Hvor er kjøtt-løsninger, spør Hanne-Lene Dahlgren

Hvor er kjøttløsninger som både redder liv, helse og jordkloden?

Dagens høye forbruk av kjøtt og meieri påfører mye sykdom som fedme, diabetes, hjerteinfarkt, hjerneslag, flere typer kreft. Til tross for det er det helt legitimt for norske politikere å ikke bry seg. Og ikke nok med det. Nylig uttalte seg f.eks. en Senterparti-politiker ganske negativt om Oslo byråd sine planer om å innføre et sunnere måltid for videregående skoleelever. Les hvordan stort inntak av kjøtt og meieri skader helsen i Norge

Norske ordførere blåser i hva Helsedirektoratet sier

88 % av Norges ordførere er imot at nordmenn blir sunnere og lider mindre va sykdom og for tidlig død. 88 % av Norges ordførere ønsker ikke å innføre et sunnere og grønnere måltid i det offentlige, altså servere mindre kjøtt og mer av sunn plantekost. Kun 20 % av nordmenn spiser nok av) på kantiner.

Dette viser en undersøkelse omtalt på NRK Trøndelag den 18. august. «Dei fleste ordførarane i Noreg bles i råda frå Helsedirektoratet og Miljødirektoratet. Dei vil ikkje redusere bruken av raudt kjøt ved kantiner og sjukeheimar», skriver NRK. Bilde i denne saken viser en smilende Senterpartiordførar Borgny Grande. Hun «meiner raudt kjøt frå Noreg har eit ufortent dårleg rykte.». Det er bare å håpe at ingen av hennes pårørende eller velgere blir med i den triste statistikken for sykdom, uførhet og for tidlig død, påført av et usunt kosthold inkludert for mye mettet fett, rødt kjøtt og for lite plantekost.

Partiene anerkjenner viktigheten av kosthold og sykdomsforebygging, men feiger ut når det gjelder kjøttløsninger

Vi i PAN Norge sendte innspill og viktigheten av sykdomsforebygging med et sunnere kosthold. Etter dette har flere partier inkludert SP tatt dette inn i sine stortingssprogrammer. Kun de færreste skriver dog noe direkte om kjøttreduksjon.
Det er ikke noe annet å gjøre enn å håpe på at politikerne blir modigere etter valget. Samt at de vil vurdere kjøttløsningene som blant annet Hanne-Lene Dahlgren foreslår i Nationen. Etter valget har alle de egen-navlebeskuende velgerne, de som ikke bryr seg enten om egen helse eller omverdenen, mindre makt enn like før valget.

Her kommer skisse til kjøttløsningene, av Hanne-Lene Dahlgren

1. Opplysningskontorene bør legges ned: Opplysningskontorene er rene reklamekontor. Deres jobb er å selge varene de tjener penger på.
2. Prisen på kjøtt må økes, og det må etableres en minimumspris.Kjøttprisene er kunstig lave fordi de er subsidiert av den norske stat med 16 milliarder årlig, i tillegg til tollvern. En kilo sauekjøtt er subsidiert med 76%. Det vil si at for hver kilo sauekjøtt som blir solgt, så betaler felleskassa 143 kr. (SNF-rapport nr. 09/20) I tillegg vet vi at dagligvarekjedene selger kjøtt med tap for å trekke folk til butikkene, så alt i alt er kjøttproduksjon i stor skala et tapsprosjekt for samfunnet.
3. Fjerne moms på frukt og grønt
4. Full-skala satsning og subsidiering av nye råvarer i Norge
5. Obligatorisk merkeordning av all mat

Les hele og sjekk kildene her https://hannelene.no/kjottlosninger/

Statens føringer: det skal være mer grønt og mindre kjøtt i det offentlige – noen kjøttløsninger fins allerede

Kjøttløsninger er ikke noe kontroversielt. Samtlige statens føringer, inkludert innkjøpsforskrifter for det offentlige, fremmer vegetar, mer plantekost og mindre kjøtt. Les om dette her: For politikere og lobbyister: fakta, kilder, dokumenter og føringer om grønnere mat for helse, klima og bærekraft I 2021 er det mange offentlige instanser som har føringer for grønnere kosthold inkludert kjøttkutt. Kun 20 % nordmenn spiser nok plantekost.

Helsedirektoratet har utarbeidet Nasjonale faglige retningslinjer som fremmer grønnere kosthold – nå må regjeringen følge statens egne føringer!

Norske helsemyndigheter ved Helsedirektoratet har utarbeidet Nasjonale faglige retningslinjer for mat og måltider i skole og barnehage , og disse fremhever et mer plantebasert kosthold som både sunt og bærekraftig. I tillegg gis det gode, konkrete råd for hva mat burde inneholde. Sitert (samme anbefaling/tekst) for både barnehage og barne-, ungdoms- og videregående:

«Videregående skole kan bidra til en miljøvennlig praksis gjennom god planlegging av måltider tilbudt i kantine eller på annen måte og ved å gjøre elevene bevisste, engasjerte og handlekraftige.

Helsedirektoratet anbefaler å ha et variert og hovedsakelig plantebasert kosthold, med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder av bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt, sukker og mettet fett. Et sunt kosthold sammenfaller med et mer miljøvennlig kosthold ved at mattilbudet dreies mot mer plantebaserte matvarer og fisk og mindre kjøtt, spesielt mindre rødt kjøtt.»

«Gjennom å integrere miljøhensyn som kriterium i innkjøpsordninger for mat, kan videregående skole eller fylkeskommunen bidra til bærekraftig utvikling gjennom å stimulere matprodusenter og leverandører i en bærekraftig retning.»

Les også: Statens innkjøpsregler fremhever grønnere innkjøp – For politikere og lobbyister: fakta, kilder, dokumenter og føringer om grønnere mat for helse, klima og bærekraft

Det fremheves i retningslinjer for skoler at det er bra at det alltid tilbys et vegetarisk alternativ:

«Ved servering av varmmat bør det varieres mellom fisk-, kjøtt- og vegetarretter Anbefaling

Hvis det tilbys varm mat hver dag, bør fisk tilbys minst 1-2 ganger per uke og vegetarrett minst én gang i uka eller oftere. I kjøttretter bør det brukes magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Når det serveres kjøtt- eller fiskeretter er det bra om det alltid kan tilbys et vegetarisk alternativ.»

Derfor må politiske partier jobber for dette. Oslo Byråd tar vår tids viktigste utfordringer på alvor og lanserer gode kjøttløsninger, allerede. Hva må til for at de 88 % av norske ordførere tar problemet på alvor og begynner å bry seg? Skriv gjerne forslag til politiske kjøttløsninger i kommentarfeltet!

Legg inn en kommentar