Testosteron, østrogen og soya

Soyaprodukter påvirker ikke testosteronnivået
Soyaprodukter er trygge å spise, fører ikke til feminisering av menn eller til impotens, og kan være en naturlig del av sunt og variert kosthold

Soya er en sunn og næringsrik matvare som hører med i et sunt, variert kosthold – både plantebasert kosthold og blandet kosthold. Mange er bekymret for at soya og soyaprodukter kan hemme virkningen av det mannlige kjønnshormonet testosteron, og at menn som spiser soya blir feminine og mindre maskuline.

Forskningsoppsummeringer viser at dette ikke er tilfelle. Selv om soya inneholder en type plantekjemikalia/isoflavoner, østrogenhermere, som har en virkning som ligner noe det kvinnelige kjønnshormnet østrogen, viser forskning at soya ikke påvirker testosteronnivået hos menn på en måte som har noen som helst praktisk betydning.

Soyaplantestoffene som heter isoflavoner brukes derimot til å lindre overgangsalderplager hos kvinner. Ku-melk inneholder derimot naturlige kvinnelige kjønnshormoner – østrogen og progesteron. Hvorfor? Det er blant annet fordi mesteparten av melkekuer er drektige når de melkes.

Soya og soyaprodukter påvirker ikke testosteronnivåer hos menn

En metaanalyse (metaanalyse er en studiesammenfatning, eller studieoppsummering) viser at verken soyaprodukter eller isolerte isoflavoner i pilleform (kosttilskudd) reduserer nivået av testosteron hos menn:

“The results of this meta-analysis suggest that neither soy foods nor isoflavone supplements alter measures of bioavailable T concentrations in men.”

Mer om soya på andre nettsider:

Erstatt ku-melk og kjøtt med soyaprodukter

Soya er rik på fullverdig protein (inneholder alle de essensielle aminosyrene i riktig mengde) – og kan dermed erstatte kjøtt, samt jern, sink, fiber, vitaminer gruppe B (unntatt vitamin B12), spesielt folat, kalsium og fiber (1). I tillegg inneholder soya sunne plantekjemikalier, isoflavoner. Næringsinnhold i soya kan du sjekke her.

Soyamelk er en god erstatning for ku-melk, les mer her Plantemelk: Havremelk, soyamelk, mandelmelk; sunt vs kumelk?

Soya er trygg mtp. brystkreft, Kreftforeningen i USA:

«Bottom line: Even though animal studies have shown mixed effects on breast cancer with soy supplements, studies in humans have not shown harm from eating soy foods. Moderate consumption of soy foods appears safe for both breast cancer survivors and the general population, and may even lower breast cancer risk. Avoid soy supplements until more research is done. So, enjoy your occasional tofu stir-fry or tofu burger – they are unlikely to increase your risk of breast cancer and, on balance, are some of the healthier foods you can eat!»

The Bottom Line on Soy and Breast Cancer Risk. Marji McCullough, ScD, RD, American Cancer Society, August 2012, updated April 2014

Oppsummeringsartikkel om soya og hjerte- og karsykdom

Standpunkt om soya og hjerte- og karsykdom, American Heart Assiciation:
AHA Science Advisory.  Soy Protein and Cardiovascular Disease. A Statement for Healthcare Professionals From the Nutrition Committee of the AHA. John W. Erdman Jr, PhD;  for the AHA Nutrition Committee

Soyabaserte morsmelkerstatninger er trygge

«Available evidence from adult human and infant populations indicates that dietary isoflavones in soy infant formulas do not adversely affect human growth, development, or reproduction.»

en oversikt fra 2016  
Soyabaserte morsmelkerstatninger er trygge – en annen oversikt, fra 2014

Soya og bærekraft

Visste du at over 90 % av all den soyaen som dyrkes i verden brukes til å lage husdyrfôr, såkalt kraftfôr? Les mer om dette her: Soya som brukes i produksjon av kjøtt, oppdrettslaks og melk

Leave a Reply

%d bloggers like this: