plantebasert kosthold bok

Boken Plantebasert kosthold på norsk – julegavetips 2021

Lurer du på hva du kan gi i gave til en som ønsker å spise sunnere? Eller grønnere, mer bærekraftig og miljøvennlig? Eller dyrevennlig? Denne boken, Plantebasert kosthold, inneholder alt du bør vite om hvordan spise plantebasert: matvarer, næringsstoffer, innkjøp og oppskrifter! Forfatterne er Tanja Kalchenko, lege og Nina C. Johansen, som har mastergrad i samfunnsernæring, og Mari Hult som er godt kjent og som står bak Vegetarbloggen.

Nina og Tanja har, gjennom sitt mangeårige engasjement i foreningen PAN Norge (tidligere Helsepersonell for plantebasert kosthold) tilegnet seg god kompetanse og kunnskap om plantebaserte kosthold, både teoretisk og praktisk. I denne boken gir vil deg alle svarene på hvordan du setter sammen et fullverdig plantebasert kosthold. Vi avliver myter og gir deg all kunnskapen du trenger. Hva skal du spise?

Den beste julegaven – helse er det viktigste vi har!

Denne boken er den beste julegaven til en som ønsker (eller bør) spise grønnere og sunnere – du kan kjøpe boken på nettet her eller spørre etter boken i bokhandlere! Et grønt kosthold er også løsningen på dagens miljø- og bærekraftsutfordringer. Alle som bryr seg om sin egen helse, dyrene, miljøet og bærekraftig matproduksjon, blir glad for å få boken Plantebasert kosthold i julegave!

I boken vil du lære hvordan du kan sette sammen et sunt og næringsrikt kosthold uten kjøtt, melk, fisk og egg, eller med en god del mindre mengder av disse matvarene, altså mindre enn det som er vanlig i et gjennomsnittlig norsk kosthold.  Boken kombinerer faglige råd med smarte, velsmakende oppskrifter! Oppskriftene er utviklet av Mari Hult som står bak Norges største vegetarblogg – Vegetarbloggen.no, men en hel million besøkende per år.

Hvordan kan jeg spise plantebasert, og være trygg på at jeg får i meg nok næring?

Hvilke tilskudd trenger jeg? Overlever jeg uten kjøtt og fisk? Kan barn leve på mat fra planteriket? Hva med gravide? Hvorfor bør du spise grønnere, og hvordan gjør du det i praksis?

Spørsmålene er mange når det kommer til å spise grønnere. I denne boken får du alle svarene på hvordan du setter sammen et fullverdig plantebasert kosthold. Vi avliver myter og gir deg all kunnskapen du trenger. I tillegg får du lekre og enkle oppskrifter, som garantert vil inspirere deg til et grønnere liv!

Samtidig velger stadig flere å legge om kostholdet, enten fordi de vil ha bedre helse, eller fordi de er opptatt av dyrevelferd, klima, eller jordas bærekraft.

Plantebasert kosthold-forfattere
Lansering av boken på Vegan Weekend Sandnes 2019. Kjøp boken nå – klikk her!

Historien: September 2019 kom den første boken om plantebasert kosthold på norsk, skrevet av fagpersoner! Da foreningen HePla – Helsepersonell for plantebasert kosthold ble stiftet i desember 2013, var det nesten ingen som kjente til begrepet «plantebasert» kosthold. Man ble møtt med en god dose skepsis; Plantebasert? Skal vi spise potteplanter?! Mye, veldig mye – har heldigvis endret seg siden da, og i dag brukes begrepet av så å si «alle», fra helsemyndigheter til folk flest.

Vi vet godt at et kosthold med mindre kjøtt og mer vegetarkost kan holde deg friskere. Samt at stadig flere idrettsutøvere velger plantebasert kost fordi de vet at det fremmer prestasjonene deres. Dette er vi skrevet mye om på denne nettsiden.

Dette ble dermed den første boken om plantebasert kosthold på norsk, skrevet av fagpersoner. Målet er å hjelpe alle til å få et fullverdig, næringsrikt og sunt plantebasert kosthold.

Innhold i boken Plantebasert kosthold:

 • DEL 1: Hvorfor anbefaler vi et plantebasert kosthold DEL
 • 2: Hvorfor kutte ned på kjøtt, fisk og meieriprodukter
 • DEL 3: Hvordan sette sammen et sunt, plantebasert kosthold
 • DEL 4: Slik gjør du det i praksis Ofte stilte spørsmål

240 sider 181 referanser 33 oppskrifter (med næringsinnhold)

Klikk her for å kjøpe boken på nett, eller spør etter boken i bokhandlere!

