Laktoseintoleranse og melkeallergi

Laktoseintoleranse og melkeallergi: Mange nordmenn tåler ikke ku-melk, lurt å erstatt med plantemelk

Det er langt flere enn vi tror som ikke tåler ku-melk og som er allergiske mot meieriprodukter, viser en ny forskning. Svært mange får store plager av kumelk, og det er synd at talsperson for norsk melkeindustri og melk.no-leder Ida Berg Hauge bagatelliserer symptomer og plager forårsaket av melkeintoleranse. Lege og helseforsker Lars Thore Fadnes har vært intervjuet av Silje Dyregrov, og intervjuet er publisert i både Aftenbladet (1) og Osloby.no

Laktose-intoleranse og melkeallergi er et problem, men dessverre ikke det eneste. Melkeprodukter har også andre uheldige helseeffekter, og det er nettopp derfor norske helsemyndigheter ikke gir kvantitative anbefalinger om inntaket av meieriprodukter. Soyamelk og havremelk er sunt og er er gode matvarer man kan drikke istedenfor melk. Flere typer soyamelk og havremelk er både gode kilder til næringsstoffer som kalsium og vitaminer B12 og B2, samt til sunne, helsefremmende stoffer som betaglukaner i havremelk og isoflavoner i soyamelk. Soyamelk er også en god kilde til protein av høy biologisk verdi som kan sammenlignes med kumelkprotein.

Meieriindustriens reklamebyre melk.no (eller opplysningskontoret for melk og meieriprodukter) har i flere tiår fremstilt ku-melk som et sunt og nærmest livsnødvendig produkt med mye næring.

Lege og forsker om laktoseintoleranse og melkeallergi: My vanlige i Norge enn man tror

Her er utdrag fra intervjuet fra 2014 med lege og helseforsker Lars Thore Fadnes:

“Han viser til ny forskning som viser at om lag 75 prosent av verdens befolkning løpet av livet vil få laktoseintoleranse. Forsker Teresa Di Rienzo står bak studien, som er publisert i European Review for Medical and Pharmacological Sciences.

– Selv om det er noe mindre hyppig med laktoseintoleranse blant de med etnisk bakgrunn fra Nord-Europa enn i en del andre land, er det også i Norge en betydelig andel som har laktoseintoleranse og som reagerer med store plager på kumelk – ikke minst blant voksne og eldre, sier Fadnes.”

“- Det ser ikke ut til å være gjort mange studier på dette i Norge de siste årene. En studie fra Sverige fra 2012 av Vuorisalo og medarbeidere tyder på at rundt 25 prosent i Sverige tåler laktose dårlig, og dette kan nok også være et godt anslag for hyppigheten av laktoseintoleranse i Norge, sier Fadnes.

Han er heller ikke enig med Hauge i at allergi mot proteiner i kumelk er uvanlig, selv om det er mindre vanlig enn intoleranse for melk.

– I en vitenskapelig oversikt av Kattan og medarbeidere i 2011, var forekomsten av allergi mot melkeprotein mellom ca. 2-3 %. Blant de som har atopisk eksem, ser det ut til at ca. 17 % har allergi mot melkeprotein. Allergi og intoleranse mot alternativer til kumelk som soyamelk er derimot betydelig sjeldnere, sier han.”

Havremelk, soyamelk og mandelmelk
Det finnes andre typer melk enn kumelk: Havremelk, soyamelk og mandelmelk. Soyamelk er rik på protein av høy biologisk verdi. De fleste typer plantemelk er også gode kilder til kalsium og B-vitaminer

Forskning om laktoseintoleranse i Norden

“First, fresh cow milk has not belonged to the traditional diet of Swedes or Finns until recent times. Second, not enough milk has been available for adult consumption. Cattle herding has been neither widespread nor productive enough in Northern Europe to have provided constant access to fresh milk.” (2)

Sunne kalsiumkilder som erstatter kumelk

En annen villedende påstand fra melkeindustrins talsperson er følgende: “Uten melk og meieriprodukter i kostholdet, får nordmenn kun dekket omkring 30 prosent av kalsiuminntaket, selv med et ellers sunt og variert kosthold.”

De fleste typer soyamelk og havremelk er beriket med kalsium og inneholder like mye kalsium som kumelk. Men kalsium behøver ikke kun komme fra havremelk eller soyamelk. Grønnkål, appelsiner, brokkoli, hodekål, tofu, bønner og noen andre matvarer er gode kilder til både kalsium, protein, jern og mange andre næringsstoffer.

Les også:

Derfor er det lurt å erstatte ku-melk med plantemelk, også for dem som tåler melkesukker og ikke har melkeallergi

Flere studier viser at meieriprodukter kan øke risiko for en del sykdom som kreft i prostata, for tidlig død o.a.

Jod i melk og andre kilder til jod

I norsk kosthold er det melk som er den største kilden til jod. Likevel er det omtrent 80 % av norske gravide kvinner som har jodmangel – les mer om situasjonen i Norge her.

Les også:

Kilder:
  1. http://www.aftenbladet.no/sport/sprek/–Svart-mange-far-store-plager-av-kumelk-3567582.html
  2. High lactose tolerance in North Europeans: a result of migration, not in situ milk consumption. Vuorisalo, Arjamaa, Vasemägi, Taavitsainen, Tourunen, Saloniemi. Perspect Biol Med. 2012;55(2):163-74. doi: 10.1353/pbm.2012.0016.
  3. Di Rienzo, D’Angelo, D’Aversa, Campanale, Cesario, Montalto, Gasbarrini, Ojetti:Lactose intolerance: from diagnosis to correct management. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2013;17 Suppl 2:18-25.
  4. Kattan, Cocco, Järvinen: Milk and soy allergy.Pediatr Clin North Am. 2011 Apr;58(2):407-26, x. doi: 10.1016/j.pcl.2011.02.005.

1 comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: