fylt paprika

Fylt paprika – vegetar/vegansk oppskrift

Fylt paprika er en populær rett i flere land, og brukes i gresk, bulgarsk, moldovisk, polsk, kroatisk kjøkken. Hvert land har sin egen oppskrift på denne sunne retten. Både vegetarianere og kjøttspisere liker fylt paprika!

Du kan lett gjøre oppskriften vegetarisk, til og med vegansk. Bruk vegetabilsk kjøttdeig fra Hälsans Kök, tofu eller moste salatbønner. Bruker du salatbønner, bør du mose dem, tilsette litt sitronjus og ekstra fett.

Ingredienser til fylt paprika

  • 2 poser vegetarisk kjøttdeig
  • 2 dl ris
  • 2 bokser finhakkede tomater
  • 8 – 12 stykker av middelsstore paprika av ulike farger
  • 2 store løk
  • 1 stor gulrot
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 ts krydderurter, f.eks. provence blanding
  • Ev. sort pepper
  • Frisk persille
  • Rapsolje eller kokosolje til steking
grønn paprika rå hel

Paprika smaker utmerket med fyll – både vegetarianere og kjøttspisere kommer til å like paprika hvis den er fylt med noe godt og bakt i ovn

Slik tilbereder du fylt paprika med vegetarisk farse:

  • Kok ris
  • Bland risen med vegetarisk kjøttdeig, salte og pepre
  • Finhakk løk og stek i olje. Tilsett revet gulro og la det småkoke til de er møre.
  • Tilsett finhakkede tomater til løk og gulrøtter og la det putre i 5 minutter.
  • 1 dl av tomatblandingen blandes med ris og deig – det blir stuffing

Fjern «lokk» med stilken fra paprikaene, samt frøene, og fyll med stuffing, lukk med «lokkene»
Lag paprikaene i en kjele, hell over resten av tomatblandinen (sausen) oppå paprikaene

Hell litt lettsaltet vann i kasserollen, slik det bli ca. 2 cm på bunnen. Kok i 30 minutter

Servering

Server paprika med litt økologisk lettrømme og med sausen fra kasserollen. Du kan også finhakke hvitløk, tilsette litt vann og servere til. Krydderurter passer til, f.eks. ruccula og persille.

Et annet fyll til paprika – kikerter og pesto

Bruk kokte kikerter (ev. fra en boks). Du kan også bruke salatbønner eller linser. Mos dem med en gaffel eller i en blender. Tilsett pesto og litt sitronjus, bland godt sammen. Bland 1/1 med kokt ris. Du kan også blande inn litt vegansk fløte for en mildere smak. Stekt løk eller stekt sopp kan også brukes.