Vegansk kosthold passer for spedbarn

Normal vekst og mindre fedme hos barn på vegansk kosthold, ihht forskning 2021

Et vegansk kosthold gir normal vekst hos barn, ifølge en oversiktsartikkel som nylig ble publisert i tidsskriftet Nutrition Research.

Kan barn ha et vegansk kosthold, spise som veganere og vegetarianere? Hva er fordeler og ulemper med vegansk kosthold for barn? Det er bredt anerkjent at barn i alle aldre kan spise vegansk, av både forskning og helsemyndigheter i mange land. Likevel er det fortsatt mange som lurer på om et vegansk kosthold kan være optimalt for barns utvikling.

Juni 2021 er det publisert en stor litteraturoversikt i tidsskriftet Nutrition Research. Forskerne gjennomgikk tilgjengelig vitenskapelig litteratur om vekst og generell helse til barn som har et vegansk kosthold og estimerte inntaket av flere viktige næringsstoffer, blant annet vitaminer og mineraler.

Barna som hadde et vegansk kosthold viste normal vekst og tilstrekkelig eller høyere inntak av protein, fiber og jern sammenlignet med barn som spiste et blandet kosthold, er konklusjonen. Les Helsedirektoratets kostråd for barn som har vegansk og plantebasert kosthold her

Helsedirektoratet oppfordrer helsepersonell til å gir god info til foreldre

Linda Granlund, som er divisjonsdirektør ved Helsedirektoratet, uttalte i 2019 at helsepersonell bør gi god veiledning om kosthold og kosttilskudd. Helsepersonell bør i tillegg møte foreldre som gir vegansk kost til sine barn, med respekt. Dette både fordi det finnes god kunnskap om vegansk kosthold og fordi veganisme er anerkjent som et livssyn.

«In summary, the current literature suggests that a well-planned vegan diet using supplementation is likely to provide the recommended amounts of critical nutrients to provide for normal progression of height and weight in children, and can be beneficial in some aspects.
However, data on 5 critical nutrients are still missing, hampering a more definitive conclusion.»

Bare et dårlig planlagt kosthold anses å medføre en risiko for mangler. Dette gjelder også andre typer kosthold.

Hvilke vitaminer behøver veganere ta tilskudd av?

 • Veganske barn i hele verden behøver tilskudd av vitamin B12.
 • Veganske barn som bor i Norge behøver kosttilskudd av vitamin B12, vitamin D og jod. Les om jod-krisen i Norge her
 • Barn under to år som har vegansk kosthold behøver også tilskudd av marine omega-3 fettsyrer, fra algeolje-kosttilskudd.
 • Alle norske barn bør ta tilskudd av vitamin D, enten i form av tran eller vitamin D dråper, fra de er 4 uker gamle. Vitamin D3 finnes i vegansk form.
 • Kalsiuminntaket bør sikres med havremelk eller soyamelk. Det er like mye kalsium i de aller fleste (unntatt økologiske) variantene va plantemelk som det er i ku-melk. Ku-melk er god kilde til kalsium og jod fordi maten til kyrne kunstig er beriket.

Kosttilskudd – en «ulempe» som kun gjelder vegansk kosthold?

Kosttilskudd og ernæringsproblemer for barn som har en vanlig/blandet kosthold:

 • Alle spedbarn får sprøyte med vitamin K på fødeavdelingen
 • Mange norske barn får for lite jern (derfor er brunosttypen Prim beriket med jern)
 • Alle norske barn bør ta tilskudd av vitamin D fra de er 4 uker gamle
 • Norske spedbarn og småbarn er i risiko for å få for mye protein og vitamin A, ihht norske undersøkelser Spedkost og Småbarnkost
 • 80 % norske gravide får i seg for lite jod
 • Alle norske gravide anbefales tilskudd av jern og folat

En liten ulempe med vegansk kosthold er at man bør ta kosttilskudd og/eller bruke matvarer som er beriket med noen mikronæringsstoffer. Men kosttilskudd gjelder alle barn og mange voksne, og flere meieriprodukter i Norge er kunstig beriket med noen vitaminer. I tillegg blir kraftfôret til norske husdyr kunstig beriket med mange tonn vitaminer, mineraler og mikroelementer.

Fordeler med vegansk kosthold for barn

Vegansk kosthold gir helsefordeler for barn, som forebygging av hjerte- og karsykdommer, vitamin C-mangel og fedme, både i barndommen og senere i livet. Dette er konklusjonen i oppsummeringen fra juni 2021.

Ulempen med kosttilskudd veies opp av de viktige helsefordelene et vegansk kosthold gir, på kort og lang sikt. Spesielt gjelder dette redusert risiko for overvekt og fedme. Overvekt rammer 60 – 70 % av den norske befolkningen. Fedme er en viktig risikofaktor for diabetes type to, hjerte- og karsykdommer og flere typer kreft.

Link til studien finner du her https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0271531721000191

Hva sier verdens største fagorganisasjon av ernæringsfysiologer, Academy of Nutrition and Dietetics? De mener at et vegansk kosthold passer i alle livsfaser, inkludert graviditet, amming, spedbarn og barndom. Se deres oppsummeringen om vegetar og vegansk kosthold som pdf her

Helsedirektoratet om vegansk kosthold for barn

Norske Helsedirektoratet gir gode, praktiske råd for foreldre som gir vekansk kost til sine barn, på nettsider for publikum helsenorge.no . Helsedirektoratet mener at barn kan spise et vegansk kosthold uten ernæringsmessig risiko, les mer her

«Variert og riktig sammensatt vegetarkost og vegankost kan fint dekke behovet for energi og de fleste næringsstoffer for barn, men det er nødvendig med god planlegging og enkelte kosttilskudd.»

Også Sveriges myndigheter har konkludert med omtrent det samme. Veganisme er anerkjent som et livssyn av norske LDO – les mer her

Leave a Reply

%d bloggers like this: