bearbeidet —for å forbedre smak eller lukt, eller —for å forlenge holdbarhet.

Alt dette er bearbeidet kjøtt: Kjøttdeig (hvis kjøttdeig er tilsatt salt), pålegg (både fet og magert), pølser (også av kylling), kjøttkaker, leverpostei, pateer o.l., både av rødt kjøtt og av kylling og kalkun. 

Hva skjer hvis man spiser bearbeidet kjøtt?

Bearbeidet kjøtt øker risiko for mange sykdommer. Problemene er følgende:

  • Bearbeidet kjøtt er kreftfremkallende, 
  • i tillegg inneholder bearbeidet kjøtt ofte mye salt, mettet fett og energi – dette øker blodtrykk, kolesterol og vekt.
  • I Norge kommer hele 50 % av kjøttinntaket fra bearbeidet kjøtt (1 – faktaboks 9.1).
  • Også 30 % av saltinntaket i norsk kosthold kommer med kjøttprodukter.

Er kjøttdeig bearbeidet kjøtt? også av kylling og kalkun?

Når kjøttdeig er tilsatt salt, er dette bearbeidet kjøtt. Dette gjelder både kylling-, kalkun- og svinekjøttdeig, samt storfe- og saue-kjøttdeig.

Kjøttdeig næringsinnhold – ca 150 kilokalorier per 100 gram kjøttdeig

Næringsinnholdet i kjøttdeig varierer veldig. Noen kjøttdeig er tilsatt salt, andre – ikke. Kyllingkjøttdeig (First Price-eksempel) gir 154 kilocalorier, 10 gram fett og 17 gram protein. Kyllingkjøtt gir også kolesterol, selv om dette ikke står på pakningen. Kjøttdeig av svin gir 157 kcal, 9 gram fett og 19 gram protein. De fleste typer kjøttdeig er tilsatt salt. Selv om produktet er merket med Nøkkelhullet, hører slik kjøttdeig inn i kategorien bearbeidet kjøtt, og ingen små mengder er trygge.

Er mager kokt skinke bearbeidet kjøtt?

Ja, det er det. Unntaket er hjemmelagd kokt skinke. 

Hva er ikke bearbeidet kjøtt?

Rått kjøtt og kjøttdeig, som ikke er tilsatt salt eller noe annet, er ikke bearbeidet kjøtt. Kjøper du kjøtt – file, nakkekotteletter, kyllinglår og tilbereder hjemme, regnes ikke dette som bearbeidet kjøtt. Men når du steker eller griller kjøttet, dannes det en annen type kreftfremkallende stoffer i kjøttet.

Eksempler på bearbeidet kjøtt

Det er ikke bare bearbeidet kjøtt av storfe, svin og sau som er kreftfremkallende. Også kyllingpølser, kyllingnuggets, kyllingpålegg, kyllingpateer o.l. produkter laget av kylling er kreftfremkallende. Mesteparten av slike produkter bearbeides/konserveres ved å tilsette salt og/eller natriumnitrat eller natriumnitritt E250, eller er røykt, eller tilsatt andre tilsetningsstoffer.

Det er i praksis alle ferdigprodukter av både rødt og bearbeidet kjøtt som finnes i butikker, som følgende:

  • pålegg, både mager og fett, av storfe eller kylling,
  • bacon, også magrere variant,
  • pølser, uansett om det er kyllingpølse eller svinepølse eller storfepølse. Jo mer salt og mettet fett, desto mer usunt i tillegg til den kreftfremkallende effekten
  • leverpostei,
  • kjøttkaker, medisterkaker,
  • kyllingnuggets,
  • bodpudding, lungemos, leverpostei,
  • rå kjøttdeig hvis det er tilsatt salt,
  • kjøttdeigprodukter.

WHO, WCRF og Kreftforeningen fraråder å spise bearbeidet kjøtt

Allerede i 2015 konkluderte WHO med at ferdigprodukter av kjøtt, eller såkalt bearbeidet kjøtt, både rødt og hvitt, er sikkert kreftfremkallende for mennesker, og i sine råd til publikum sier WHO at bearbeidet kjøtt bør unngås på regelmessig grunnlag. I Norge kommer dessverre hele 50 % av kjøttinntaket fra bearbeidet kjøtt. I dag sier de største norske pasientforeningene det samme: Unngå bearbeidet kjøtt så langt det er mulig. Kreftforeningen skriver på sine nettsider om kosthold og kreftforebygging:

«Begrense mengden rødt kjøtt og unngå bearbeidede kjøttprodukter som bacon, kjøttdeig og pølser, så langt det er mulig. Hvis du spiser kjøtt, er det best å velge hvitt kjøtt, rent kjøtt og magre kjøttprodukter med lite salt.»

LHL fraråder bearbeidet kjøtt

Også Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, LHL, gir samme oppfordring til publikum: LHL skriver følgende i sine forebyggende kostholdsråd:

«Begrens inntaket av rødt og bearbeidet kjøtt. Mindre enn 500 gram per uke, og så lite bearbeidet kjøtt som mulig.» «Spis mest mulig plantebasert mat. Fem eller flere porsjoner frukt og grønt, grove kornprodukter og/eller belgvekster. Begrens inntaket av raffinerte kornprodukter.»

USAs kreftforening om bearbeidet kjøtt, 2020

Mye av bearbeidet kjøtt, som pølser, hører i tillegg under kategorien ultraprosessert mat. Også nyere forskning, fra 2021, viser at ferdigprodukter av kjøtt skader helsen.

Conclusions: The current findings support that higher consumption of ultra-processed foods is associated with increased risk of CVD incidence and mortality. Although additional research in ethnically diverse populations is warranted, these findings suggest cardiovascular benefits of limiting ultra-processed foods.

Juul F, Vaidean G, Lin Y, Deierlein AL, Parekh N. Ultra-processed foods and incident cardiovascular disease in the Framingham Offspring Study. J Am Coll Cardiol. 2021;77(12):1520-1531. doi: 10.1016/j.jacc.2021.01.047 

Ostfeld R, Allen KE. Ultra-processed foods and cardiovascular disease: where do we go from here? J Am Coll Cardiol. 2021;77(12):1532-1534. doi: 10.1016/j.jacc.2021.02.003

Nordisk ministerråd

En stor kunnskapsoppsummering fra 2014,  NNR-2012 – Nordiske ernæringsanbefalinger, utført i regi av Nordisk ministerråd, har konkludert med følgende når det gjelder bearbeidet kjøtt (1):

“There is strong epidemiological evidence that high consumption of processed meat increases the risk of colorectal cancer, type-2 diabetes, obesity, and coronary heart disease. Similar, but weaker, associations have been observed for red meat.»

Les også:

Bearbeidet kjøtt som pølser, kjøttpålegg fra butikk o.l. øker tisiko for kreft i tykktarm
Bearbeidet kjøtt som pølser, kjøttpålegg fra butikk o.l. øker tisiko for kreft i tykktarm

Verdens ledende kreftforskere ved WCRF advarer mot bearbeidet kjøtt, også små mengder

Verdens ledende kreftforskningsorganisasjon WCRF, Worlds Cancer Research Fund, fraråder å spise bearbeidet kjøtt av både rødt kjøtt og hvitt kjøtt inntil vi vet mer (3):

“Meat and cancer – the evidence. There is strong evidence that processed meats are a cause of bowel cancer. When meat is preserved by smoking, curing or salting, or by the addition of preservatives, cancer-causing substances (carcinogens) can be formed. These substances can damage cells in the body, leading to the development of cancer. (…)

Even eating a small amount of processed meat on a regular basis increases our bowel cancer risk. WCRF UK continues to fund research in this area, but because of these current findings we advise people concerned about cancer risk to avoid processed meat whenever possible. Processed meat may increase our chances of developing bowel cancer because it can containseveral cancer-causing substances.

For example, processed meat, like bacon and ham, may havehigher levels of N-nitroso compounds than fresh red meat. These can damage DNA in our cells. Processed meat made from red meat contains haem – a substance which may also increase our cancer risk. Most processed meat is made from red meat but sausages, ‘bacon’ and processed sandwich meat (such as turkey slices) made from poultry are also best avoided until we know more.»

Lenke er her http://cancer-code-europe.iarc.fr/index.php/en/)

Også Verdens helseorganisasjon WHO og Harvard Universitet fraråder å spise ferdigprodukter av kjøtt

«Avoid processed meat; limit red meat…»

lenke er herhttp://www.aicr.org/enews/2014/08-august/faq-processed-meat-and.html  og  http://www.aicr.org/reduce-your-cancer-risk/recommendations-for-cancer-prevention/recommendations_05_red_meat.html)

“Research suggests that regularly eating even small amounts of cold cuts, bacon, sausage and hot dogs increase colorectal cancer risk, which is why AICR recommends avoiding these foods, except for special occasions.»

Lenke er her http://www.health.harvard.edu/healthy-eating-plate)

«..avoid bacon, cold cuts, an other processed meats»

Også kyllingpølser kan føre til kreft

Bearbeidet kjøtt øker kreftrisikoen
Bearbeidet kjøtt som pølser, pålegg o.a. av både rødt kjøtt og hvitt kjøtt frarådes av verdens ledende kreftforskere, grunnet økt risiko for kreft i tykktarm og endetarm

Det er mange som ikke vet at store kreftforskningsinstitusjoner advarer mot å spise pølser, kjøttpålegg og andre produkter av bearbeidet kjøtt, også i små mengder, på regelmessig basis.

Når grillsesongen er i gang, er det slik at salg av pølser skyter i været. I Norge er pølser og annet bearbeidet kjøtt en viktig del av matkulturen. Alle barnebursdager feires med pølser, og både voksne og barn spiser kjøttpålegg nesten daglig. Det er de færreste som vet at bearbeidet kjøtt er kreftfremkallende, og fire store organisasjoner advarer mot å spise bearbeidet kjøtt, også i små mengder, på regelmessig basis.

Pølser, ikke bare av grisekjøtt og storfekjøtt, men også av kylling og kalkun, hører til under kategorien bearbeidet kjøtt. Alle ferdigprodukter av kjøtt, både hvitt og rødt, der man under produksjonen har tilsatt enten salt eller natrium nitritt E250 eller natriumnitrat E251, eller kjøttprodukter som har vært røkt klassifiseres som bearbeidet kjøtt. Les intervju med Vegetarlegen, Kreftforeningen, Helsedirektoratet og Fedon Lindberg her http://www.vg.no/forbruker/helse/helse-og-medisin/advarer-mot-aa-legge-poelser-og-hamburgere-paa-grillen-i-sommer/a/23476999/

Det interessante er at bare noen få dager etter at VG publiserte artikkelen kom det en ny metastudie som viser at en porsjon bearbeidet kjøtt per dag øker risiko for å dø for tidlig med 15 %.

Advarselen mot pølser kommer fra fire anerkjente fagpaneler:

Metaanalyse fra 2014 om rødt kjøtt, bearbeidet kjøtt og kreft

En kunnskapsoppsummering (metaanalyse) fra 2013 (4) konkluderer med følgende:

«High intake of red and processed meat is associated with significant increased risk of colorectal, colon and rectal cancers. The overall evidence of prospective studies supports limiting red and processed meat consumption as one of the dietary recommendations for the prevention of colorectal cancer.» «The current evidence from prospective studies supports limiting the amount of red and processed meat in the high consumers for colorectal cancer prevention.»

En annen kunnskapsoppsummering (studiesammenfatning, metaanalyse) fra 2013 (5) indikerer økt risiko for kolorektal adenom (et forstadie til kreft i tykktarm og endetarm) med inntak av rødt og bearbeidet kjøtt:

«These results indicate an elevated risk of colorectal adenomas with intake of red and processed meat, but further prospective studies are warranted.»

Ved griling og steking av kjøttet dannes kreftfremkallende stoffer
Ved grilling og steking av kjøttet dannes kreftfremkallende stoffer

Stekt og grillet kjøtt

I eksperimentelle studier kan man også vise at det dannes kreftfremkallende (karsinogene) stoffer når matvarer stekes ved veldig høy temperatur, for eksempel ved grilling over åpen flamme (1-kap.9, 7,8,9). WCRF konkluderer med at det er mulig at grillet animalsk mat øker risiko for kreft i magesekk (1, 2).

Kilder:

  1. Rapporten «Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer» fra Nasjonalt råd for ernæring http://helsedirektoratet.no/publikasjoner/kostrad-for-a-fremme-folkehelsen-og-forebygge-kroniske-sykdommer/Publikasjoner/kostrad-for-a-fremme-folkehelsen-2011.pdf
  2. Food, nutrition, physical activity, and the prevention of cancer: a Global Perspective. Second expert report (2007) World Cancer Research Fund and American Institute for Cancer Research. ISSN/ISBN: 978-0-9722522-2-5 http://www.dietandcancerreport.org/cancer_resource_center/downloads/Second_Expert_Report_full.pdf
  3. Cancer Research Fund
  4. Doris S. M. Chan, Rosa Lau, Dagfinn Aune, Rui Vieira, Darren C. Greenwood, Ellen Kampman, and Teresa Norat: Red and Processed Meat and Colorectal Cancer Incidence: Meta-Analysis of Prospective Studies
  5. Aune D, Chan DS, Vieira AR, Navarro Rosenblatt DA, Vieira R, Greenwood DC, Kampman E, Norat T.: Red and processed meat intake and risk of colorectal adenomas: a systematic review and meta-analysis of epidemiological studies. Cancer Causes Control. 2013 Apr;24(4):611-27. doi: 10.1007/s10552-012-0139-z. Epub 2013 Feb 5.
  6. Egg, red meat, and poultry intake and risk of lethal prostate cancer in the prostate-specific antigen-era: incidence and survival. Cancer Prev Res (Phila). 2011 Dec;4(12):2110-21. doi: 10.1158/1940-6207.CAPR-11-0354. Epub 2011 Sep 19.
  7. Vikse R Reistad R Steffensen I-L Paulsen JE Nyholm SH Alexander J: Heterosykliske aminer i stekt kjøtt, Tidsskr Nor Lægeforen 1999; 119: 45-9
  8. Kreftforeningen https://kreftforeningen.no/forebygging/kosthold/hvorfor-rodt-kjott-oker-risiko-for-kreft/
  9. Folkehelseinstituttet  om stekt kjøtt om stekt kjøtt
  10. Matportalen.no (Mattilsynet i samarbeid med Helsedirektoratet, Nasjonalt folkehelseinstitutt, Veterinærinstituttet, Bioforsk, Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES), Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) og Statens strålevern)