I boken Plantebasert kosthold vil du blant annet finne dette

 • Hva er et plantebasert kosthold?
 • Hvorfor spise mer plantebasert?
 • Hvorfor ikke fortsette å spise like mye kjøtt, meieri og egg?
 • Når behøver man kosttilskudd med plantebasert kosthold?
 • Kan man spise plantebasert basert på norskdyrkede råvarer?
 • Hvordan legge om til et sunt og næringsrikt kosthold?
 • Hensyn til gravide, ammende, barn og eldre
 • Basismatvarer i plantebasert kosthold
 • Alternativer til kjøtt, fisk, melk og egg
 • Trening og plantebasert kost
 • Kosttilskudd basert på kosthold og livsfase
 • Hvordan bruke minst mulig tid på matlaging
 • Gode innkjøps- og kjøkkenrutiner
 • Lettvinte, sunne hverdagsoppskrifter
 • Sunn, plantebasert ferdigmat

Om forfatterne  av plantebasert kosthold

Nina C. Johansen

Nina C. Johansen har mastergrad i samfunnsernæring fra OsloMet og er sertifisert i plantebasert kosthold fra et universitet i USA, og har i flere år drevet med personlig kostholdsveiledning, inkludert kostveiledning av vegetarianere og veganere, inkludert barn og ungdom. Hun har selv spist plantebasert i mange år og har barn som er vokst opp med et slikt kosthold.

Tanja Kalchenko

Tanja Kalchenko er utdannet lege og jobber som overlege ved et universitetssykehus. Hver dag ser hun mange pasienter, med mange ulike sykdommer, og har derfor spesiell interesse for sykdomsforebygging. Derfor har Tanja fordypet seg i hvordan plantebasert kosthold påvirker helse, og har selv spist plantebasert i mange år. Gjennom et tett flerårig samarbeid med faglige rådgivere i HePla, og dette er ikke hvem som helst – men fagfolk med solid utdannelse og doktorgrader, har vi, i tillegg til våre egne bakgrunn, tilegnet oss spesialkunnskap om plantebasert kosthold.

Mari Hult

Mari Hult står bak Norges største vegetarblogg – Vegetarbloggen.no, som har over en million besøk per år. Hult er i 2019 kåret til en av 100 mektigste innen norsk landbruk. Mari Hult har jobbet med Vegetarbloggen i omtrent ti år og er godt kjent i Norge. Hun har utviklet 33 enkle oppskrifter for boken, med få ingredienser, sunne, næringstette og basert på norske råvarer. Plantebasert kosthold er verken den første eller den siste boken Mari har skrevet! Alle er blitt bestselgere. I tillegg har Mari to jobber, går mye turer på fjellet og løfter vekter – over 100 kilo! Hun har skrevet flere bøker, og den siste er Sykt billig  

Hvorfor en egen bok på norsk om plantebasert kosthold?

Et godt planlagt plantebasert kosthold passer for alle,  og kan gi bedre helse og forebygge flere sykdommer. Plantebasert kosthold velges ofte av gode grunner som miljø, og ikke minst av hensyn til dyrene. Men de som ønsker å kutte ned på mat fra dyr bør også ha kunnskap om hvordan sette sammen et plantebasert kosthold som virkelig er sunt og næringsrikt.

Yngre kvinner velger ofte et vegansk kosthold, og av etiske grunner. Det er viktig at gravide, ammende, små barn og andre sårbare grupper har gode kunnskaper om hvordan få nok næringsstoffer. De som kutter ned på mat fra dyr fordi de ønsker å spise sunnere, mer plantebasert, bør også ha kunnskap. Det er ikke automatisk slik at når man erstatter mat fra dyr med mat fra planter, at kosten blir sunn.

Det er også viktig å vite hvordan nordmenn kan spise plantebasert, basert på råvarer som kan dyrkes i Norge, som erter, flere typer kål, sunne norske rotgrønnsaker, frukt, bær, raps og havre. Alle disse vokser godt i Norge, og det kan dyrkes betydelig mer av disse råvarene i Norge.

Vi er så glade for at Frisk Forlag  ønsker å utgi en bok om plantebasert kosthold!

Det er på tide at også nordmenn får en slik bok. Altså ikke først og fremst på norsk språk, men med ernæringsråd som er tilpasset norske forhold, og basert på råvarer som kan dyrkes i Norge. Frisk forlag har utgitt flere oppskriftsbøker, blant annet skrevet av Mari Hult.

Vi som fagpersoner ønsker  å bidra med faglige råd om kosthold, ernæring og helse! Vi ønsker  å hjelpe både deg som er nybegynner og deg som har spist plantebasert en stund slik at du kan sette sammen et sunt og helsebringende kosthold  for deg selv og din familie.

Les om helsefordeler ved et mer plantebasert kosthold

Bestill boken her

Leave a Reply

%d bloggers like this: