
Munkebønner, mungbønner eller mung beans er små runde grøntbrunne bønner. Akkurat som andre belgvekster er munkebønner rike på protein, viktige aminosyrer, jern og fiber. I tillegg inneholder munkebønner litt omega-3 fettsyrer. Munkebønner må bløtlegges, men i en kortere tid enn andre bønner, i omtrent 5 timer. Munkebønner, eller mungbønner, mung beans, har også noe kortere koketid enn andre bønner, omtrent en halv time.
Bløtlegger du munkebønner i 10 timer, er koketiden enda kortere, 15 minutter.
De skal skylles godt etter bløtlegging, og kokes i nytt og rent vann.
For koking bruk en del munkebønner (etter bløtlegging) og to – tre deler vann.
Se næringsinnholdet i munkebønner her
Se oppskrifter med munkebønner her
Tips til hvordan spise munkebønner
Munkebønner er små i størrelsen. Derfor er det raskt å tilberede dem. Lag en sunn og proteinrik patè av munkebønner med litt salt, kaldpresset olivenolje, selerisalt og hvitløksalt. Mungbønnepatè kan brueks som pålegg på brødskive, gjerne med paprikaskiver eller ketsjup. Munkebønnepatè kan oppbevares i kjøleskapet i noen dager.
Kilder
- Belgfrukter – supermat, Norsk helseinformatikk, http://nhi.no/forside/belgfrukter-supermat-36245.html
- McCrory MA, Hamaker BR, Lovejoy JC, Eichelsdoerfer PE. Pulse consumption, satiety, and weight management. American Society for Nutrition 2010; Adv. Nutr. 1: 17-30. http://advances.nutrition.org/content/1/1/17.full.pdf+html
- Craig WJ, Mangels AR: Position of the American Dietetic Association: vegetarian diets. J Am Diet Assoc 2009, 109(7):1266-1282; http://www.vrg.org/nutrition/2009_ADA_position_paper.pdf
- http://www.dietitians.ca/Nutrition-Resources-A-Z/Factsheets/Vegetarian/Eating-Guidelines-for-Vegans.aspx
- http://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list – søk i amerikansk matvaredatabase
- Plantebasert ernæring, Bergseng og Hafsten http://veg-veg.no/butikk/helse/plantebasert/